E important să fii fericit la muncă?

Știi vorba aia: „E doar muncă, nu trebuie să-ți placă." GREȘIT! Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Gândește-te un pic: îți petreci aproape o treime din viață muncind. Asta înseamnă mii de ore, zile, ani în care fie te simți împlinit și motivat, fie te trezești dimineața cu groază, te duci la birou pe pilot automat și numeri fiecare minut până la sfârșitul programului.

Ce alegi? Să te complaci într-o rutină care îți consumă energia și entuziasmul sau să găsești sens și bucurie în ceea ce faci?

Fericirea la muncă nu înseamnă doar să fii mereu într-o stare de exaltare și cu zâmbetul pe buze, ci combină trei elemente esențiale: implicarea și interesul (adică plăcerea pentru ceea ce faci), satisfacția dată de munca și rezultatele tale și sentimentul de apartenență față de organizație

Fericirea în muncă este despre a avea energie, sens și o conexiune reală cu ceea ce faci. Nu este doar despre a bifa sarcini într-o listă interminabilă, ci despre a avea satisfacția unui progres real. Este despre sentimentul acela de mândrie când vezi rezultatul muncii tale, despre acea senzație care face timpul să zboare când ești concentrat, și despre oamenii alături de care simți că faci parte din ceva important.

Hai să aflăm ce se întâmplă când munca ta te face și fericit:

  1.  Ești mai creativ. 

Ideile bune nu vin când ești stresat. Când te simți bine, ai spațiu mental să gândești proaspăt, să găsești soluții și să rezolvi probleme. E diferența dintre „Hai să rezolvăm asta” și „Nu mă interesează, nu e treaba mea.”

  1.  Ești mai productiv. 

Ai observat că atunci când faci ceva ce-ți place, timpul trece mai repede și reușești să faci mai multe lucruri? Când ești interesat și implicat, treaba merge mai ușor și cu mai puțină oboseală mentală. De ce? Pentru că nu mai percepi fiecare sarcină ca pe o corvoadă, ci ca pe o oportunitate de a învăța, de a-ți dovedi abilitățile și de a contribui. Oamenii fericiți nu doar că muncesc mai eficient, dar au și mai multă energie pentru viața personală.

  1.  Te înțelegi mai bine cu colegii. 

Nimeni nu vrea să stea lângă un Grinch la birou, nu-i așa? Un mediu sănătos de lucru face echipa mai unită. Când oamenii se simt bine la muncă, sunt mai dispuși să colaboreze, să se ajute reciproc și să creeze relații pozitive. Când nu te simți stresat sau presat de un mediu toxic, poți comunica mai ușor, poți avea discuții constructive și poți contribui la o atmosferă mai relaxată.

  1.  Reduci sau chiar elimini stresul. 

Adică dormi mai bine, ai mai multă energie și nu îți vine să-ți dai demisia în fiecare luni dimineață. Stresul la muncă afectează toate aspectele vieții tale, de la somn la relații și sănătate. Când ești fericit cu ceea ce faci, nu mai trăiești cu nodul în gât când deschizi emailul dimineața sau cu anxietatea că fiecare zi e o luptă. Munca nu ar trebui să fie un chin continuu, ci un loc unde poți să crești, să te dezvolți și să contribui la ceva important. Apropo, dacă ai visat recent că țipi la șeful tău sau că scrii un e-mail de demisie pe care, în realitate, nu ai curaj să-l trimiți… poate e un semn (știi tu ce ai de făcut).

De cealaltă parte, atunci când munca ta nu te face fericit, recunoști probabil scenariile de mai jos:

  1.   Procrastinezi, adică tragi de timp și pierzi vremea cu orice ocazie. 

Ai deschis Excel-ul sau raportul la care ai deadline azi, dar tu te uiți pe net după bilete de avion și vacanțe. Sau iei o „pauză scurtă” pe TikTok… care se transformă într-o mini-vacanță online. Când munca te plictisește sau îți provoacă anxietate, mintea caută să evadeze.

  1.  Simți că mintea îți e obosită. 

Ca în acel proverb celebru: când viața îți dă lămâi, munca te stoarce de energie. E senzația aia de „Nici nu m-am trezit bine și deja sunt epuizat.” Stresul constant și lipsa de satisfacție profesională te lasă fără baterii, iar weekendurile nu mai par suficiente ca să te refaci.

  1.  Începi să ai probleme de sănătate. 

Burnout, anxietate, probleme cu somnul, dureri de cap și chiar probleme digestive. Stresul de la muncă nu rămâne închis într-un sertar la birou, ci îl cari cu tine peste tot. Iar dacă te gândești că ar fi bine să îl dai jos din cârcă, uite un pont: Medlife a lansat abonamentul 360° Level Up, prin care ai acces și la sală, și la medici specialiști, dentiști, chiar și nutriționiști. Tot tacâmul, cum ar veni. 

Așadar, pare foarte clar că e important să fim fericiți când muncim. Nu înseamnă că trebuie să râzi non-stop, ci doar să te bucuri de ce faci și să aștepți cu fascinație și interes următoarele zile de lucru. 

***

Iubim să vedem oameni fericiți, în companii sănătoase. 

Dezvoltăm proiectul Happiness @Work împreună cu MedLife, partenerul ideal pentru un stil de viață sănătos.

Sursa foto: Pexels

Distribuie articolul

Scris de

  • Andreea Popescu

    Cu o experiență diversificată în copywriting, account management și organizare de evenimente, Andreea îmbrățișează proiectele complexe și situațiile neprevăzute, într-un mod strategic, umoristic și entuziast. Are o personalitate plină de energie, abordează viața într-o manieră optimistă și îi place să creeze conexiuni autentice cu oamenii din jurul ei.

    Articole publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare