Care sunt efectele stresului și ale epuizării și ce pot face angajatorii pentru a le preveni?

Tu la ce te gândești când citești ”rezistență crescută la stres” în descrierea jobului? Crezi că această mențiune le oferă organizațiilor scuza necesară pentru a se orienta exclusiv pe rezultate, fără a mai pune accentul pe starea de bine a oamenilor? Noi sperăm că nu, însă statisticile din piața muncii ne contrazic, din păcate.

Stresul și epuizarea sunt probleme omniprezente în mediul de lucru modern, afectând un număr tot mai mare de angajați din întreaga lume. Potrivit raportului Global Talent Trends 2024, publicat de Mercer, peste 8 din 10 angajați sunt expuși riscului de epuizare în acest an. Pe măsură ce presiunea financiară, volumul de muncă excesiv și lipsa de sprijin adecvat cresc, devine esențial ca angajatorii să recunoască și să combată aceste probleme pentru a menține un mediu de lucru sănătos și productiv.

Impactul stresului și epuizării nu se limitează doar la performanța individuală, ci afectează întreaga organizație prin scăderea productivității, creșterea absenteismului și generarea unor probleme serioase de sănătate fizică și mentală. 

Companiile știu cu adevărat că există o problemă?

Creșterea nivelului de stres la locul de muncă este principala preocupare a 54% dintre angajații din întreaga lume, potrivit unui alt studiu Deloitte publicat anul acesta. Un sfert dintre angajați sunt îngrijorați de schimbările uriașe care vin la pachet cu transformările tehnologice – precum nevoia de a deprinde noi abilități și de a ocupa noi locuri de muncă.

Angajații epuizați sunt adesea mai puțin productivi, mai puțin implicați în munca lor și au o rată mai mare de absenteism. Pot avea dificultăți în a-și menține relațiile profesionale, pot deveni mai iritați și mai puțin dispuși să colaboreze cu colegii lor. Acest lucru poate duce la un climat de lucru negativ și la o scădere a moralului echipei.

Totuși, pare să existe o diferență între efectele negative ale epuizării – cum ar fi scăderea productivității și a implicării – și cât de mult recunosc managerii că aceasta este o problemă. Conform aceluiași raport, mai puțin de jumătate dintre angajatori fac o prioritate din starea de bine a angajaților, iar mai puțin de o treime consideră că dacă nu investesc în starea de bine a oamenilor își expun compania unor riscuri considerabile.

Ce ar trebui să facă organizațiile pentru a împiedica stresul și epuizarea?

Ce ar trebui să facă organizațiile pentru a împiedica stresul și epuizarea? Răspunsul e simplu: să aibă grijă de starea de bine a angajaților. Și nu o spunem doar noi, ci și rezultatele unui nou sondaj McKinsey, ce a cuprins peste 30.000 de angajați la nivel global.

Experiențele pozitive în mediul de muncă cresc starea de bine a angajaților cu 49%.  Pe scurt, organizațiile ar trebui să aibă mai mult grijă de oameni, de cum se simt și de lucrurile care îi preocupă și mai puțin de măsurarea metricilor de performanță. Da, și aceștia sunt importanți, însă nu îi pot atinge dacă oamenii sunt în pragul burnoutului.

Angajatorii trebuie să pună mai mult accent pe o atmosferă de lucru care să-i încurajeze pe angajați să dea atenție tuturor aspectelor vieții – la nivel fizic, mintal, spiritual și social. Investiția în bunăstarea angajaților nu e doar strategie de atragere a oamenilor și loializare, ci și o strategie de creștere a profitabilității.

Idei valoroase pentru organizații sănătoase

Podcastul Make it Work este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România.

3abd1af4 a25e 438b b2d5 d83d09a6c8dd 1100x220 - Hacking Work

MedLife ştie că afacerile sănătoase cresc cu oameni sănătoşi, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de sănătate pentru companiile și angajații din România. Un partener de încredere, care are capacitatea de a oferi oricând soluţii personalizate, adaptate nevoilor fiecărui business şi fiecărei echipe în parte.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești mii de medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, la nivel naţional.

Împreună ne propunem să vă oferim idei şi informaţii care să vă inspire să dezvoltaţi proiecte ambiţioase alături de echipe sănătoase.

Sursa Foto: Pexels

Distribuie articolul
Articol scris de

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Mic ghid pentru a face bine: 5 pași ușor de pus în practică

Știi ce se spune despre bine? Că e ca o prăjitură – cu cât o împarți, cu atât ai mai mult. Binele nu se termină niciodată, ba chiar se multiplică. Așa că, de ce să nu împărțim și noi o felie din el? Implicarea în comunitate nu trebuie să fie complicată sau să implice gesturi grandioase. De fapt, soluțiile simple și accesibile au cel mai mare impact.

Micile gesturi de generozitate ne fac mai fericiți

Ai observat vreodată cum un mic gest de generozitate îți poate schimba complet starea? Și nu ne referim doar la bani sau acte de caritate. Generozitatea înseamnă să fii atent la cei din jur și  să le oferi din timpul și energia ta pentru a le face viața mai ușoară. Iar partea cea mai frumoasă este că, atunci când dăruiești, și tu ai de câștigat – fie o stare de bine, o legătură mai profundă sau pur și simplu bucuria că ai făcut o mică diferență.