Ce ne facem cu depresia la muncă? Sfaturi utile pentru a ajuta un coleg depresiv

Tu știi ce mai fac colegii tăi? E momentul să ne preocupăm de sănătatea mintală la locul de muncă și să ne asigurăm că nimeni nu trece prin momente dificile în tăcere. În loc să judecăm, hai să îmblânzim depresia!

Tu cât de atent ești la colegii tăi? Ai putea observa dacă unul ar fi în depresie? Depresia afectează profund emoțiile și comportamentul, dar adesea rămâne ascunsă, chiar ani de zile. Într-o echipă, e important să fim atenți la semnele care indică faptul că un coleg ar putea trece printr-o perioadă dificilă și să știm cum putem să-i oferim sprijinul de care are nevoie.

Depresia este o afecțiune serioasă care afectează în mod profund emoțiile, gândirea și comportamentul unei persoane. La locul de muncă, aceasta poate fi vizibilă prin schimbări în atitudine sau performanță, dar de cele mai multe ori rămâne ascunsă, persoana afectată  poate suferi în tăcere ani de zile. Într-o echipă, este esențial să fim atenți la semnele care indică faptul că un coleg ar putea trece printr-o perioadă dificilă și să știm cum putem să-i oferim sprijinul de care are nevoie.

Cum recunoști simptomele depresiei?

Ca să poți ajuta, mai întâi trebuie să știi unde e nevoie. Depresia afectează o gamă largă de funcții – de la somn și concentrare, până la mișcările corpului și comunicare. Cele mai comune semne ale depresiei sunt: lipsa de energie, scăderea performanței la job, dificultăți în luarea deciziilor sau evitarea interacțiunilor sociale. Pe lângă simptomele psihice, depresia vine la pachet și cu probleme fizice: dureri abdominale și probleme cu digestia, creșterea sau scăderea în greutate, durerea cronică, tulburări ale somnului, dureri toracice, modificări hormonale, afecțiuni inflamatorii și boli de inimă. În timp, aceste semne devin tot mai evidente, însă este important să nu le confundăm cu simple perioade de stres. Durata depresiei poate varia semnificativ, putând dura de la câteva săptămâni până la luni sau chiar ani.

Când depresia afectează atâtea aspecte ale vieții, cei care trec prin asta pot începe să se simtă vinovați și rușinați de situația lor. Aceste sentimente fac parte din problemă, dar persoanele depresive nu mai reușesc să vadă asta clar. Gândirea lor devine atât de confuză și distorsionată, încât simt că nu mai pot ieși singure din această stare sau că le este prea greu să ceară ajutor.

Burnoutul la job = Un început de depresie?

Mulți dintre noi confundăm burnoutul cu depresia. Burnoutul este un sindrom provocat de stresul cronic la muncă și poate fi primul pas spre o stare depresivă mai gravă. La job, această stare de epuizare apare adesea atunci când volumul de muncă este prea mare, ritmul este accelerat sau când mediul de lucru este unul toxic, în care hărțuirea sau violența verbală sunt prezente. Dacă nu este gestionat la timp, burnoutul poate duce la depresie severă.

Cum poți fi de ajutor?

Uite așa poți influența în mod pozitiv viața unei persoane care se confruntă cu depresia:

  1. Ascultă cu empatie și oferă siguranță psihologică. Dacă un coleg îți împărtășește că trece printr-o perioadă dificilă, oferă-i sprijin ascultându-l fără să-l judeci. Arată-i că îți pasă și că ești disponibil să-l asculți atunci când are nevoie.
  2. Evită să dai sfaturi nesolicitate. Chiar dacă intențiile sunt bune, fraze precum „Fii  și tu mai pozitiv!” sau „Las’ că trece” nu sunt de ajutor. Mai degrabă încurajează-l să caute ajutor specializat dacă simți că are nevoie.
  3. Fii atent la schimbările comportamentale. Dacă observi că un coleg evită întâlnirile, este mai retras sau pare să aibă probleme în a-și îndeplini sarcinile, fii dispus să oferi ajutor sau să deschizi o discuție despre cum se simte.
  4. Respectă limitele. Nu toată lumea este dispusă să discute deschis despre problemele lor. Fii atent la semnalele pe care ți le dă colegul tău, dar nu insista dacă nu se simte pregătit să vorbească.
  5. Încurajează echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Uneori, un simplu gest prin care-i amintești colegului să ia pauze regulate sau să nu petreacă prea mult timp peste program poate preveni epuizarea.
  6. Creează un mediu de muncă pozitiv. Atitudinea ta poate influența întreaga echipă. Încurajează colegii să vorbească deschis despre sănătatea mintală și susține inițiativele de la locul de muncă care promovează bunăstarea voastră.

