De multe ori, angajații sunt încurajați să exprime emoții care nu corespund întotdeauna stării lor interioare, conform normelor și valorilor impuse de locul de muncă. De exemplu, șeful tău face un comentariu „inspirat” despre faptul că munca e brățară de aur, iar tu zâmbești și dai din cap, dar ceea ce ai vrea să faci de fapt – este să răstorni biroul și să îi arunci demisia în nas.
Sau, în alt caz, un client îți vorbește urât și acuză serviciile proaste pe care spune că le-a primit, iar tu ești de fiecare dată politicos și amabil, chiar dacă nu-ți place să fii tratat așa. Sau poate că pur și simplu ai dormit prost, dar te străduiești să pari energic și vesel pentru că șefului nu-i place să vadă oameni morocănoși sau obosiți la job.
Ce este munca emoțională?
Această discrepanță între emoțiile simțite și cele exprimate poartă numele de ”muncă emoțională”. Poate ai auzit și tu de expresia „clientul nostru, stăpânul nostru” deseori adoptată de către companiile din Horeca. Însă ce semne lasă asemenea lozinci asupra angajaților care, de multe ori, sunt forțați să înghită toate frustrările clienților pentru „binele” companiei?
În prezent, majoritatea organizațiilor gestionează și reglementează emoțiile angajaților pentru a-și atinge obiectivele de business. S-a constatat că aceste reglementări și cerințe sunt mai răspândite în cadrul joburilor care necesită interacțiuni constante cu clienții. Pe lângă sarcinile obișnuite, stresul zilnic și responsabilități, dacă angajatul trebuie să își regleze în mod constant emoțiile sau să le inhibe, mimând o stare de bine departe de cea reală, va fi expus în timp unor crize de identitate. Iar dacă luăm în considerare și factorul de gen, femeile duc o muncă emoțională mai apăsătoare, fiind adesea influențate să se conformeze normelor din mediul profesional, să zâmbească mai mult și să fie mai înțelegătoare.
În ce contexte se confruntă oamenii cu munca emoțională?
O persoană poate „acționa în profunzime” într-un mod care este conectat la valorile și convingerile sale fundamentale la locul de muncă („clientul este nervos, dar empatizez cu el și îmi pasă de rezolvarea problemei lui”) sau poate „acționa la suprafață” („voi fi politicos cu el, dar în adâncul sufletului sunt extrem de nervos pe situație”).
Cercetările arată că tendința oamenilor de a se angaja în acționarea de suprafață – în care există un nivel ridicat de neconcordanță între ceea ce simt oamenii și ceea ce arată, fie prin simularea, fie prin suprimarea emoțiilor lor – are un cost prea mare pentru angajați și organizație. Există contexte comune în care o persoană duce o muncă emoțională de suprafață. Cele mai frecvente sunt atunci când:
- există o nepotrivire între personalitatea angajatului (de exemplu, nivelul de introvertire sau de extrovertire) și ceea ce se așteaptă de la el prin rolul pe care îl ocupă;
- există o neconcordanță de valori, atunci când ceea ce i se cere să facă nu este în concordanță cu ceea ce crede;
- există o cultură la locul de muncă în care anumite moduri de exprimare a emoțiilor (ceea ce psihologii numesc „reguli de afișare”) sunt aprobate – sau nu.
Care este prețul plătit de angajați?
Atunci când oamenii evocă în mod obișnuit stresul de a acționa la suprafață, ei vor fi mai predispuși la depresie și anxietate, la scăderea performanței profesionale și la epuizare. Mai mult, munca emoțională a fost asociată cu diverse comportamente negative legate de locul de muncă și cu rezultate nefavorabile pentru sănătate, cum ar fi nemulțumirea, pierderea memoriei, depersonalizarea, stresul, hipertensiunea, bolile de inimă, epuizarea. Iar munca emoțională, în combinație cu un management defectuos, pare a fi calea sigură spre burnout.
În plus, angajații care lucrează în sectorul serviciilor sunt mai susceptibili de a fi expuși la violență la locul de muncă din partea clienților lor în timp ce își îndeplinesc sarcinile, în comparație cu cei din alte industrii, cum ar fi industria prelucrătoare. În țările occidentale, s-a constatat că joburile cu risc ridicat de violență din partea clienților sunt în domenii precum poliție, pompieri, învățământ și în sistemul medical. Aproximativ 10% dintre angajații din domeniul asistenței medicale din Regatul Unit au raportat o rană minoră, în timp ce 16% dintre aceștia au fost abuzați verbal.
