12+1 idei practice pentru lideri buni și angajați fericiți

Un Manual de Leadership care aduce multă claritate și înțelepciune și care merită ținut la îndemână, explorat, analizat, adaptat situației fiecăruia, dezbătut cu colegii și oferit cu drag tuturor celor la care țineți cu adevărat.
12+1 idei practice pentru lideri buni și angajați fericiți

Tot mai multe organizații moderne din România caută să cultive un climat profesional dominat de încredere, empatie și creativitate pentru că au devenit conștiente că astfel vor avea angajați implicați și loiali care vor genera performanță. 

Cum pot organizațiile să creeze acest climat? În primul rând, pentru că totul pleacă de la oameni, prin a avea lideri care generează încredere, care sunt empatici și creativi. 

Dar cum pot liderii să deprindă aceste abilități? Pentru asta, am creat împreună cu prietenii noștri de la Edenred acest „Mic Manual de Leadership – 12+1 dei practice pentru lideri buni și angajați fericiți în organizații moderne”. Adică o colecție de idei și resurse foarte valoroase și folositoare pentru orice lider bun, uman și modern. 

Ce vei găsi aici?

Într-o lume în care liderii sunt adesea puși să aleagă între rezultate și bunăstarea echipei, acest ghid demonstrează că poți să le ai pe ambele. Vei găsi idei bune, sfaturi concrete și soluții practice – adică toate uneltele de care ai nevoie ca să-ți inspiri echipa, să creezi un mediu de lucru sănătos și să construiești o cultură organizațională care nu doar să reziste, ci să prospere.

Am pus în această cărțulie 12+1 idei fundamentale, inspirate din gândirea, cercetările și experiența unor oameni excepționali, recunoscuți pentru priceperea și autoritatea lor: Adam Grant, Raluca Anton, Adrian Stanciu, Brené Brown, Csibi Magor, Nassim Nicholas Taleb, Paul Olteanu, Dorin Bodea, Andrada Vincze, Tomas Chamorro-Premuzic, Erin MeyerSimon Sinek și Bogdan Bob Radulescu.

Iată trei mostre, extrase și sintetizate din Manualul de Leadership:

1. Liderul puternic este vulnerabil și autentic 

Brené Brown ne învață că un lider adevărat nu are nevoie să fie mereu perfect. Din contră, vulnerabilitatea și autenticitatea sunt adevăratele super-puteri care îți permit să te conectezi cu echipa. Brené subliniază că un lider bun trebuie să fie capabil să spună: „Nu am toate răspunsurile, dar sunt aici să ascult și să învăț.” Astfel de momente de sinceritate sporesc încrederea și deschiderea în echipă​.

Captura de ecran din 2024 10 10 la 09.55.28 - Hacking Work

2. Cum putem să ne antrenăm gândirea critică și să ne păstrăm mintea deschisă?

Adam Grant recomandă liderilor să-și privească ideile ca pe niște ipoteze care pot fi testate și ajustate. Abordarea științifică îi ajută pe lideri să fie flexibili și deschiși la adaptare, în loc să se agațe de concepții învechite. În lumea asta dinamică, să fii dispus să-ți reexaminezi opiniile e o trăsătură rară, dar extrem de valoroasă. Pe scurt, un lider eficient își antrenează constant mintea să accepte incertitudinea și schimbarea, iar asta va ajuta echipa să fie mai adaptabilă și mai inovatoare​. 

3. Cum construiești un climat bazat pe siguranță psihologică?

Raluca Anton ne învață că leadershipul modern implică un spațiu în care fiecare membru al echipei se simte liber să-și exprime ideile, fără teama de a fi criticat. Siguranța psihologică este esențială pentru a stimula creativitatea și colaborarea, iar liderii trebuie să-și asume responsabilitatea de a crea acest mediu. Fără un astfel de climat, echipele rămân în defensivă, evitând riscurile care pot duce la inovație​.

Pentru cine este acest Manual de Leadership?

Este pentru toți liderii și managerii care își doresc să construiască echipe puternice și fericite. Indiferent dacă ești la început de drum sau vrei să-ți perfecționezi abilitățile, acest ghid îți oferă 12+1 lecții practice care te vor ajuta să comunici mai bine, să consolidezi încrederea și să inspiri o schimbare pozitivă în organizația ta. 

Manualul răspunde unor întrebări importante despre cum ar trebui să gândească un lider în ziua de azi și care ar trebui să fie rolul său. Întrebări pe care și le pune orice om serios, care își asumă responsabilitatea de a-și conduce colegii: 

  • Cum pot să fiu un lider bun, care își conduce echipa spre performanță într-un climat sănătos? 
  • Ce trebuie să fac pentru a fi considerat un conducător competent, respectat și de încredere? 
  • Cum îmi dau seama dacă sunt liderul pe care oamenii cu care lucrez și-l doresc? Sunt liderul pe care mi-ar plăcea să-l am?
  • Cum generez o cultură a încrederii?
  • De unde încep? 
  • Ce ar fi bine să spun? 
  • Cum progresez?

Dacă ești în căutare de răspunsuri informate și actual oneste la astfel de întrebări, atunci acest manual este un excelent punct de plecare pentru tine. Ceea ce citești aici poate fi pus în practică din secunda în care lași manual jos din mână (sau închizi laptopul). Te va ajuta să te conectezi cu oamenii tăi, să le înțelegi nevoile și să le oferi sprijinul de care au nevoie ca să vă bucurați împreună de succes. 

Este o cărțulie care aduce multă claritate și înțelepciune, așa că merită ținută la îndemână și explorată, analizată, adaptată situației fiecăruia, dezbătută cu colegii și oferită cu drag tuturor celor la care țineți cu adevărat.

Manualul este scris de echipa Hacking Work împreună cu prietenii noștri de la Edenred – lider mondial în soluții tranzacționale care îmbunătățesc eficiența organizațiilor, dezvoltă calitatea vieții și puterea de cumpărare a angajaților și cresc astfel satisfacția, motivația, loialitatea și performanța acestora. Descoperă soluțiile Edenred: Platforma Edenred Benefit, Cardurile Edenred, Platforma BIZTRO Club.

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

5 pași pentru un business prosper care să nu-ți sacrifice viața personală

Când spui „business de succes”, ce îți vine în minte? Milioane în cont, o echipă „ca la carte”, un CEO relaxat cu un frappé în mână? Marius Bîcu, fondatorul brandului De la Ferma cu Omenie, știe că realitatea e ceva mai complicată. Cu multă muncă, lecții dure și o viziune clară, el a transformat o fermă dintr-o mică localitate din Transilvania într-un brand recunoscut internațional. 

cum-să-oferi-feedback-negativ-hacking-work

Cum să oferi feedback negativ într-un mod corect?

Foarte mulți manageri au o problemă cu livrarea feedbackului negativ, iar un studiu recent răspunde la întrebarea „Cum să oferi feedback negativ într-un mod corect și eficient?”

Leadershipul modern: Cum construim comunități puternice și autentice

De curând am organizat Cluj Business & Technology Club #5, unde Sabin Sărmaș a vorbit despre leadership, tehnologie și comunități. A fost o dezbatere deschisă, plină de energie, unde participanții au pus întrebări curajoase și au contribuit la discuții captivante.