HR-ul e departamentul angajaților sau al șefului?

Tu ai încredere în HR? Ți-ai făcut vreodată griji că discuțiile tale cu HR-ul ar putea ajunge la urechile șefului? Nu ești singur.
incredere in HR

Realitatea este că peste 80% dintre angajați se tem să apeleze la departamentul de resurse umane din cauza confidențialității fragile și a lipsei de încredere. Mulți se îndoiesc de eficiența acestui departament și sunt îngrijorați că problemele lor, odată împărtășite, nu doar că nu vor fi rezolvate, dar le-ar putea crea și mai multe complicații. Frica de repercusiuni, de pedepse sau de răspândire a informațiilor sensibile îi determină pe oameni să păstreze tăcerea. 

Mai mult, 4 din 10 angajați își consideră colegii de la HR ca fiind printre cei mai dificil de abordat, ceea ce le complică și mai mult relația. Această percepție negativă nu face decât să agraveze ruptura dintre angajați și cei care, în teorie, ar trebui să fie un sprijin pentru ei. Când HR-ul devine un obstacol în loc de un ajutor, problemele rămân nerezolvate, iar angajații se simt izolați și nesiguri la propriul loc de muncă.

Pentru a schimba această dinamică, experții sugerează că HR-ul trebuie să fie mult mai transparent și deschis. Departamentul ar putea crea liste de întrebări frecvente sau videoclipuri explicative oferind clarificări despre rolul și responsabilitățile fiecărui membru al acestuia. De asemenea, ar putea da explicații cu privire la când și de ce anumite informații trebuie dezvăluite și în ce situații acestea pot rămâne confidențiale. Această practică ajută la stabilirea unor așteptări realiste.

Pentru ca departamentul care se ocupă de oameni, cultură organizațională și talent să funcționeze eficient, este crucial ca angajații să aibă încredere unii în alții și să poată aborda problemele fără teama consecințelor negative. Acest lucru poate fi realizat doar prin transparență, comunicare deschisă și interacțiuni autentice la toate nivelurile organizației.

Sursa foto: imagine generată cu Dalle-3, după un prompt Hacking Work

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

5 pași pentru un business prosper care să nu-ți sacrifice viața personală

Când spui „business de succes”, ce îți vine în minte? Milioane în cont, o echipă „ca la carte”, un CEO relaxat cu un frappé în mână? Marius Bîcu, fondatorul brandului De la Ferma cu Omenie, știe că realitatea e ceva mai complicată. Cu multă muncă, lecții dure și o viziune clară, el a transformat o fermă dintr-o mică localitate din Transilvania într-un brand recunoscut internațional.