hacking work logo svg white with orange

De ce salariul nu ne (mai) motivează? 

Ești manager și consideri că salariul este un factor care îi motivează pe angajații tăi?
salariul demotivant

Sau ești angajat și crezi că o mărire de salariu te va motiva?  Aflăm împreună astăzi de ce o mărire salarială nu ne mai împlinește. Motivul este unul cât se poate de simplu.

Mintea noastră este construită ca să normalizeze tot felul de lucruri. Asta explică faptul că ceea ce odată ni se părea extraordinar devine un lucru obișnuit și nu ne mai motivează la fel. Iar în această categorie intră și salariul. Deci, chiar dacă primim o mărire salarială și ne bucurăm de ea, nu ne va păstra motivați. După o perioadă de timp, suma pe care o câștigăm va deveni normalitate și nu va mai produce satisfacție. 

Într-un episod de podcast Hacking Work, Adrian Stanciu,consultant în strategie organizațională, expune care ar fi scenariul ideal în care salariul ne-ar putea motiva. Reacția pe care trebuie să o genereze salariul din punct de vedere emoțional este următoarea: „Sunt plătit prea bine pentru cât fac. Trebuie să fac mai mult.”. Iar el consideră că e puțin probabil ca această reacție să apară în mintea noastră, deci ajungem de unde am pornit: salariul nu ne motivează. În schimb, ce e important de reținut este faptul că salariul poate să ne demotiveze. Salariul e necesar pentru ca un angajat să muncească, este un factor de igienă care are importanță doar când lipsește. Poate fi demotivant atunci când se află sub o limită pe care noi o considerăm normală. Odată ce atingem această limită pe care noi o considerăm satisfăcătoare, salariul încetează să mai aibă vreun efect asupra motivației. Acesta devine ceva normal, așteptat.

Și, totuși, șefii se întreabă cum ar putea să-și motiveze oamenii.

În primul rând, nu prin a-i plăti mai puțin, ci prin a-i motiva cu aspecte care chiar contează pentru ei. Salariul nu este singurul factor care aduce satisfacția legată de munca noastră, dar în același timp fără un salariu decent, discuția despre satisfacție, motivație și fericire în zona profesională nu are absolut niciun sens.

Avem nevoie de „motive profunde și umane care ne determină să depunem efort susținut”. Nevoia de sens este una dintre cele mai puternice nevoi ale noastre. „În lipsa sensului, motivația noastră scade dramatic și odată cu ea și performanța.” Motivația vine din sensul, scopul și impactul social al muncii noastre. Ea vine atunci când suntem respectați, ascultați și încurajați să ne exprimăm ideile și să învățăm lucruri noi, atunci când ni se oferă autonomie, flexibilitate și libertatea în organizarea muncii noastre. Motivația noastră stă în valoarea programelor de învățare care ni se oferă și mai ales în calitatea umană și modelul personal al liderilor care ne ghidează activitatea.

Ce e important de reținut e că banii nu aduc motivația la job, însă fără un salariu care să îi acopere omului nevoile de bază nu îi poți pretinde să fie dedicat, creativ, motivat și loial organizației tale.

Sursa foto: Pexels

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

6 Mituri despre cum lucrează fiecare generaţie. Cum ne adaptăm să lucrăm eficient?

Cu siguranță ai auzit și tu măcar o dată că angajații mai în vârstă (adică Baby Boomers și o parte din Generația X) nu se împacă cu tehnologia. Ori că tinerii din ziua de azi (Zeții și o parte dintre Mileniali) sunt leneși și nu le pasă de muncă.
Însă câte dintre aceste idei populare sunt cu adevărat reale? Și câte sunt doar stereotipuri care ne afectează jobul, relațiile cu colegii, ba chiar și organizațiile?