Mă gândeam la analogia unei organizații cu un concert de muzică simfonică. Pentru ca o companie să „sune” bine, e nevoie de o fuziune armonioasă a diferitelor elemente: strategii, obiective, stil de leadership, colaborare între oameni și echipe. Atunci când toate acestea se aliniază, rezultatul e un întreg concert plăcut și coerent.
Liderul e dirijorul orchestrei – cel care îndrumă echipa și are grijă să creeze armonie între atât de multe „instrumente” (personalități) diferite.
Dar cum poate un lider să își îndrume echipa?
Ei bine, una dintre metodele-cheie este feedbackul – unealta prin care „dirijorul” oferă direcție și claritate fiecărui membru al echipei.
Îți prezint două tehnici simple și eficiente, pe care le-am aplicat și care, din ce am observat, chiar funcționează – moduri prin care feedbackul poate fi oferit într-un mod clar, constructiv și cu impact.
1. FEEDBACKUL DESCHIS sau „cum să ajustezi ritmul echipei tale”
Am regasit această tehnică în cadrul unui curs de coaching. Aceasta se concentrează pe trei direcții esențiale:
CONTINUĂ – Ce merge bine?
Exemplu: „Super tare că faci asta! Îmi place mult rezultatul – continuă tot așa! E superputerea ta și merită să o păstrezi!”
START – Ce nu se întâmplă încă, dar ar fi util să înceapă?
Exemplu: „Ce recomand eu să începi să faci este … pentru că te-ar putea ajuta astfel: …”
STOP – Ce nu funcționează?
Exemplu: „Ce văd eu că nu funcționează bine și afectează negativ productivitatea ta sau dinamica echipei este…”
De ce e aceasta o variantă care poate funcționa?
• E o abordare practică, direct și clară, cu recomandări specifice, care ușurează procesul de aplicare a feedbackului;
• Poate fi un punct de plecare în conturarea unui plan de acțiune concret sau a unor obiective;
• Structura acestui tip de feedback susține comunicarea transparentă, orientată spre găsirea unor soluții.
2. FEEDBACKUL PĂRȚILOR sau „cum să modelezi nuanțele fiecărui interpret din echipa ta”
Această tehnică popularizată de Irvin Yalom, psiholog existențialist, e o modalitate blândă de a explora ambivalența și de a reduce reacția defensivă a celui care primește feedbackul.
Exemplu concret:
„Salut!😊 Am observat că ai lipsit de la câteva ședințe online în ultima vreme. Știu că pot apărea tot felul de lucruri neprevăzute în viața noastră – poate programul nu se potrivește, poate simți că nu mai sunt relevante pentru tine sau ai alte probleme. Totuși, contribuția ta e mereu valoroasă și chiar îți simțim lipsa. M-aș bucura să vorbim un pic despre ce se întâmplă, cum te simți, și apoi să găsim împreună o soluție care să funcționeze pentru tine și echipă.”
De ce e aceasta o variantă care poate funcționa?
• Reduce reacția defensivă (te adresezi unei părți din acea persoană: „există o parte din tine care…”;
• Invită la empatie și colaborare – îi dai ocazia colegului tău să se deschidă, îl inviți să povestească cu tine pentru că vrei să înțelegi ce se întâmplă;
• Invită la introspecție;
• Ajută la conturarea siguranței psihologice – e o ocazie prin care oamenii sunt dispuși să spună ce se întâmplă cu adevărat și ce e în spatele a ceea ce fac.
Întrebări adiționale:
Presar aici câteva întrebări care fac parte din acest proces de furnizare a feedbackului și care pot deschide o comunicare autentică. Este important ca aceste întrebări să fie însoțite de ascultare activă, care presupune să îl aud cu adevărat pe cel din fața mea, fără filtre. După ce primesc informațiile pe care mi le oferă persoana din fața mea, pot reflecta asupra lor și să stabilesc clar, atât pentru mine, cât și pentru ceilalți, ce și cât pot să dau din resursele și timpul pe care le am, astfel încât să ofer un ajutor real.
→ Ce îți lipsește?
→ Care sunt provocările pe care le ai?
→ Ce nevoi ai?
→ Ce pot eu să fac?
→ Cum pot să te ajut?
→ Cu ce anume pot eu să intervin?
→ Cum te simți în urma discuției?
Dacă ți-a fost util articolul și ai întrebări sau vrei să discutăm mai în detaliu despre acest subiect, lasă un comentariu aici pe blog sau dă-mi un mesaj pe LinkedIn. Sunt deschisă la schimburi de idei și mi-ar plăcea nespus de mult să te cunosc! 😊
Sursa foto cover: Larisa Birta on Unsplash
2 răspunsuri
I-ti multumesc ca impartasesti si cu altii aceste concepte.
Felicitări pentru articol!!
Andra totdeauna a fost o persoană empatică si extrem de sinceră. Mai simplu spus, Andra te aduce cu picioarele pe pământ cu ajutorul cuvintelor. Te ajută să desoperi lucruri neștiute despre propria ta persoană.E un bun cunoscător al psihicului uman, fapt ce o ajută mult în munca pe care o face. Explicațiile din articol sunt foarte bine conturate, concrete si pe înțelesul tuturor!
Îți doresc mult succes în ceea ce faci! Cred cu tărie că vei ajunge departe!
Bravo Andra! 🙂