De ce e important să acționăm?

Sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică, iar depresia poate afecta în mod direct performanța profesională și viața personală. La locul de muncă, unde petrecem atât de mult timp, e important să avem colegi care se sprijină reciproc. O echipă care promovează bunăstarea și înțelegerea este una mai puternică și mai eficientă.

Fie că observi semnele depresiei la un coleg sau pur și simplu vrei să contribui la crearea unui mediu mai sănătos, implicarea ta poate face diferența. Nu este necesar să fii expert în sănătate mintală, ci doar un coleg atent și dispus să ofere sprijin atunci când este nevoie.

Ce zic experții?

Psiholog  Ilieșu Iulian: „Depresia este o tulburare psihică, complexă, plurifactorială ca și cauze. Vorbim de o interacțiune între cauze bio-chimice (ex. bio-chimia creierului, anumite afecțiuni medicale psihice sau generale), psihologice (moduri de gândire și de raportare la tine însuți sau la cei din jur, patternuri de gândire și de comportament), de mediu (ex. loc de muncă, relații, anturaj) și stil de viață al omului. Este o afecțiune psihică serioasă, care în cazurile în care atinge o intensitate severă poate dizabilita integral toate ariile/domeniile vieții unui om și poate apărea un risc major de a comite o sinucidere. Din punct de vedere preventiv, un consult psihologic și/sau psihiatric, atunci când nu te simți bine emoțional, este întodeauna o idee excelentă.” 

Psiholog Adela Moldovan, manager PsyLife (un colectiv de psihoterapeuți):  „Depresia nu e un moft, e o afecțiune reală care împovărează extrem de mult activitatea profesională, iar blândețea ajută mai mult decât orice. 

  • Faceți echipă și susțineți un coleg care se află în dificultate (că e depresie, viroză, o perioadă dificilă în viața personală). Luați fiecare câte puțin din ce nu poate duce. Cu cât ajută mai mulți, cu atât sunt șanse mai mari ca ajutorul pe care-l oferi colegului să nu te împovăreze pe tine. 
  • Faceți echipă și front comun față de un coleg (indiferent de scara ierarhică) care face bullying. Niciun obiectiv profesional și niciun target nu justifică amenințările sau bullyingul. ” 

Psihoterapeut Suzana Gras: „Ascultă activ: fii atent la ce spun oamenii tăi, la tonul vocii și la limbajul corpului. Nu te grăbi să reacționezi, observă ce se întâmplă cu ei. Validează-le emoțiile, adică spune de ex. te văd cam supărat/ă, trist/ă, stresat/ă. Nu te grăbi să le explici cum să facă, cum să se simtă sau să le spui că nu e cazul să fie așa cum sunt. Validează apoi întreabă-i pe ei de ce ar avea nevoie ca să fie mai bine.”

Dacă ai nevoie de sprijin sau știi pe cineva care trece printr-o situație dificilă la locul de muncă, nu ezita să ceri ajutorul. Uite aici am centralizat resurse și sprijin pentru angajații care sunt hărțuiți la muncă și concediați abuziv. Să îți fie de folos!

Sursa foto: Freepik

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Distribuie articolul

Scris de

  • Loredana Giță

    Creator de povești, om critic și visător deopotrivă. Lore privește lumea cu blândețe și scrie despre cauze pentru care merită să luptăm. Se declară fana adevărului transmis prin umor și ironie. Oamenii sunt cei care o inspiră cel mai mult, dar tot ei sunt şi sursa celor mai mari bătălii interioare. Ca să le scrie bine povestea, apelează întotdeauna la empatie.

    Articole publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare

Manifesto: Merităm să fim fericiți la muncă

Gândește-te puțin: petrecem o treime din viața noastră la muncă. E mult, nu? Și totuși, mulți dintre noi acceptăm ca aceste ore să fie pline de stres, frustrare și epuizare.