Fericirea la muncă e (și) chimie. Dar nu doar atât.

Și știi de ce? Pentru că în corpul tău există o mulțime de hormoni și neurotransmițători care îți pot dicta starea. De asta ai zile în care pare că totul merge perfect: te concentrezi ușor, te înțelegi bine cu colegii, munca ta pare că are sens. Și zile în care nimic, dar nimic, nu mai funcționează. Nu te poți aduna, oamenii te enervează, notificările te copleșesc, iar stresul plutește în aer.

Ce s-a schimbat?

Ei bine, aceste fluctuații chimice interne influențează și cât fericit ești la muncă. Dacă hormonii tăi „cooperează” și se echilibrează, te vei simți motivat, conectat la echipă și cu un sens clar în ceea ce faci. Dacă nu, chiar și cele mai simple sarcini pot deveni o luptă. De aceea, înțelegerea și susținerea acestei „echipe interne” de hormoni și neurotransmițători e cheia pentru a-ți asigura un mediu de lucru sănătos și o stare de bine autentică.

Astăzi facem cunoștință cu o parte din colegii tăi neurochimiști: echipa care lucrează non stop și 7 zile din 7 în corporația numită „Tu”:

1. Dopamina – Managerul de produs, mereu entuziast. Bifează task după task, dar se pierde ușor în tot ce strălucește.

2. Serotonina – e Doamna HR, varianta grijulie. Îți amintește că ești valoros, ține echipa motivată, dar când lipsește, toată lumea intră în criză existențială.

3. Oxitocina – Coordonatorul de team building. Transformă grupul într-o echipă, dar te face să ignori red flagurile în relații.

4. Endorfinele – Antrenorul tău personal motivațional. Transformă durerea în satisfacție, dar te convinge că poți muta și munții cu mâinile goale.

5. Acetilcolina – Analistul detaliilor fine. Vede ce le scapă tuturor din vedere, dar își pierde ușor controlul sub presiune.

6. Adrenalina – Managerul de criză. Îți dă super-puteri la nevoie, dar transformă fiecare email într-o urgență – și pe tine în pompier. 

7. Cortizolul – Ofițerul de securitate paranoic. Detectează pericolele, dar după o zi întreagă petrecută împreună, vezi amenințări și în felicitările de ziua ta.

8. Noradrenalina – Directorul de operațiuni în criză. Redirecționează resurse unde e urgent, dar dacă nu-l rogi să ia o pauză la timp, are obiceiul să ardă siguranțele fără avertisment.

Performanța acestor „colegi invizibili” depinde de stilul tău de viață: cât dormi, ce mănânci, dacă ai conexiuni reale cu oamenii. Undeva între 35 și 50% din structura acestei „companii interne” e moștenită genetic de la părinții tăi, dar restul ține de cum alegi să-ți gestionezi TU zilnic resursele.

Ca să-ți ajuți „echipa interioară”, abonamentul 360° Level Up de la MedLife își oferă într-un singur pachet acces la sală, medici, dentiști și nutriționiști – tot ce ai nevoie pentru corp, minte și echilibru chimic. 

În articolele următoare revenim cu detalii despre fiecare „departament” al creierului tău și cum îl poți susține mai bine. Dar până atunci, ține minte:

Fericirea la muncă nu e întâmplătoare. E rezultatul unei echipe invizibile care lucrează pentru tine, cu condiția să o îngrijești.

***

Iubim să vedem oameni fericiți, în companii sănătoase. 

Dezvoltăm proiectul Happiness @Work împreună cu MedLife, partenerul ideal pentru un stil de viață sănătos.

Sursa foto: Pexels

Distribuie articolul

Scris de

  • Andreea Popescu

    Cu o experiență diversificată în copywriting, account management și organizare de evenimente, Andreea îmbrățișează proiectele complexe și situațiile neprevăzute, într-un mod strategic, umoristic și entuziast. Are o personalitate plină de energie, abordează viața într-o manieră optimistă și îi place să creeze conexiuni autentice cu oamenii din jurul ei.

    Articole publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare