Ritualurile de dimineață: Cheia pentru a începe ziua cu energie și zâmbete

De ce să încorporezi un ritual de dimineață în stilul tău de viață? Dă-mi voie să împărtășesc cu tine câteva motive solide, susținute de studii (dar nu ale cercetătorilor britanici), pentru care un ritual de dimineață nu este doar un buzzword, ci o necesitate.

Cu toții știm intuitiv că somnul și prima parte a zilei setează tonul pentru tot ce urmează – cum ne simțim, nivelul de energie și claritate, și multe altele. Din păcate, mulți dintre noi, în goana după atingerea obiectivelor, ne transformăm zilele într-o competiție acerbă cu cei din jur, cu noi înșine sau cu idealuri spre care aspirăm. În acest proces uităm cât de important este să ne acordăm timp pentru noi înșine.

Prin timp mă refer la tihnă, liniște și spațiu. Iar asta doar exacerbează cauza stresului, care ne șade pe umeri ca un djinn loial. Un djinn care țipă ascuțit în capul nostru cuvinte grele precum: „Tu nu vei fi niciodată destul, degeaba încerci să pari că știi ce faci cu viața ta.”, „Uite, iar ai dormit mai mult decat ți-ai planuit pe azi.”, „Ai zis că te lași de dulciuri, dar nici nu a început ziua bine și ai și sărit la ciocolată.” și multe altele, poate și mai nepoliticoase.

O bună parte din industria self-help a încheiat un soi de parteneriat cu acești djinni astfel încât știe să ne atingă fix acolo unde ne doare mai tare: rana de sens și apartenență, de merit și vrednicie. Ne bombardează cu diverse strategii care mai de care, promițându-ne marea și sarea, dar adevărul e că nu există o formulă unică de bunăstare și succes. Există doar cea care funcționează pentru tine. Și, mai presus de toate, succesul nu stă în formula aleasă pentru a-ți fi companion de drum, ci în credința că poți și meriți să fii fericit și împlinit, având toate țiglele pe casă.

Un ritual cu compasiune și mindfulness

În trecut, diminețile mele erau dominate de gânduri negre și autocritică – un cerc vicios care îmi afecta puternic concentrarea și creativitatea. Așa că, după ce am ajuns în burnout încercând să le jonglez pe toate – trezit la 5 dimineața, sport, poate mic dejun, cafea, și apoi direct în acțiune – toate astea în timp ce aveam și nemuritoarea responsabilitate a inteligenței emoționale în relațiile cu cei din jur, am zis stop. Eu vreau o viață simplă și liniștită. Nu sunt făcută să funcționez la foc automat – Sun Tzu zice: „Acela va triumfa care va ști când să se lupte și când nu.”

Totul s-a schimbat când am început să îmi acord timp pentru a mă reconecta cu mine însămi – fără să mă judec prea aspru și fără să mă compar cu ce vedeam pe Instagram la diverși influenceri sau în cărțile altor oameni socotiți de succes. Astăzi prefer să încep ziua cu un ritual plin de tihnă și grijă de sine. Gândiți-vă la asta ca la o rețetă magică: puțină iubire de sine, multă prezență și, desigur, o doză sănătoasă de răbdare și îngăduință cu procesul nostru.

De ce să încorporezi un ritual de dimineață în stilul tău de viață?

Dă-mi voie să împărtășesc cu tine câteva motive solide, susținute de studii (dar nu ale cercetătorilor britanici), pentru care un ritual de dimineață nu este doar un buzzword, ci o necesitate:

1. Decision fatigue nu este doar un mit

„Încă de îndată ce te trezești, fiecare decizie pe care o iei îți consumă din rezervele de voință. Creierul este un organ uimitor, dar și el are limite, iar o grămadă de studii ne arată că voința noastră este, la fel ca bateria telefonului, o resursă finită. La un moment dat, rezervele se epuizează și devine mult mai greu să spui „nu” tentațiilor imediate – motivul pentru care, uneori, după o zi lungă, sari peste clasa de cycling pe care o iubești, în favoarea unui pahar de vin acasă.” — Anna Borges, scriitoare pe SELF.COM

Un studiu binecunoscut realizat de Baumeister și colegii săi a demonstrat că decision fatigue chiar există, e real și măsurabil. Studiul arată că, cu cât suntem nevoiți să luăm mai multe decizii, cu atât mai repede se epuizează resursele cognitive, făcând mai dificilă rezistența la tentații și exercitarea autocontrolului. Gestionarea numărului de decizii pe parcursul zilei poate ajuta la menținerea performanței optime și a unei stări generale de bine.

2. Îmbunătățește încrederea în sine

Absolutismul și fatalismul cu care ne facem planuri dintr-un spațiu de vină și rușine ne duc spre eșec 100%. Când ne dorim ceva din lipsă și nu din dorință, tindem să ne setăm obiective agresiv de nerealiste, care la final doar ne biciuiesc și mai mult.

Psihologul Albert Bandura a introdus termenul de self-efficacy în 2017. Autoeficacitatea este controlul pe care ne așteptăm să îl avem asupra unui anumit comportament în situații dificile. Cu alte cuvinte, este convingerea optimistă că avem abilitățile și resursele necesare pentru a face față provocărilor.

Așa că, în loc să ne lăsăm prinși într-un cerc vicios de autocritică, să începem cu pași mărunți. În loc să ne propunem ca de luni să mergem la sală 2h pe zi, 6 zile pe săptămână, în condițiile în care nu am mai fost deloc, poate doar 10 minute în plus mâine dimineață e potrivit pentru început.

Iar în loc de 7/7, să începem cu 4/7. De ce 4/7? Pentru că 100% e măsura perfecționismului, iar cel puțin 4/7 înseamnă 50% + 1 zile în care ai votat pentru idealul tău, ceea ce e destul. Tot ce vine după, dacă vine, e un cadou pe care ți-l oferi și pentru care te rog să îți mulțumești de fiecare dată. Cu cât creăm mai mult momentum, observând că suntem în stare să ducem la capăt ce ne-am propus, cu atât cresc șansele să ducem tot mai mult. Fiecare mic succes ne revitalizează autoeficiența, ne dă update la soft, ne ajută să luăm decizii mai bune pentru noi, iar în consecință să căpătăm tot mai multă încredere în forțele proprii.

3. Ne ajută să intrăm lin și cu tihnă în ritmul zilei

Știai că 80% dintre persoanele cu vârste între 18 și 44 de ani își verifică telefonul în primele 15 minute de la trezire? Ei bine, studiile ne arată că diminețile sunt o adevărată mină de productivitate, iar noi vrem să profităm din plin de asta. Cortexul prefrontal este cel mai activ și creativ imediat după ce ne trezim. Subconștientul a cutreierat liber în timpul somnului, făcând tot felul de conexiuni între gânduri, procesând ziua precedentă și venind cu soluții. Fix după ce ne trezim, creierul trece din undele delta în undele theta. Acestea din urmă sunt cele mai potrivite pentru reprogramarea diverselor convingeri.

La urma urmei, creativitatea înseamnă să găsești soluții, să legi idei din diferite colțuri ale creierului și să vii cu un produs finit. Așa că inspiră-te din asta și lasă-ți mintea să respire înainte de a fi copleșită de distracțiile digitale. Eu am reușit să scap de acest obicei, de zombie scrolling, acum mulți ani și să mă bucur de atunci de dimineți de vis în propriul paradis.

Hai, să ai o zi minunată, plină de energie și voie bună!

Happy healthy and safe Iron Mountain for Hacking Work newsletter - Hacking Work

Sursă imagine cover: Freepik.

Distribuie articolul

Scris de

  • Ana-Maria Briciu este Specialist Learning & Development la Iron Mountain România, unde dezvoltă și implementează programe de formare axate pe leadership, creștere personală și dezvoltarea abilităților de lucru în echipă. Cu o experiență diversă, de la event planning și copywriting la coaching și management de comunități, Ana-Maria aduce o perspectivă holistică asupra procesului de învățare. Este pasionată de crearea unor medii sigure și interactive în care oamenii pot învăța autentic, explorându-și potențialul și cultivându-și curiozitatea. Consideră că succesul profesional înseamnă echilibru și asumare, iar munca sa reflectă această filosofie prin programe care pun accent pe empatie, autenticitate și bunăstare.

    Articole publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare

Manifesto: Merităm să fim fericiți la muncă

Gândește-te puțin: petrecem o treime din viața noastră la muncă. E mult, nu? Și totuși, mulți dintre noi acceptăm ca aceste ore să fie pline de stres, frustrare și epuizare.