Noul coleg de la job e un agent AI. Ești gata să-l coordonezi?

Ce se întâmplă când AI-ul devine colegul nostru de birou? Spoiler: Începem să muncim mai puțin mecanic și mai mult strategic.
Un bărbat stă la birou în fața unui computer și întreabă un robot umanoid etichetat cu 'AI': «Deci, ai venit să-mi iei locul?». Robotul răspunde: «Depinde. Vrei să fii înlocuit sau promovat?». Fundal portocaliu.

Un studiu Microsoft realizat în 31 de țări arată că firmele care adoptă inteligența artificială la scară largă – așa-numitele „Frontier Firms” – se diferențiază clar. Acestea integrează agenți AI în echipele lor hibride, iar 82% dintre lideri consideră că acesta este un an esențial pentru a-și regândi strategia și operațiunile și se așteaptă ca agenții AI să fie integrați în strategia companiei în următoarele 12-18 luni. Cu alte cuvinte, nu mai vorbim despre experimente, ci despre o schimbare serioasă de direcție: AI-ul devine parte din strategia de creștere și eficientizare a muncii.

În acest peisaj, liderii par să adopte cel mai rapid această schimbare. 67% sunt deja familiarizați sau foarte familiarizați cu agenții AI, față de doar 40% dintre angajați. Aproape o treime spun că AI le economisește peste o oră pe zi, iar 79% cred că AI le va accelera cariera – semn clar că o parte din ei nu doar reacționează la schimbare, ci o conduc activ.

Vestea bună este că companiile din tech investesc în paralel și în oameni: 70% lucrează deja la upskilling, iar 68% caută angajați cu abilități în AI. Doar 9% vorbesc de concedieri. Asta ne spune că, deocamdată, AI-ul nu vine să ne ia joburile, ci mai degrabă ne provoacă să ne adaptăm. Zilele trecute am văzut exemplul companiei Klarna, care după ce a decis să renunțe la 700 de angajați pentru că agenții AI le pot face munca, acum și-a schimbat poziția cu 180 de grade și angajează din nou oameni deoarece calitatea serviciilor a scăzut vizibil.

În unele cazuri, AI accelerează chiar și începutul unei cariere. Un startup a înlocuit rolul tradițional de CMO (Chief Marketing Officer) și i-a oferit unui marketer junior un agent AI pentru a conduce campanii complexe cap-coadă. În „Frontier Firms”, până și angajații entry-level devin „manageri” – pentru că gestionează agenți. 83% dintre lideri spun că AI va permite angajaților să preia sarcini strategice mai devreme în carieră.

De ce este atât de urgentă această schimbare? Datele arată că, între orele 9 și 17, angajații sunt întrerupți la fiecare 2 minute de întâlniri, e-mailuri sau notificări, ajungând la 275 de întreruperi pe zi. În acest context, inteligența artificială pare o șansă de a scăpa de sarcinile repetitive și de a ne ajuta să fim creativi, să gândim, să ne conectăm. Vom trece de la scris documente sau trimis e-mailuri la „creat și gestionat agenți”. „Frontier Firms” sunt primele care demonstrează că este posibil: 71% dintre angajații din aceste firme spun că prosperă, comparativ cu doar 37% la nivel global, și sunt mai puțin îngrijorați că AI le va lua locul (21% comparativ cu 38%).

Această schimbare va afecta și structura companiilor. Ierarhiile tradiționale ar putea fi înlocuite de un „Work Chart” – o structură dinamică, bazată pe obiective, unde echipele se formează în jurul rezultatelor, nu al funcțiilor. De asemenea, apare un nou indicator esențial: raportul om-agent, care va ghida liderii în crearea celor mai eficiente echipe. Rolurile noi, precum traineri AI, specialiști în date și securitate AI și strategii AI, sunt deja la mare căutare, iar 78% dintre lideri iau în calcul recrutarea.

Pregătirea pentru acest nou mod de lucru devine prioritară. 47% dintre lideri spun că perfecționarea angajaților este o strategie-cheie pentru următoarele 12–18 luni, iar 35% iau în calcul angajarea unor traineri AI. Nu e suficient să adopți tehnologia, trebuie să o și înveți – și să o integrezi în mod inteligent în munca de zi cu zi.

Cu tot entuziasmul legat de inteligența artificială, credem că-i sănătos să privim acest subiect în ansamblul lui, cu bune și rele. În cel mai recent episod de podcast Dairy of a CEO, Simon Sinek vorbește mai puțin despre inteligența artificială și mai mult despre noi și nebănuitele resurse interioare pe care le avem, pe care nicio mașină nu le poate imita, dar pe care avem tendința să le uităm.

Un episod de podcast sinonim cu o conversație cu un prieten drag, cu care discuți ce vă macină zilele astea:

Distribuie articolul

Scris de

  • Izabella Lukács

    Izabella e content writer și marketing specialist. Scrie și editează newsletterele Hacking Work alături de colegii ei, coordonează și organizează conținutul editorial, prelucrează episoade de podcast și mai stoarce idei crețe printre două articole. În timpul liber, are grijă de site-ul personal și scrie și trimite newsletterele CooltCluj și Coolturalist. Deși pare idealist, speră la un viitor cu oameni mai empatici, responsabili și senini.

    Articole publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare