Ceea ce urmează să vedeți în înregistrarea video și transcrierea audio de mai jos s-a întâmplat vineri, 28 februarie 2025, la ora 16:00, ora Bucureștiului. La New York era ora 09:00 dimineața.
550 de angajați ai companiei GRUBHUB, reprezentând cam o treime din totalul angajaților firmei, au fost concediați într-o ședință video colectivă, la care fuseseră invitați nominal, după ce cu câteva ore înainte primiseră un mesaj în care CEO-ul firmei, Howard Migdal, a anunțat că se vor face schimbări majore și comunicări importante.
Managementul firmei a planificat cu grijă, aproape diabolic, lansarea veștii proaste către angajați. Oamenii care lucrează la birourile din America ale firmei au fost informați printr-un mail, joi noaptea târziu, aproape de ora 23.00 că în data de vineri, 28 februarie, se va lucra de acasă, fiindcă biroul va fi închis, fără niciun fel de altă explicație.
Așadar, managerii firmei s-au asigurat că nimeni nu va fi la birou când se va da vestea cea dură, astfel evitându-se orice fel de interacțiune fizică cu cei afectați de această decizie.
Între cei 550 de oameni concediați se află și circa 30-40 de români, cam o treime din totalul angajaților GRUBHUB din România. Românii erau în total 95 la începutul zilei de vineri în cadrul firmei, iar 54 dintre ei au fost convocați la sesiunea online de concediere colectivă. La finalul zilei, undeva între 30 și 40 dintre angajații români aflaseră că sunt concediați.
Cei mai mulți dintre oamenii concediați au roluri tehnice, de inginerie software și de sprijin tehnic pentru aplicațiile digitale ale companiei. Au fost dați afară, la nivel global, și oameni din departamentele non-tehnice, adică din Marketing, HR, customer service sau office management.
Vestea a sosit pe neașteptate, iar oamenii dați afară au descoperit că sunt deconectați de la cele mai multe dintre platformele de lucru și colaborare ale firmei, unii fiind eliminați din sistemele informatice ale firmei chiar înainte de sesiunea video pe care o veți vedea.
Propunerea de compensare făcută celor concediați este aceeași, pentru toți angajații, indiferent de țara din care sunt și unde lucrau: vor primi cu toții ca despăgubiri salariul pentru 9 săptămâni, iar dacă semnează acordul de încheiere a contractului de muncă până la data de 7 martie vor primi 25% extra, adică despăgubirea totală va fi egală cu salariul pe 3 luni.
Celor dați afară nu li s-a explicat nici care sunt criteriile prin care au fost aleși cei concediați și nici care sunt motivele concrete pentru care s-a luat această decizie. De asemenea, nu a fost comunicată nici situația economică actuală a firmei și nici strategia pe care firma și-o asumă de aici înainte, astfel încât cei rămași în firmă să aibă sentimentul certitudinii și siguranței.
Pe platformele interne de comunicare ale firmei, oamenii s-au abținut să comenteze, să pună întrebări sau să protesteze, însă a fost remarcat gestul unuia dintre cei concediați, Nathan Koester, specialist în securitate informatică, care le-a adresat cu curaj șefilor firmei un deget mijlociu vertical, un ”fuck you” spus din toată inima. Ulterior, Nathan a primit mesaje de sprijin și de felicitare pe Linkedin și alte platforme de comunicare private.



***
Atât angajații rămași în companie, cât și cei concediați au fost foarte afectați de acest eveniment. Mulți dintre ei au rămas conectați în sesiuni video private, luându-și rămas bun și discutând cu amărăciune despre ce s-a întâmplat. Unul dintre angajații americani concediați a povestit vineri seara pe Twitch ce i s-a întâmplat.
Liderul oamenilor tehnici din departamemtul de software al companiei, Bob Waite, Senior VicePresident of Engineering și Head of Technology, și-a anunțat și el demisia din firmă, în semn de solidaritate cu cei concediați și ca protest față de această măsură a managementului. Extrem de afectat de acest moment, Bon Waite lucra de peste 9 ani în această firmă și avansase pas cu pas în ierarhie, începând ca simplu inginer software.
Este foarte posibil ca supărarea liderului departamentului tehnic să fie cauzată de faptul că, în momentul preluării, cei de la Wonder să fi promis că nu fac disponibilizări, iar acum să își fi încălcat promisiunea. Între angajați, se discută chiar despre faptul că proprietarii GRABHUB nu ar fi decis să vândă firma, dacă ar fi știut că urmează concedieri.
”Pentru prima dată în anii de când lucrez la această firmă am stat într-un meeting cu americanii din echipa mea rămași conectați video, vineri seara, până la șapte jumătate sau chiar ora opt. Toți aveam prieteni între colegi și lucram foarte bine împreună, eram foarte apropiați. Chiar și șefii aveau lacrimi în ochi și nu le venea să creadă ce s-a întâmplat și mai ales cât de urât a fost făcut totul”, mi-a spus vineri seară unul dintre angajații români afectați de concedierile peste noapte de la GRABHUB.
***
Această decizie a managementului firmei vine la puțin timp după ce compania GrubHub a fost achiziționată de o altă companie, numită Wonder. Firma recent cumpărată, GrubHub, este un serviciu online de livrare de mâncare și cumpărături, un echivalent american local pentru Tazz, Foodpanda, Glovo sau Bolt Food.
Firma a fost recent înghițită de start-up-ul Wonder, o platformă de livrare la domiciliu a mâncării produse de restaurantele de lux din America. În urma achiziției, noul proprietar a trecut la ceea ce în limbajul de lemn al corporațiilor se numește ”optimizare” – adică se taie din organigramă cu toporul, pentru a fi reduse costurile.
Angajații din România ai firmei lucrau pe baza unor contracte individuale de muncă sau contracte de colaborare de tip B2B (angajatul fiind SRL sau PFA), încheiate cu un SRL înființat în România de către firma-mamă americană. Firma din România se numește GRUBHUB Business Acceleration Technologies SRL și este doar un vehicul prin care se plătesc salariile și costurile administrative locale, astfel că șansele românilor concediați de a obține prin negociere sau în instanță condiții mai bune de încheiere a colaborării sunt extrem de mici.
***
Și acum să trecem la vizionarea înregistrării video în care, în trei minute și 17 secunde, oamenii primesc vestea că sunt puși pe liber. În această ședință, veștile proaste au fost date de Sanjay Uttam, Vicepreședinte pentru Tehnologie al companiei și Caroline Lemon, Global HR Business Partner al firmei.
Citind niște texte scrise dinainte într-un limbaj de lemn tipic corporatist, cei doi i-au anunțat pe oameni ce urmează să se întâmple. Veți găsi transcrierea (traducerea adaptată) integrală a discursurilor celor doi mai jos, sub video.
Înainte de a vedea înregistrarea, vă invit să scrieți în comentarii toate gândurile, ideile, comentariile, emoțiile și perspectivele voastre despre imaginile și informațiile pe care le vedeți în acest articol.
Cum credeți că v-ați simți dacă ați fi puși într-o astfel de situație?
Ce întrebări ar trebui puse firmei și mai ales managerilor acesteia?
Ce simțiți că ar trebui spus, discutat, analizat, dezbătut?
Cum s-ar putea rezolva mai bine, mai uman, mai corect, mai transparent, mai decent, astfel de situații?
Cât de credibilă rămâne pentru angajați și clienți o astfel de firmă, după un asemenea moment?
Orice alte întrebări credeți că sunt relevante merită să fie adresate, în comentarii.
Sanjay: Ne rafinăm strategia de afaceri și ne pregătim să ne integrăm mai pe larg cu Wonder. Unul dintre obiective este să reducem ierarhiile din cadrul organizației și să aducem liderii mai aproape de activitatea propriu-zisă. Din păcate, acest lucru a dus la luarea unor decizii dificile și la eliminarea mai multor posturi în întreaga organizație.
Participați la acest apel astăzi pentru că firma a identificat poziția dumneavoastră ca fiind una dintre cele vizate pentru reducere. Am dori să discutăm despre încheierea unui acord de separare mutuală, care să asigure, în final, o tranziție lină pentru dumneavoastră. Înțelegem că este foarte mult de asimilat și vrem să știți că nu luăm ușor astfel de decizii. Caroline, din echipa de Resurse Umane, este aici pentru a vă prezenta propunerea de separare mutuală.
Caroline: Înțelegem că aceste vești sunt greu de primit și voi împărtăși multe informații în timp ce vă prezint pachetul de separare mutuală. Veți primi mai multe detalii pe adresa de email GrubHub, cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare, în schimbul semnării unui acord de separare mutuală cu compania.
