Trei concepte japoneze care îți pot îmbunătăți viața personală și cariera

Ți s-a întâmplat vreodată să trebuiască să te oprești din ceea ce faci și să te simți brusc copleșit? Uneori lucrăm fără să vedem ”luminița de la capătul tunelului”, de ce sau cu ce scop facem ceea ce facem. Poate că este momentul să încerci o altă abordare. Imaginează-ți cum ar fi să nu te mai simți alergat de taskuri și cerințe și să te bucuri mai mult de viață. 

Prin integrarea a trei concepte japoneze în viața ta de zi cu zi, vei descoperi cum pașii mici și conștienți pot aduce schimbări durabile, oferindu-ți o viață mai echilibrată, creativă și împlinită. Hai să afli cum:

Hara Hachi Bu – o lecție despre moderație și echilibru

Auzim destul de des că timpul este cea mai prețioasă resursă, însă cum faci să îți salvezi energia pentru a simți că ai timpul de partea ta? Primul concept japonez – Hara Hachi Bu vine ca o gură de aer proaspăt dacă te simți presat constant să fii cea mai bună versiune a ta. Tradus literal, Hara Hachi Bu înseamnă „mănâncă până când ești 80% plin”. În esență, acest principiu promovează moderația și echilibrul, nu doar în alimentație, ci și în toate aspectele vieții.

Aplicat în context profesional, Hara Hachi Bu te încurajează să nu lucrezi până la epuizare, ci să-ți gestionezi energia și resursele într-un mod sustenabil. Imaginează-ți că ai o prezentare importantă de pregătit. În loc să stai până târziu în noapte, lucrând până la epuizare, învață să lucrezi eficient, lăsând loc pentru odihnă și reîncărcare.

Prin aplicarea principiului Hara Hachi Bu, îți poți menține productivitatea la un nivel constant și ridicat. Evitând epuizarea, ești capabil să te concentrezi mai bine, să iei decizii mai clare și să fii mai creativ. Atunci când nu ești epuizat, ai o viziune mai clară asupra situațiilor și poți evalua mai bine opțiunile disponibile. De exemplu, în loc să accepți toate proiectele care îți vin în cale, poți să le alegi pe cele care se aliniază cel mai bine cu obiectivele tale și cu resursele disponibile.

Un alt mod prin care poți aplica acest principiu în muncă este să îți lăși spațiu să crești. Acel 20% ar putea să fie timpul pe care îl investești în tine, învățând lucruri noi și dezvoltându-ți abilitățile sau pur și simplu odihnindu-te sau relaxându-te, pentru a putea porni cu forțe proaspete și cu multă energie mintală pozitivă, a doua zi.

Aplicând conceptul Hara Hachi Bu, ai putea stabili limite clare pentru muncă și odihnă. De exemplu, ai putea decide că vei lucra timp de 6 ore pe zi, fără a depăși această limită, pentru a preveni epuizarea. Astfel, ai putea organiza sesiuni de muncă eficiente și bine planificate, urmate de timp dedicat pentru recuperare și activități de relaxare. Prin acest mod de lucru, vei observa o creștere a productivității și creativității, fără a risca burnoutul.

Soshin – îmbrățișează o nouă perspectivă

Al doilea concept japonez te învață să vezi lumea prin ochii unui copil, cu acea curiozitate și entuziasm pentru fiecare descoperire. Sună bine, nu? Asta propune conceptul japonez Soshin – care înseamnă „mintea începătorului”. Soshin îți reamintește că fiecare experiență trebuie privită cu inima deschisă, lăsând deoparte prejudecățile, complexele, temerile, clișeele mentale și așteptările pe care le-ai acumulat de-a lungul vieții.

Pe scurt, să te vindeci de frici, să îmbrățișezi necunoscutul și să fii dispus să înveți cum să faci mai bine lucrurile. Această atitudine te ajută să vezi problemele din unghiuri noi și să găsești soluții inovatoare. În loc să respingi automat idei care par neobișnuite, le poți explora și dezvolta. Rezultatul? Un mediu de lucru colaborativ și plin de creativitate, unde fiecare voce este auzită și fiecare idee are potențial.

