Glossingul: realitatea fardată, ori hainele cele noi ale împăratului de corporație.

Ai simțit vreodată că nimeni de la job nu vede elefantul din birou? Glossingul - sau cum i-am putea spune în limba română - „cosmetizarea realității” - e o formă de pozitivitate toxică tot mai des întâlnită în companii. Acest comportament implică minimalizarea sau ignorarea de-a dreptul a situațiilor negative și expunerea lucrurilor pozitive, în schimb.

De multe ori, cosmetizarea realității este adoptată de liderii care cred că, dacă afișează doar partea bună a lucrurilor, toată lumea o să fie mai fericită. Realitatea e însă cu totul alta. Dacă liderul își ascunde emoțiile și spune mereu că ‘totul este bine’, mesajul transmis angajaților este că trebuie să facă la fel. Rezultatul? O echipă care nu vorbește despre probleme reale, și unde tot ce e important  se discută doar pe la colțuri, în absența șefului.

Această cultură rezervată poate duce la lipsa inovației și a evaluării problemelor, afectând astfel productivitatea. Managerii ar trebui să fie atenți la semnele glossingului: lipsa discuțiilor despre subiectele grele sau evitarea interacțiunilor directe, cum ar fi refuzul de a porni camerele în ședințele virtuale. Într-o astfel de atmosferă, angajații sunt mai predispuși la epuizare, lipsă de motivație și chiar burnout. 

Partea bună e că lucrurile pot fi schimbate. Și soluția e simplă: onestitatea. Angajații preferă să audă adevărul, chiar și atunci când acesta nu este roz. O comunicare deschisă și sinceră nu doar că le oferă siguranță, dar îi face să simtă că au un rol activ în găsirea soluțiilor. În schimb, glossingul creează o cultură toxică, unde nimeni nu are curajul să vorbească liber.

Deci, fie că ești lider, fie că faci parte dintr-o echipă, ține minte că e important să spui lucrurilor pe nume. O comunicare transparentă ajută angajații să se simtă implicați și în siguranță, încurajându-i să se exprime deschis și să colaboreze eficient. Altfel, riscăm să rămânem toți în fața unei oglinzi deformate, admirându-ne într-o formă care nu există.

***

Sursa foto: Freepik

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Distribuie articolul

Scris de

  • Andreea Popescu

    Cu o experiență diversificată în copywriting, account management și organizare de evenimente, Andreea îmbrățișează proiectele complexe și situațiile neprevăzute, într-un mod strategic, umoristic și entuziast. Are o personalitate plină de energie, abordează viața într-o manieră optimistă și îi place să creeze conexiuni autentice cu oamenii din jurul ei.

    Articole publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare