Experiența SPOR Business Camp 2025

Sunt momente în care ai nevoie să te oprești. Nu ca să iei o pauză, ci ca să vezi dacă ești încă pe drumul pe care vrei să fii. Pentru unii, SPOR Business Camp a fost prima astfel de oprire după mult timp. Pentru alții, a fost un spațiu de reconfirmare. Pentru toți, a fost o experiență greu de uitat.

Ne-am adunat la Breb la SPOR Business Camp, într-un final de mai cu ploaie și liniște, cu peste 30 de oameni din businessuri și roluri diferite, dar cu preocupări asemănătoare. Am venit cu întrebări și-am plecat cu mai multe. Dar și cu repere. Cu claritate. Cu niște întâlniri importante. Și cu sentimentul că lucrurile nu trebuie să fie spectaculoase ca să fie transformatoare. Doar sincere.

tabara de business 9 - Hacking Work

Ziua 1: Să ajungi la Breb e ca și cum ai apăsa un buton de pauză

Lași în urmă agitația, deadline-urile, notificările, și intri într-un ritm firesc, uman. Am lăsat funcțiile la intrare și ne-am regăsit oameni: cu întrebări, cu idei, cu dorința de a construi ceva mai bun, mai durabil, fie că vorbim de afaceri sau de noi înșine.

Ne-am adunat din multe colțuri ale țării. Am venit cu contexte diferite, dar toți cu aceeași nevoie: de claritate. Nevoia de a ieși, măcar pentru câteva zile, din cursa cotidiană și de a ne uita cu onestitate la ce facem.

tabara de business 10 - Hacking Work

Prima zi a fost ca o scufundare directă în ape adânci. Mihai Bonca ne-a pus pe gânduri serios cu „Context is King”. Ne-a forțat să ne uităm la afacerile noastre cu alți ochi, să înțelegem peisajul, să căutăm avantajele acelea reale, nu doar cele pe care ni le imaginăm. Să înțelegem că „strategic” nu înseamnă complicat, ci asumat.

Seara s-a încheiat cu jocuri, pită unsă, glume și primele semne că ne-am nimerit bine.

Ziua 2: De la frica de vorbit în public la strategii analitice (cu gogoși și ceterași)

Ziua de vineri a fost despre comunicare și analiză. Melania Medeleanu ne-a cucerit din prima clipă, abordând frontal Dicția și Arta de a Vorbi în Public. Ne-a arătat că frica e normală, dar că „fluturii pot fi dresați să zboare în formație ordonată”. Unii și-au auzit vocea tremurând. Alții au spus, poate pentru prima dată, o poveste personală într-un cadru profesionist. Iar feedbackul colegilor a fost parte din procesul de vindecare și încredere.

tabara de business 7 - Hacking Work

Am făcut exerciții practice, am învățat tehnici de respirație și de structurare a discursului și, cel mai important, am înțeles că a vorbi în public înseamnă, de fapt, a te conecta cu oamenii. Melania ne-a dat încredere și curaj să ne facem vocea auzită.

Pauza de gogoși a fost, din nou, momentul de respiro dulce și pufos, urmat de o nouă incursiune în strategie cu Mihai Bonca care ne-a deschis „trusa de unelte” a strategiei – PESTEL, SWOT, Porter. Am discutat despre decizie, bugete, priorități și despre cum te poziționezi când nu mai ai spațiu de manevră. Totul, cu aplicabilitate directă.

tabara de business 8 - Hacking Work

Iar seara… ceterașii! Să vezi oameni de afaceri, serioși și concentrați în timpul zilei, prinși în hore și cântând alături de localnici, asta înseamnă Breb.

Ziua 3: Lecții de leadership sistemic

Sâmbăta a fost ziua revelațiilor. Ligia Cremene ne-a condus printr-un atelier de leadership sistemic cu exerciții care ne-au pus în mișcare, la propriu și la figurat. A fost ca și cum am fi văzut, pentru prima oară, firele invizibile care leagă oamenii și procesele într-o organizație. 