Soshin este util și în dezvoltarea abilităților de leadership. Ca lider, abordând fiecare zi cu mintea unui începător, devii mai empatic și mai atent la nevoile echipei tale. Ești dispus să înveți de la colegii tăi, indiferent de poziția lor, și creezi un mediu în care toată lumea se simte valorizată și inspirată să dea tot ce are mai bun.

Mai mult, această gândire te poate ajuta să navighezi cu succes prin schimbările care apar. În loc să te temi de necunoscut, vei învăța cum să te adaptezi rapid. Fie că e vorba de o nouă tehnologie, un proiect complex sau schimbări organizaționale, Soshin te ajută să vezi fiecare provocare ca pe o oportunitate de creștere.

Wabi-sabi: mai bine făcut, decât perfect

Ultimul concept aduce în discuție ideea că încercăm prea des să atingem perfecțiunea. Dar te-ai gândit vreodată că perfecțiunea este doar o iluzie? O creație a imaginației noastre care ne face să tragem de noi până la epuizare. Conceptul japonez wabi-sabi propune însă o abordare cu totul diferită față de ce ne învață mediile de lucru competitive: trebuie să înțelegem că vânătoarea de perfecțiune ne împiedică de fapt să ducem o viață împlinită. iar Wabi-sabi ne încurajează să găsim frumusețea în imperfecțiune și să acceptăm ciclul natural al vieții, care are și suișuri și coborâșuri. Ne amintește că toate lucrurile, inclusiv noi și viața, sunt trecătoare, incomplete și imperfecte. 

În loc să încerci să corectezi totul pentru a atinge perfecțiunea, aplici principiul Wabi-Sabi. Îți permiți să vezi frumusețea în ceea ce pare neconvențional sau incomplet și înveți să apreciezi procesul creativ și rezultatul final așa cum este. Acest mod de gândire îți oferă o perspectivă mai relaxată și mai satisfăcătoare asupra muncii tale și te ajută să te eliberezi de presiunea perfecțiunii.

Înțelepciunea imperfecțiunii ne învață cum, devenind conștienți de imperfecțiunile noastre, ne eliberăm de presiunea unei societăți care ne cere să excelăm în fiecare secundă. Acceptând că nu există perfecțiunea, putem descoperi cine suntem cu adevărat și ce ne dorim de la viață. 

Goana după perfecțiune ne face să credem că vom obține succesul și implicit fericirea, însă această iluzie produce efecte negative vizibile atât la nivel individual, cât și organizațional. 

Luate separat, wabi și sabi sunt două concepte distincte:

Wabi se referă la recunoașterea frumuseții în simplitatea umilă. Ne invită să ne deschidem inimile și să ne detașăm de vanitatea materialismului pentru a putea experimenta bogăția spirituală.

Sabi este preocupat de trecerea timpului, de modul în care toate lucrurile cresc, îmbătrânesc și se descompun, și de cum această trecere se manifestă frumos în obiecte. Sugerează că frumusețea este ascunsă sub suprafața a ceea ce vedem, chiar și în ceea ce percepem inițial ca fiind deteriorat.

Însă împreună, aceste concepte formează o adevărată filosofie de viață: acceptă ceea ce este, rămâi în momentul prezent și apreciază etapele simple și trecătoare ale vieții. 

Uite un exemplu aplicat pentru cele 3 concepte:

Imaginează-ți că ești la birou și ți s-a încredințat un proiect important cu un termen limită strâns. Dacă vrei să te ocupi de el în mod eficient, începe prin a aplica principiul Hara Hachi Bu în gestionarea timpului și energiei tale. În loc să te forțezi să lucrezi non-stop și să ajungi la epuizare, stabilește-ți un program care include pauze regulate și limite clare. De exemplu, în loc să încerci să finalizezi totul într-o singură zi, împarte proiectul în etape mai mici și lucrează la 80% din fiecare sarcină. Lasă loc pentru ajustări și refinamente ulterioare. Așa vei menține nivelul de energie constant și vei evita burnoutul.

