hacking work logo svg white with orange

Educația modernă și digitalizarea înseamnă un viitor mai bun pentru România

Așa-i că am ajuns deja la gradul de înțelepciune necesar pentru a pricepe că toate cele care ni se întâmplă, și cele bune, dar și cele rele, ni se trag de la educație? Simțim cu toții că, în educația națională, nu se mai poate așa, că lucrurile merg într-o direcție greșită și că este nevoie de o resuscitare a sistemului de învățământ. Dar își asumă cineva schimbarea?
educația modernă

Poate ești părinte și ai vrea să ai mai mult control, mai multă decizie și mai mult impact în educația propriului tău copil. Sau poate ești elev și ai vrea să ai motive pentru a lăsa telefonul din mână când mergi la ore. Ori poate ești profesor și ai vrea să nu fii sufocat de birocrație. Cum facem să răspundem acestor nevoi reale?

În contexul în care România se situează pe penultimul loc european la testele PISA și în care fenomenul „dosariada” îngroapă cadrele didactice sub maldăre de hârtii care nu aduc niciun plus educației, devine din ce în ce mai clară nevoia unor abordări și soluții moderne. Într-o țară în care susținerea autorităților și a Ministerului Educației întârzie să apară, antreprenorul ieșean Alex Holicov, alături de echipa sa de la Adservio, luptă, de 16 ani, ca digitalizarea educației să se întâmple mai mult în școli și mai puțin în declarațiile demagogice ale politicienilor sau pe hârtie. Platformele de comunicare și management al educației dezvoltate de Adservio îmbunătățesc, zi de zi, viața a peste un milion de oameni – elevi, părinți, profesori și manageri de școli din România și alte 26 de țări. 

Am vorbit cu Alex despre digitalizare, despre educația modernă în învățământul preuniversitar, universitar și în industria aviației, despre dezvoltarea de produse proprii și inovație într-un episod recent al podcastului Hacking Work. Iată trei idei valoroase despre educație, pe care le-am învățat de la unul dintre oamenii pe care „lupta cu morile de vânt” nu l-a doborât, ci l-a motivat și i-a oferit doza de curaj pentru a schimba sistemul și a aduce îmbunătățiri reale în viețile oamenilor.

1. „Digitalizarea educației nu este un lux, ci o necesitate”. 

Ei bine, trebuie să înțelegem că învățământul modern nu este necesar doar pentru unitățile de învățământ de top, ci pentru fiecare școală, liceu sau universitate. E dreptul elevilor, profesorilor, părinților și al tuturor părților implicate să aibă acces la educație modernă, comunicare eficientă și servicii adaptate nevoilor lor. Avem nevoie de soluții tehnologice moderne care oferă timp pentru educație, care creează parteneriate între școală, elevi, părinți și autorități și care transformă procesul educațional într-unul simplu și plăcut. Pe termen lung, prin digitalizare, se vor reduce absenteismul și abandonul școlar, iar performanțele tinerilor vor crește.

2. „Pierdem timpul cu hârtii, iar ceea ce trebuie să facem – educația – nu se mai face.” 

În România, profesorul ajunge să încurce conținutul materiei și șirul orele de curs, la câte statistici, hârțoage și rapoarte are de făcut. Mai mult, secretariatele și inspectoratele așteaptă zile sau chiar săptămâni transmiterea datelor sau informațiilor de care au nevoie. Un alt exemplu constă în faptul că, până în 2021, chiar și școlile care foloseau Adservio și catalogul online (care se putea printa), copiau notele din cel electronic în cel fizic. Abia în 2021 Adservio a reușit să implementeze, împreună cu Ministerul Educației, un proiect pilot prin care toate școlile digitalizate să elimine clasicul catalog. Soluția dezvoltată de echipa lui Alex Holicov elimină birocrația și timpii de așteptare, oferă acces la informație și la imaginea de ansamblu în timp real, prin eficientizarea fluxului de date.

3. „Dacă ne dorim autostrăzi, spitale moderne și oameni civilizați, trebuie să investim în educație.”

Fără educație nu o să vedem progresul pe care ni-l dorim în toate celelalte domenii ale societății noastre. Mai mult, Alex crede că e datoria noastră, a cetățenilor, să ne implicăm și să contribuim la educație în domeniile în care activăm. Schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi, fără să o mai tot așteptăm de la vârful politic, atât de rezistent la schimbare. 

Deși există încă reticență din partea școlilor și a angajaților din sistemul de învățământ în a îmbrățișa tehnologia, platformele digitale Adservio au ajuns deja în 1200 de școli. Astfel, dorința de a schimba sistemul de educație din România devine din ce în ce mai posibilă cu fiecare școală care integrează în mod inteligent și eficient tehnologia digitală, baza educației moderne. 

Dacă vrei să afli mai multe despre curajul și misiunea de a aduce o schimbare pozitivă în viețile oamenilor și vrei să te inspiri de la un tânăr antreprenor român care a reușit să aducă o schimbare profundă în viața unui milion de oameni, găsești episodul de podcast cu Alex pe canalul de YouTube Hacking Work. 

Sursă imagine: Freepik.

***

Acest articol vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți. 

Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară. 

image - Hacking Work
Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Imaginea surprinde un moment emoționant între o mamă și un copil care se îmbrățișează, în timp ce se despart în fața unei școli din România. În fundal, se observă cele două intrări distincte ale școlii, una pentru "PROFESORI" și una pentru "ELEVI", evidențiind atât separarea emoțională, cât și fizică, în contextul școlar.

Trebuie să (re)învățăm ce este serviciul public

Care este rolul serviciului public? Exemplificăm modul eronat în care este acesta înțeles în România, pornind de la solicitarea pe care organizațiile de elevi din România au făcut-o Ministerului Educației, și anume, eliminarea intrărilor separate pentru elevi și profesori în școli.