SPOR Leadership Camp – Experiența – 16-19 mai, Breb, MM

Aș putea spune că a fost una dintre cele mai echilibrate, armonioase și calde experiențe pe care le-am organizat și la care am participat. Însă e prea puțin spus și, totodată, prea multe lucruri încă așteaptă să fie înțelese, asimilate și mai târziu, aplicate. Însă un lucru e cert: cine crede că se poate dezvolta profesional fără să se aplece puțin către sine însuși - să-și observe sufletul - nu se va bucura prea mult de succes.

Am fost un grup numeros și extrem de divers, dar cu un puternic sentiment de conectare. Din Cluj am plecat 45 de antreprenori, lideri, CEO’s și manageri și am ajuns la Breb 45 de oameni –  ne-am scuturat de funcții și temeri și am îmbrățișat necunoscutul ca un copil care descoperă pentru prima dată marea. 

Am menținut tradiția și ne-am petrecut cele 4 zile în căsuțe maramureșene alături de gazdele noastre, Roxana și Florin Vale. Iar de bunăstarea oaspeților s-au ocupat îndeosebi micile amfitrioane Nina și Iza – de la care am avut extrem de multe de învățat. E incredibil cât de frumos poate crește un copil atunci când se dezvoltă într-un mediu sigur. 

Bucătari în raiul de la Breb

E greu să-ți aduni cuvintele când deja îți plouă în gură, însă pot spune că Mihai Dascăl și Denise Berekmeri au făcut magie cu tot ce are mai frumos natura de oferit. Mihai are peste 17 ani experiență în bucătăria națională și internațională. În 2022 a dat Munchenul pe viața de acasă, l-a „adoptat” și recondiționat pe Luz (VW Transporter din 1984) și împreună cu Denise au început să colinde Transilvania însuflețind evenimente și rotunjind fericirea oaspeților. 

16 mai

După ce am ajuns în Breb am uitat de tot traficul din Cluj și am îmbrățișat aerul proaspăt de țară, ne-am bucurat de verde, soare și de un nemărginit de liniște. Am păstrat tradiția supei cremă de dovleac de la tabăra Fabrica de Idei și ne-am pus pe treabă: ne-am prezentat, ne-am ascultat și am început primul modul al taberei: Leadership versus Leadershit – cum navigăm alături de echipa noastră în aceste vremuri VUCA și cum facem să nu ne pierdem busola?, prezentat de al nostru Doru Șupeală

Și cum nu am avut vreme de stat, am continuat cu modulul Flaviei Zah – antreprenor în domeniul educației: Cum creștem lideri, în 10 pași practici – 10 exerciții individuale și de grup care ne ajută să fim conducători mai buni. Primul exercițiu prespunea alegerea unui cartonaș cu un citat despre leadership. După ce fiecare participant și-a ales cartonașul, Flavia ne-a rugat să explicăm alegerea. Ne-a ajutat extrem de mult să răspundem la acel „de ce”, dar și să descoperim ce oameni frumoși au venit cu noi în această tabără. 

După ce ne-a surprins extrem de plăcut cu modestia și simplitatea cu care se bucură și trăiește viața, Antonio Meze a susținut o prezentare autentică și la fel de modestă despre Meze Audio – un brand local din Baia Mare cu puternice ecouri internaționale. Succesul global cu siguranță îl bucură, dar mai mare e bucuria de a avea familia alături, așa cum ne-a demonstrat-o Antonio. 

Am încheiat ziua cu risotto cu trufe, griș cu lapte și o puternică stare de recunoștință.

17 mai

Am început ziua în forță cu Magor Csibi care ne-a vorbit despre Evolution Journey – Cum îți faci planul propriei evoluții și cum urmărești ca el să se întâmple? Nu am avut noi timp să notăm câte lucruri extrem de interesante ne-a împărtășit Magor. Cert e că încă mai avem nevoie de timp să le putem parcurge pe toate. Uite doar câteva dintre notițe:

  • „Noi ştim ce rezultate vrem să obținem, dar nu prea ştim de ce.”
  • „Oamenii au nevoie de sens ca să poată să muncească.” 
  • „Cultura organizațională trebuie măsurată în momentele grele.”
  • „E foarte greu să conduci o organizație când ai un singur creier şi mii de mâini.”
  • „A fi bun nu este un vis.”
  • „Trebuie să avem vise în care să credem. Nu trebuie să fie neapărat ale noastre.”
  • „Omul are nevoie ca ceilalți să se bucure de bucuria lui.”
  • „Este mult prea obositor să nu acorzi încredere oamenilor.”
  • „Dacă elimini bucuria, elimini visul!”
  • „Dacă nu te poți bucura pentru succesul altora, nu ești făcut să conduci.”

După o pauză binemeritată de gogoși, ne-am continuat ziua cu Flavia Zah. Am încercat să înțelegem cum putem lucra mai bine cu Generația Z și Generația Alpha, dar și ce lideri își doresc acestea. Din păcate sau din fericire, mobilitatea între generații se schimbă, iar tinerii nu mai au nicio problemă să schimbe compania şi să ia cu ei toate cunoştințele. 

Untitled design 5 - Hacking Work

Am continuat cu un exercițiu de grup prin care să aflăm cum găsim, cum recrutăm, cum integrăm HR Managerul perfect pentru Meze Audio. După o dezbatere destul de interesantă pe această temă, ne-am bucurat și apetitul. Și pot spune că m-a câștigat o nouă rețetă – fericirea are gust de supă cremă de păstârnac cu ulei de mărar, susan, fulgi de migdale și cocos. 