Au fost multe „aha!”-uri, multe momente în care am înțeles de ce unele lucruri nu funcționează și cum am putea să le abordăm altfel.  

tabara de business 6 - Hacking Work

După prânz, înainte de a ne întoarce la modele și strategie, am avut nevoie să ne dezmorțim. Și aici a intervenit Dragoș Călin, cu o serie de exerciții de mișcare, atenție și conectare. Nimic complicat, dar suficient cât să ne scoată din minte și să ne aducă înapoi în corp. S-a lăsat cu multe răsete, interacțiune și, din nou, gogoși, exact cât să ne recăpătăm energia pentru ce urma.

Mihai Bonca a continuat cu o prezentare despre scalare, decizie și repoziționare în contexte incerte. A fost aplicat, clar, dar și provocator. Ne-a adus din nou în business, dar cu mintea încă influențată de exercițiile de dinainte. A fost una dintre acele sesiuni în care ți se leagă lucruri aparent diferite, iar strategia nu mai pare doar un plan, ci o formă de responsabilitate conștientă.

tabara de business 5 - Hacking Work

Seara, Doru Șupeală ne-a invitat, din nou, la o introspecție, explorând Gândirea Pozitivă, Critică și Creativă. Am identificat „Sabotorii” care ne pot bloca deciziile strategice și am căutat „Înțeleptul” care să ne ghideze, aplicând totul la deciziile de business.

 Ziua 4: Când tot ce-ai învățat se așază în liniște

Duminica nu a fost despre încheiere. A fost mai degrabă despre a da sens celor trei zile de dinainte. Despre a lega între ele idei, oameni, întrebări și momente trăite intens, dar poate neterminate în interiorul fiecăruia.

tabara de business 4 - Hacking Work

Dragoș Călin a fost omul potrivit pentru această ultimă parte. A început workshopul cu umor și cu exerciții care păreau jocuri, dar care, în realitate, ne arătau tipare. În felul în care intrăm într-un spațiu, ne așezăm, ne alegem un partener sau evităm contactul. În felul în care răspundem, întrerupem, cooperăm sau ne retragem.

Am râs, ne-am relaxat, dar am și avut momente în care ne-am dat seama cât de subtilă e distanța dintre cum credem că suntem și cum ne văd ceilalți. Și cât de ușor alunecăm în automatisme, chiar și într-un cadru atât de atent construit ca această tabără.

tabara de business 2 - Hacking Work

În final, mulți au spus că ar mai fi stat. Că nu le vine să se întoarcă la birouri, mailuri și ședințe. Dar tocmai asta înseamnă că s-a întâmplat ceva important: ai nevoie de timp ca să așezi ce-ai trăit.

Am plecat din Breb cu sentimentul că ceva s-a schimbat. Că am mai scuturat o frică. Că am mai înțeles un mecanism. Că am mai întâlnit un om care simte ca noi.

tabara de business 3 - Hacking Work

Vrei și tu o felie de SPOR?

SPOR Business Camp nu e doar un curs, e mai degrabă un loc unde strategia se întâlnește cu sufletul, unde cifrele se împacă cu emoțiile și unde, chiar și când plouă, simți că soarele e, de fapt, în interior.

Dacă ce ți-am povestit aici ți-a stârnit curiozitatea, dacă simți că ai nevoie de un astfel de „aer proaspăt” pentru tine și pentru afacerea ta, te așteptăm cu drag la următoarea ediție (sau scrie-ne la events@hackingwork.ro). Promitem să fie la fel de intens, de revelator și, sperăm noi, poate un pic mai însorit! Dar, dacă nu, știm deja: lumina o aducem noi.

Distribuie articolul

Scris de

  • Andreea Popescu

    Cu o experiență diversificată în copywriting, account management și organizare de evenimente, Andreea îmbrățișează proiectele complexe și situațiile neprevăzute, într-un mod strategic, umoristic și entuziast. Are o personalitate plină de energie, abordează viața într-o manieră optimistă și îi place să creeze conexiuni autentice cu oamenii din jurul ei.

    Articole publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare