Există sclavie modernă?
Sclavia modernă ia multe forme. Spre deosebire de sclavia din trecut, sclavia modernă este adesea mascată sub aparența unui loc de muncă normal, dar cu cerințe excesive și practici abuzive. Într-un thread de pe Reddit cineva a pus întrebarea dacă persoanele care lucrează pe minimul pe economie ar putea fi sclavi moderni. Răspunsurile nu au întârziat să apară. Și sunt dintre cele mai diverse:
„Oamenii sunt exploatați fiindcă trăim într-un sistem care permite asta, fiindcă nu înțelegem valoarea muncii noastre și fiindcă nu ne învață nimeni să negociem (cel mai important skill în capitalism). Până și pușcăriașii din zilele noastre au mai multe drepturi decât sclavii, care nu aveau niciun drept.”
***
„Când exista sclavia, „stăpânii” ofereau sclavilor mâncare și un loc unde să stea, iar sclavii munceau pentru stăpâni. Acum, doar au băgat banii la mijloc. Dacă câștigi bani doar cât să-ți poți permite mâncare și să-ți plătești abonamentul la telefon și electricitate, atunci ești un sclav modern.”
***
„Sclav ești când nu ai de ales, mort-copt te duci să pui blocuri de beton la piramide fără nicio plată, și dacă zici că nu-ți convin condițiile iei și 10 bice pe cocoș. Aia e sclavie. Acum, că sunt de c****t condițiile și mediul de lucru nasol, cu oameni nasoli, e adevărat, dar poți oricând să pleci și ai șanse să-ți depășești condiția socială.”
Utilizatorii Reddit au ridicat și problema salariului la negru și a condițiilor inumane de la anumite firme, pe care, din păcate, unii dintre ei le-au trăit pe propria piele:
„Salariul minim e sclavie, însă să vezi cum e cu aia de sunt la negru, efectiv 0 drepturi. Problema salariului minim este una complicată și nu e deloc așa ușor precum mulți fac problema să pară. Salariul minim nu se aplică doar corporațiilor și firmelor cu miliarde de EUR profit, se aplică tuturor. E simplu să spui ca din pix să se facă 5000 EUR salariul minim.
Problema este că în mai orice firmă costul cu resursa umană este cel mai mare, orice mărire de salariu minim va atrage scumpiri și falimente și nu câștigă nimeni în realitate. Luați în considerare că salariul minim este un excelent mod ca statul să extragă bani de la mediul privat prin taxe, nu o garanție a unui venit sustenabil pentru cetățeni. Vrei să crești standardul de viață? Nu cu salariu minim general faci asta, e o idee care doar la prima rumegare pare bună. Aproape orice măsură va fi mai bună decât asta.”
***
„Am fost la un restaurant unde lumea stătea câte 16 ore pe zi (când contractul era de 12 ore, 1 zi cu o zi, iar pe majoritatea îi chema zile la rând câte 16 ore) fără să le plătească orele suplimentare. Și ei acceptau. Și cineva mi-a zis că dacă vine ITM-ul, nu îi spune că muncește mai mult decât pe contract.”
***
„Am avut un job de ospătar acu vreo 10 ani într-un oraș studențesc și patronul dădea minim pe economie pe CM, dar de fapt primeai doar cât făceai din ciubuc. Și ciubucul ți-l calcula EL, nu îi spuneai tu cât ai făcut. Era ceva de genul 20% (10 ai tăi, 5 la bucătărie și 5 la bar) față de ce ai pe bonurile încasate care garantează el că e ciubuc. Dacă aveai mese de c****t în ziua aia, gen 12 inși cu o consumație de 1000 lei, nu-ți lăsa nici dracu’ ciubuc 200 lei.
Maxim am făcut 100 lei într-o zi. În cele mai multe zile făceam 50 lei pentru 16 ore de lucru, unde nu aveai voie să stai. M*istul de patron era pe sistemul: if you have time to lean, you have time to clean. Fumam mai pe ascuns decât în liceu. Au fost zile în care a trebuit eu să dau bani patronului ca să dea arvuna bucătăriei și barului, și nu de puține ori. Eram eu disperat, că altfel nu stăteam mai mult de 1 zi. Și era și mâncarea inclusă (doar mici cu cartofi prăjiți).”
***
„Ar trebui să fie lege, pentru salariul minim angajatul să lucreze 4 ore pe zi, maxim 5 ore, NU 8 ore, NU 10 ore, NU 12 ore. Și să se considere salariu minim atâta timp cât suma peste salariul minim e mai mică de 500 de lei. Adică să nu poată Gigel să fie șmecher și să pună 1 leu peste salariul minim și gata, să-ți zică: „vezi că nu mai ești plătit sub salariul minim.
Mă rog, ca să gândești așa trebuie să-ți pese de oameni, nu de companii, nu doar de companii și de oameni, în primul rând de oameni.
E frumos cum angajatorii te pun să muncești numărul MAXIM de ore pe săptămână (40 de ore), dar ești plătit cu salariul MINIM dat prin lege și ai numărul MINIM de zile de concediu de odihnă acordate prin lege. Pe românește ne mâncau angajatorii de vii bă, am fi fost sclavi cu adevărat, eram terminați dacă nu existau legile astea care să ne protejeze. Voi realizați că doar așa omul poate să aibă o viață, să fie liber, să nu fie sclav? Că legile astea sunt singurele care ne salvează de la și mai rău? Și NU bunătatea și înțelegerea patronilor??”
***
„Faza e că în România salariul minim înseamnă sărăcie la modul că abia îți permiți să mănânci în fiecare zi. Ca din 2000 de lei nu văd cum poți să trăiești dacă nu ai sprijin din partea familiei: chirie, facturi, mâncare, haine, sănătate, etc. Te poate costa tot salariul dacă ai probleme cu un dinte, de exemplu.