Vă oferim nouă săptămâni de plată. Totuși, dacă semnați acordul până la încheierea programului de lucru din 7 martie, veți beneficia de o plată suplimentară, care include un bonus de 25% în plus, totalizând astfel 12 săptămâni de plată. Termenul-limită pentru oferta standard de separare este vineri, 14 martie. Obiectivul nostru este să gestionăm procesul cu respect și corectitudine, asigurându-vă sprijinul necesar.
Avem o căsuță poștală dedicată pentru a răspunde oricăror întrebări pe care le-ați putea avea după această discuție. Vă rog să rețineți rapid că această adresă de email este cea mai potrivită pentru a ne contacta: ask.GHpeople@grubhub.com. Deși veți păstra accesul la emailul GrubHub pentru moment, preferăm să colectăm toate adresele de email personale înainte de separarea oficială.
Așadar, vă rugăm să trimiteți un email către ask.GHpeople@grubhub.com cu adresa dumneavoastră de email personală, iar noi vom actualiza profilul dumneavoastră din Workday și ne vom asigura că primiți toate comunicările necesare. Accesul la sistemele GrubHub va fi restrâns imediat după întâlnirea de astăzi, urmând să aveți acces doar la sistemele esențiale.
Dacă aveți obiecte personale la birou sau în spațiul alocat, vi le vom trimite la adresa de domiciliu pe care o avem în fișier. În ceea ce privește echipamentul GrubHub, un coleg local vă va contacta după ce semnați acordul de separare, pentru a stabili detalii despre returnarea laptopului. Știu că acestea sunt vești dificile.
Totuși, vă rugăm să știți că vom face tot posibilul să vă sprijinim în tranziție și să vă ajutăm să vă pregătiți pentru următorul pas. Vă mulțumim cu adevărat pentru tot ce ați făcut în cadrul GrubHub, iar dacă vă putem sprijini în orice alt mod, vă rugăm să ne comunicați. Vă mulțumim pentru timpul acordat.
5 răspunsuri
Daca firma e pe duca ce sa faca?
Mai ales ca majoritatea sunt B2B (Freelanceri). Ma mir ca da 12 sapt…la B2B…
Welcome to Business Era. Noi Europenii suntem obisnuiti cu securitatea locului de munca de parca e o obligatie a cuiva sa iti dea de lucru chiar si atunci cand nu are.
Ce zici tu e partial corect, daca nu ai nici o responsabilitate fata de angajati, cumperi o companie, faci bani pe bursa si dupa ii dai pe toti afara fara nici o consecinta. I Europa fiind mai greu sa concediezi poate iti planifici mai cu grija angajarile si achizitiile nu doar pentru specula la bursa.
Păi lumea s-a aruncat la salarii 3-5x față de cim pe România dar crede că există zero riscuri? Și-au scos ani de zile de sabatic pe barba americanilor, nu înțeleg unde e problema, și-au asumat un risc când s-au angajat b2b pt care au fost plătiți regește ani la rândul. Mai nasol e când ești pe cim la noi pe salariu 2-3 mii și te dă afară cu 2 luni compensatorii și piața e in budă, și nici economii serioase nu ai apucat să faci pt că nu ai fost plătit ca cei b2b. Deci plângem de milă cui nu suferă prea mult din câte văd eu situația. Prea s-au obișnuit unii cu bani mulți câștigați prea ușor, acum vine și reversul medaliei.
Evident, ca peste tot, unul sau foarte putini reactioneaza insa majoritatea il/ii felicita in privat! Cool! Ador asta! Eu fiind una dintre cei putini care au curajul sa infrunte cat de cat porcariile din firma! 🙁
Altfel, despre metoda de dat afara… ce pot comenta? Fiecare dupa cum ”poate” sau este obligat prin niste reglemetari, acolo unde ele exosta. Toate lucrurile rele de pe pamant se intampla pentru ca respectivii pot! Atata timp cat sunt lasati sa faca asa, vor face! Pentru ca dincolo de umanitate, oricand, oriunde vor fi oameni imbecili!
Ce va mai place capitalismul. Sper sa nu mai gasiti de munca in IT in veci si sa fie de munca doar in domeniul agricol la sapa.