Ligia Cremene a fost una dintre surprizele extrem de plăcute ale acestei tabere. A reușit să îmbine teoria și practica într-o experiență inedită pentru participanți. Chiar dacă vremea nu a ținut cu noi la primul ei modul, ne-am continuat discuțiile desprea Leadership Sistemic în biblioteca Casei din Vale. Te-ai gândit vreodată că organizațiile ne vorbesc prin simptome? Cum le ascultăm și cum le interpretăm corect, ca lideri? Am descoperit că putem face asta prin urmarea modelului Iceberg. Cu ajutorul lui putem descoperi care e evenimentul care s-a repetat suficient de mult încât să ajungă un tipar, iar mai apoi a devenit parte din sistem.

Untitled design 2d - Hacking Work

Chiar dacă și ploaia a intrat în horă, ne-am continuat seara cu momentul tradițional maramureșean cu Ceterașii de peste sate. Cum spunea și Doru, gogoșile și ceterașii sunt cele mai profitabile investiții ale acestei tabere. Dar să nu îl credeți pe cuvânt. 

18 mai

A fost ziua în care mi-am dat seama că mâine vom părăsi paradisul de la Breb, dar mi-a fugit repede gândul după un mic dejun cum numai Mihai și Denise știu să pregătească. Plus că am avut și o surpriză, Doru ne-a pregătit cărți, dar nu a fost singurul. Cris Pop, fondator și om al oamenilor la thethunderteam.com, a venit și el cu portbagajul plin de cărți pregătite pentru a fi dăruite participanților. 

Ne-am continuat dimineața cu încă o serie de conștientizări despre cum construim Siguranța Psihologică și cum facem Managementul Conflictelor, cu Magor Csibi. Uite câteva notițe:

  • „Fiecare reacție umană este dictată de o emoție.”
  • „Oricât de mult am evoluat, creierul nostru este încă într-un mod de supraviețuire.”
  • „Avem nevoie de 4 ori mai multe informații pozitive pentru a ne echilibra emoțional.”
  • „Întrebarea e, vrem să acționăm automat sau vrem să înțelegem biasul?”
  • „Creierul are nevoie de poveşti ca să supraviețuiască. Creierul trebuie să ia rapid decizii astfel se simte expus.”
  • „Atunci când trebuie să iei o decizie, asigură-te că ai toate datele necesare. Dacă ai mai avea timp în plus la dispoziție, ce date ai mai aduna?”
  • „Generăm crize în organizații pentru că am înțeles că oamenii iau decizii mai bune în astfel de momente, însă crizele consecutive creează burnout în organizații.”

Și cum Doru abia aștepta să ne pună la treabă, în al doilea modul am descoperit cum ne putem construi propriul instrument de conștientizare, evaluare și evoluție continuă – adică un LIDEROMETRU. Am stabilit împreună ce întrebări putem adresa pentru a putea fi evaluați din perspectiva priceperii, a prestigiului, a abilităților, a principiilor și a moștenirii.

Ce a urmat în a doua parte a zilei, de la gaspacho de castraveți cu rom, până la ultimul modul al Ligiei Cremene, e puțin mai greu de expus în cuvinte. S-au făcut multe conștientizări, s-a plâns, s-au luat decizii și ne-am încercat norocul cu fortune cookies.  

Spor Leadership Camp

Ligia ne-a făcut sa înțelegem că oricât de mult am lăsa propria persoană în serviciul funcției, nu trebuie sa uitam de autenticitatea prin care noi ne trăim viața. Ce simțim în corp când ne punem în roluri diferite? Am învățat să observăm cu ochii și inima asupra celui din fața noastră și am descoperit că, observând, inconștient îl oglindim pe acesta, indiferent de rolul pe care el îl joacă (agency, core sau comunio).

Iar dacă te întrebai de ce Dragoș Călin a dispărut din peisaj în primele zile, află că a petrecut o săptămână intensă cu organizarea Festivalului Aproape Baia Mare, dar s-a întors cu forțe proaspete și cu dorința de a da participanților și mai multe teme de gândire. 

19 mai

După ultimul mic dejun la Breb am început și ultimul modul, cel al lui Dragoș Călin. Ce a început aparent ca o joacă de copii s-a transformat într-un profund exercițiu de cunoaștere interioară. Și da, Dragoș și-a asumat din nou rolul de a împărți șervețele participanților, nu doar teme de reflecție. 

Am plecat acasă mirosind a duminică (adică grătar), melancolici și recunoscători. Iar mesajele primite în drumul spre casă ne-au făcut să fim și mai triști că cele 4 zile au trecut atât de repede:

Revenind la cele lumești, am început să mă gândesc tot mai mult cât de plăcut surprinsă am fost de faptul că fiecare a pus umărul la crearea acestei experiențe inedite – cu un zâmbet, o întrebare, o mână de ajutor. Și că ne-am bucurat împreună de lucrurile simple, care îți umplu sufletul de liniște.

Iar pentru asta sunt extrem de recunoscătoare.

Distribuie articolul

Scris de

  • Andreea Popescu

    Cu o experiență diversificată în copywriting, account management și organizare de evenimente, Andreea îmbrățișează proiectele complexe și situațiile neprevăzute, într-un mod strategic, umoristic și entuziast. Are o personalitate plină de energie, abordează viața într-o manieră optimistă și îi place să creeze conexiuni autentice cu oamenii din jurul ei.

    Articole publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare

Manifesto: Merităm să fim fericiți la muncă

Gândește-te puțin: petrecem o treime din viața noastră la muncă. E mult, nu? Și totuși, mulți dintre noi acceptăm ca aceste ore să fie pline de stres, frustrare și epuizare.