Salariul în Ro o să rămână tot timpul mai mic, costul a crescut enorm în ultimii ani. Era o diferență între noi și alte țări acum câțiva ani. Acum nu mai e. Companiile străine vin în Ro doar pentru că suntem ieftini. Aproape ne plătesc ca pe indieni. E mai avantajos la noi că suntem aproape și în UE. Firmele vin aici și fac profituri imense, pe care nu prea au cum să le atingă la ei în țară. Aici plătești cu 2000 de lei și scoți 20000 de mii ca patron. Dacă ești patron sau corporație trebuie să fie genial în Ro.”
***
Însă, există și situații în care salariul rămâne insuficient indiferent de valoarea lui:
„Eu știu oameni care lucrează pe salarii de peste o mie de euro și nu le ajung banii de la salariu la salariu. Da, or să aibă casa lor la 60 de ani. Da, vine curierul, vine Glovo zilnic. Dar tot nu își permit libertatea să zică NU sau sa își dea demisia. E tot un fel de iobăgie modernă, legare de glie.
În cazul ălora nu mai e vina angajatorului, ci a lor că sunt analfabeți economici.”
***
Și totuși, salariul minim te face cu adevărat sclav modern?
Din 1 iulie 2024, salariul minim brut a crescut la 3.700 lei, adică cu 12,12% mai mult față de nivelul anterior de 3.300 lei. Din această sumă, 300 de lei nu sunt taxați, ceea ce înseamnă că vei primi în mână 2.363 lei.
Însă, angajatorii se străduiesc să nu depășească plafonul de 4.000 lei care le oferă scutirea de taxe pentru cei 300 lei. Astfel, oferă bonuri de masă și alte beneficii modeste. Cu această majorare, 1.871.266 de salariați vor avea un venit mai mare, însă este de ajuns? Depinde, am spune noi. De condiții, de mediul de lucru, de modul în care te tratează compania. Și de multe altele:
„E departe de sclavia adevărată (pe care am avut-o câteva sute de ani btw) sau de sclavia modernă (te trafica în altă țară, îți ia pașaportul, te bate dacă nu lucrezi pe nimic, etc.), dar e înrudită. În mod teoretic salariul minim pe economie are rolul de a ameliora situația asta, dar de multe ori salariile minime sunt mult prea mici comparativ cu costurile de trai (depinde de țară, din câte înțeleg prin Europa de vest e mai bine, prin America și Asia de sud-est mai rău).”
***
„Exemple de sclavie modernă mai degrabă sunt românii care au muncit luni de zile la cules de diverse, cazați câte 20 în containere în câmp la zeci de kilometri de orice civilizație, unde patronul reține actele (pentru „siguranță”), asigură singurul mijloc de transport și decide ce program ai și ce mănânci. Și totuși, majoritatea s-au întors fericiți de acolo pentru că puținii bani făcuți în condițiile alea mizere valorau mult în România.”
***
„Sclavia adevărată este atunci când munca nu mai este opțiunea ta, este intrinsec legată de o lipsă de libertate. Dacă tu vrei să te hrănești cu urzici, lobodă și porumbei, nu te oprește nimeni să nu stai într-unul din sutele de cătune părăsite din România. Ai libertatea de a duce un trai prost, dar liber.
Sclavul primea atât cât să nu moară, nu cât să ducă un trai decent. Cel mai sărăc om de azi o duce mai bine decât un sclav din trecut prin simplul fapt că dacă cade din picioare pe stradă există măcar o șansă să vină o ambulanță și să primească îngrijirile de urgență. Salariul minim a fost un marketing excelent pentru o măsură de asigurare a unei baze de taxare, dar nu va crea niciodată bunăstare, indiferent de valoarea lui, decât dacă cumva toate bunurile și serviciile consumate vin din import. Caz în care mă întreb pentru ce s-ar mai lua salariul în România?”
***
De ce se întâmplă aceste lucruri?
Pentru mulți oameni, acceptarea unor condiții de muncă abuzive nu este o alegere, ci o necesitate impusă de viața de zi cu zi. Ratele, cheltuielile zilnice și presiunea financiară îi țin captivi într-un cerc vicios din care pare imposibil de ieșit. Mulți muncitori semnează contracte fără să înțeleagă complet clauzele. Pe hârtie salariul pare decent, dar în realitate, primesc mult mai puțin în mână și sunt privați de drepturile lor fundamentale.
O mare problemă este că mulți angajați nu își cunosc drepturile. Fără să știe ce să ceară, le este greu să protesteze sau să solicite condiții mai bune. Pentru a suplini veniturile insuficiente, unii recurg la ajutorul părinților sau împrumuturi. Această dependență de resurse externe sporește sentimentul de neputință și exploatare.
În plus, societatea ne face să credem că a avea un job este o binecuvântare, iar pierderea acestuia ar fi catastrofală. Astfel, mulți oameni rămân blocați în locuri de muncă abuzive, temându-se să vorbească despre condițiile insuportabile de frica de a nu fi considerați nerecunoscători sau leneși. Această presiune socială contribuie la perpetuarea unui sistem în care angajații sunt tratați mai degrabă ca resurse decât ca ființe umane.
Tu ce părere ai, te poți descurca decent în România cu salariul minim? Dacă da, în ce condiții?
Un răspuns
O scurtă analiză a ultimilor 100 de ani ne arată clar că socialismul, cu cât a fost practic mai serios, cu atât a avut efecte mai nocive asupra economiei, peste tot în lume. Deci hai să o lăsăm mai moale cu drepturile lui X asupra banilor lui Y.