hacking work logo svg white with orange

Workaholismul – trăsătura angajaților dedicați sau boală în toată regula?

Te simți bine doar atunci când lucrezi până la epuizare? „Nu lăsa pe maine ce poți face astăzi” e crezul tău când vine vorba de job? Deși societatea glorifică adesea ideea de a fi „workaholic" ca pe un semn de forță fizică, emoțională și morală, aflăm că dependența de muncă nu e un lucru tocmai bun.
workaholism - o femeie obosita care sta pe scuan si cu picioarele pe masa, arata foarte obosita, iar ceasul arata faptul ca e o ora foarte tarzie la care ea e inca la birou

Dacă toată stima ta de sine, bucuria și validarea provin din muncă, ar trebui să fii atent la relația ta cu munca. Pentru că nu doar ea ar trebui să te definească pe tine ca om. Deși studiile arată o suprapunere clară între dependența de muncă și boli precum tulburarea obsesiv-compulsivă, workaholismul nu este recunoscut ca o condiție clinică în Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM). Mai mult, unele cercetări relevă că adulții se luptă să se deconecteze de la muncă. Spre exemplu, peste jumătate din adulții britanici simt că nu pot face asta.

Iar dacă persoanele dependente în general au parte de sprijinul societății prin întâlniri periodice de grup, află că și persoanele dependente de muncă din Marea Britanie pot participa la întâlnirile Workaholics Anonymous, un program de recuperare în 12 pași. Un participant la aceste sesiuni a declarat pentru The Telegraph că se izola adesea de prieteni, îi mințea pe cei dragi și își neglija sănătatea fizică pentru a lucra. 

Dr. Niall Campbell, psihiatru consultant al centrului de adicție Priory din Londra, afirmă că munca excesivă poate fi considerată dependență dacă începe să aibă un impact negativ asupra altor aspecte ale vieții.  

„Nu numărul de ore de muncă este problema, ci măsura în care aceasta ne afectează relațiile, capacitatea de relaxare și de a experimenta bucurie în alte arii ale vieții”. 

Această situație scoate în evidență necesitatea unei reevaluări a echilibrului între viața profesională și cea personală, subliniind importanța sănătății mintale și fizice în fața succesului profesional, așa cum îl percepe fiecare. Societatea te va încuraja întotdeauna să muncești excesiv, ceea ce te face să îți fie greu să vezi că ai o problemă. Malissa Clark, autoarea cărții Never Not Working, ne încurajează să ne ascultăm prietenii și familia atunci când ne spun că au observat o problemă în relația noastră cu munca. Este esențial să recunoaștem semnele unei posibile dependențe de muncă și să căutăm ajutor atunci când ea începe să ne domine existența, pentru a preveni consecințele negative pe termen lung asupra sănătății și bunăstării noastre.

Sursa foto: Pexels

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Acest articol vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți. 

Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară. 

image - Hacking Work
Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

munca haotică și în exces dăunează grav sănătății. Un bărbat care stă în fața unui birou târziu în noapte

Munca haotică și în exces dăunează grav sănătății

Lucrezi până târziu în noapte? Muncești atunci când majoritatea oamenilor nu o fac? Ai un program de lucru pe care mulți din jurul tău l-ar numi haotic? Ar trebui să știi că, deși în multe cazuri pare necesar să faci asta, nu e un lucru care să te ajute pe termen lung. Mai mult, munca haotică și în exces dăunează grav sănătății. Iată la ce riscuri te expui.

Cât e corect să așteptăm după o promovare?

Te simți cumva blocat în carieră? Anii trec, dar tu simți că stai pe loc, pentru că promovarea de la job nu mai apare? Azi aflăm cât timp ar fi corect de fapt să aștepți pentru o promovare. Unii experți spun că 2 ani e suficient, alții mizează pe 3-4 ani – dar există un răspuns universal valabil? Hai să vedem ce concluzii putem trage.