Adoptă mentalitatea Soshin, adică „mintea de începător”, pentru a aduce o notă proaspătă și curiozitate în fiecare etapă a proiectului. Chiar dacă ai experiență, întreabă colegii despre sugestii și idei noi, explorează tehnologii recente și participă activ la brainstorminguri. De exemplu, dacă un coleg sugerează o abordare diferită pentru o sarcină, fii deschis să o încerci și să vezi ce îmbunătățiri poate aduce. Această mentalitate te ajută să înveți metode noi și să ai o relație mult mai bună cu colegii.

În final, îmbrățișează principiul Wabi-Sabi pentru a accepta și aprecia imperfecțiunile muncii tale. Recunoaște că nu totul va fi perfect și nu te frustra de micile probleme. În schimb, vezi frumusețea în caracterul unic al muncii tale și găsește soluții care să evidențieze aceste trăsături. De exemplu, dacă un aspect al designului nu este exact așa cum ai vrut, acceptă-l ca parte a procesului și valorifică acele trăsături unice. Așa vei aprecia produsul finit și te vei bucura de călătoria creativă, chiar dacă rezultatul nu este perfect conform așteptărilor inițiale.

Aplicând aceste concepte, vei reuși să îți gestionezi mai bine timpul și resursele, să abordezi proiectul cu o mentalitate deschisă și să găsești frumusețe în imperfecțiuni, contribuind astfel la o experiență profesională mai satisfăcătoare și echilibrată. Aceste principii interconectate te pot ajuta să descoperi (și să obții) lucrurile care contează cu adevărat pentru tine. Să îți fie de folos!

Idei valoroase pentru organizații sănătoase

Podcastul Make it Work este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România. 

image - Hacking Work

MedLife ştie că afacerile sănătoase cresc cu oameni sănătoşi, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de sănătate pentru companiile și angajații din România. Un partener de încredere, care are capacitatea de a oferi oricând soluţii personalizate, adaptate nevoilor fiecărui business şi fiecărei echipe în parte.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești mii de medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, la nivel naţional.

Împreună ne propunem să vă oferim idei şi informaţii care să vă inspire să dezvoltaţi proiecte ambiţioase alături de echipe sănătoase.

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Mic ghid pentru a face bine: 5 pași ușor de pus în practică

Știi ce se spune despre bine? Că e ca o prăjitură – cu cât o împarți, cu atât ai mai mult. Binele nu se termină niciodată, ba chiar se multiplică. Așa că, de ce să nu împărțim și noi o felie din el? Implicarea în comunitate nu trebuie să fie complicată sau să implice gesturi grandioase. De fapt, soluțiile simple și accesibile au cel mai mare impact.

Micile gesturi de generozitate ne fac mai fericiți

Ai observat vreodată cum un mic gest de generozitate îți poate schimba complet starea? Și nu ne referim doar la bani sau acte de caritate. Generozitatea înseamnă să fii atent la cei din jur și  să le oferi din timpul și energia ta pentru a le face viața mai ușoară. Iar partea cea mai frumoasă este că, atunci când dăruiești, și tu ai de câștigat – fie o stare de bine, o legătură mai profundă sau pur și simplu bucuria că ai făcut o mică diferență.

5 pași pentru un business prosper care să nu-ți sacrifice viața personală

Când spui „business de succes”, ce îți vine în minte? Milioane în cont, o echipă „ca la carte”, un CEO relaxat cu un frappé în mână? Marius Bîcu, fondatorul brandului De la Ferma cu Omenie, știe că realitatea e ceva mai complicată. Cu multă muncă, lecții dure și o viziune clară, el a transformat o fermă dintr-o mică localitate din Transilvania într-un brand recunoscut internațional.