Angajații nu se simt în siguranță să vorbească deschis nici cu managerii sau colegii lor
Însă, pe lângă clienți, angajații pot duce o muncă emoțională și cu colegii și managerii lor. Un studiu recent arată că angajații vor conversații deschise și sincere la locul de muncă. Aproximativ două treimi dintre angajații din SUA și Canada își doresc să poată purta conversații dificile cu colegii și managerii lor. Cu toate acestea, doar o treime dintre ei se simt în siguranță în timpul unor astfel de discuții, iar încrederea este factorul esențial.
Totodată, studiul arată o discrepanță între femei și bărbați în ceea ce privește sentimentul de siguranță și incluziune la locul de muncă. Femeile au mai puțină încredere în manageri și colegi, comparativ cu bărbații. În același timp, chiar dacă există un grad de informalitate în unele organizații, totuși, rolurile sunt formale. Aceste roluri ne forțează să adoptăm comportamente predefinite și nu ne dau voie să fim noi înșine la job. Asta face grea sau aproape imposibilă construirea unor relații autentice atât cu colegii, cât și cu clienții.
Însă care ar putea fi soluția?
Presupunând că găsești un sens în munca pe care o faci și nu simți că ești într-un loc de care nu aparții deloc, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce munca emoțională:
Amintește-ți de ce ești acolo. Conectează-te la scopul tău general: poate că vrei să înveți abilități care sunt esențiale pentru cariera ta. Sau ai un loc de muncă plictisitor, dar stabil în acest moment, deoarece copiii tăi au nevoie de asigurare de sănătate și a fi un părinte bun este important pentru tine. Asemenea motivații intrinseci te pot ajuta să te simți mai conectat cu jobul tău.
Explorează gândirea „vreau să”. Este ușor să cazi în capcana lui „trebuie să fac x”, gândindu-te la job ca la ceva ce e musai să faci. Și hai să recunoaștem, mulți dintre noi nu dispun de resursele financiare necesare pentru ca munca să fie cu adevărat opțională. Permițându-ți să apreciezi aspectele muncii tale care te încarcă pozitiv și îți aduc fericire – te ajută să înțelegi mai bine că tu alegi să faci, mai degrabă decât că ți se cere să faci.
Ca să fie clar, nu îți sugerăm să gândești mereu pozitiv. Dar trebuie să fii mai atent la capcanele subtile ale limbajului, care fac ca taskurile, chiar și cele plăcute, să pară o povară. Dacă nu poți găsi un adevărat „vreau să” în componentele cheie ale muncii tale, ar putea fi un semn că se impune o schimbare.
Fă un pic de job crafting. Încearcă să colaborezi cu managerul tău pentru a-ți ajusta munca astfel încât să fie aliniată cu valorile tale. De exemplu, dacă îți place să îi ajuți și să îi ghidezi pe alții, ai putea sugera să devii mentor pentru noii angajați sau să organizezi sesiuni de formare internă în domeniile tale de expertiză. Scopul este să faci jobul mai interesant, astfel încât să fie necesară mai puțină muncă emoțională.
Munca emoțională, adesea ignorată, are efecte de lungă durată asupra sănătății angajaților. Suprimarea emoțiilor reale pentru a respecta normele și valorile impuse de companie duce la stres, anxietate, depresie și, în final, epuizare. Pentru a contracara aceste efecte, este esențial să reevaluezi contextul și să cauți modalități de a alinia munca cu valorile personale. Găsește-ți curajul să fii sincer și să cauți sens în ceea ce faci pentru a-ți menține sănătatea mintală și fizică.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase
Podcastul Make it Work este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România.

MedLife ştie că afacerile sănătoase cresc cu oameni sănătoşi, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de sănătate pentru companiile și angajații din România. Un partener de încredere, care are capacitatea de a oferi oricând soluţii personalizate, adaptate nevoilor fiecărui business şi fiecărei echipe în parte.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești mii de medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, la nivel naţional.
Împreună ne propunem să vă oferim idei şi informaţii care să vă inspire să dezvoltaţi proiecte ambiţioase alături de echipe sănătoase.
Sursa foto: Freepik