Cum îți influențează cronotipul performanța la job și nu numai

Ție îți place să lucrezi de la 9 la 5? Și dacă vrei să tragi un pui de somn în mijlocul zilei sau să mănânci un prânz prelungit și liniștit și apoi să te întorci la lucru, ce ar spune șeful tău? Important este ca munca să fie făcută conform cerințelor și fără întârzieri, este mai puțin important când și cum o faci, nu-i așa? Totuși, câți angajatori le permit angajaților să își adapteze programul după nevoile lor reale?

Astăzi descoperim împreună conceptul de cronotip și vedem cum ne ajută sau ne încurcă acesta în viața profesională. Cronotipul reprezintă tiparul nostru natural de somn și energie pe parcursul unei zile. Fiecare persoană are momente diferite în care se simte mai energică sau mai obosită, iar acest lucru este determinat biologic. Există patru mari categorii de cronotipuri:

1. Cronotipul Ursului

Este cel mai comun, aproximativ jumătate dintre oameni având acest tipar de somn. Dacă ești un „urs”, te trezești de obicei între 6 și 8 dimineața și mergi la culcare între 10 și 11 seara. Ești cel mai productiv între 10 dimineața și 2 după-amiaza. De exemplu, într-un job de birou, ai putea programa ședințele și sarcinile importante în acest interval, iar după-amiaza să iei o pauză pentru a te energiza.

2. Cronotipul Leului

Leii sunt cei care se trezesc foarte devreme, între 5 și 6 dimineața, și se culcă la fel de devreme, între 9 și 10 seara. Sunt extrem de productivi între 7 dimineața și prânz. Dacă ești un „leu”, ai putea profita de acest lucru făcând exerciții fizice sau rezolvând sarcinile dificile la primele ore ale zilei. Un exemplu ar fi un antreprenor care își începe ziua cu o ședință de brainstorming la 7 dimineața.

3. Cronotipul Lupului

Lupii sunt cei care funcționează cel mai bine seara. Se trezesc în jurul orei 9-10 dimineața și se culcă între 12 și 1 noaptea. Perioada lor de maximă productivitate este după-amiaza târziu și între 5 și 10 seara. Dacă ești un „lup”, ai putea lucra în domenii creative sau IT, unde programul flexibil îți permite să fii productiv în acest interval.

4. Cronotipul Delfinului

Delfinii nu au un program fix de trezire sau de somn. Productivitatea lor variază, dar de obicei sunt mai activi în cursul dimineții târzii sau după-amiezii devreme. Dacă ești un „delfin”, te-ar ajuta mai mult un loc de muncă flexibil, unde îți poți ajusta programul în funcție de momentele când te simți cel mai bine.

Pentru a atinge performanțe maxime, ar fi util să ne structurăm ziua astfel încât sarcinile care necesită mai multă concentrare să fie rezolvate în momentul optim indicat de cronotipul nostru. În același timp, trebuie să ne „iertăm” atunci când performanța noastră scade în afara acestor ferestre de timp. Prin înțelegerea și respectarea propriilor ritmuri biologice, putem optimiza eficiența personală și contribui la bunăstarea noastră generală.

Cât de necesar este să-ți ajustezi orele de lucru la cronotipul personal?

Experții în somn arată că este mai sănătos să-i permiți ceasului biologic să se sincronizeze cu orele de lumină naturală, decât să-l forțezi să se trezească cu noaptea în cap. Un alt studiu efectuat în rândul a 10.000 de angajați ne arată că 45% dintre cei cu program de 8 ore pe zi, lucrează doar jumătate din acest timp, petrecând cealaltă jumătate pe internet, pe social media sau în pauze de cafea. În mod evident, liderii tradiționali privesc cu neîncredere și ușor dispreț aceste inovații. „Cum adică să nu vii la birou la 9 dimineața? Cum să vrei flexibilitate și respect față de ritmul tău natural? La muncă, nu la plimbare!”

Un studiu publicat în revista Nature demonstrează modul în care cronotipul este legat de ritmul circadian și poate influența performanța. Cercetătorii au examinat efectele de sincronie, diferențele în performanță între momentul optim și cel neoptim al zilei în funcție de cronotip, arătând că cei „matinali” pot fi mai atenți și mai eficienți în sarcinile dimineții, în timp ce „nocturnii” sunt mai creativi seara. Matinalii au demonstrat însă un nivel de concentrare mai constant de-a lungul zilei. 

Participanții la studiu au completat un chestionar și au fost testați în două sesiuni diferite, dimineața și seara, pentru a le fi evaluate atenția vigilentă și controlul executiv. Rezultatele au arătat că sincronizarea activităților cu cronotipul poate îmbunătăți performanța, subliniind importanța adaptării orarului personal la ritmul nostru biologic.

Dar care este diferența dintre cronotip și ritm circadian?

Dincolo de cronotip, a venit momentul să mai introducem acum în discuție un concept nou: ritmul circadian. Ritmul circadian și cronotipul sunt amândouă elemente legate de modul în care corpul nostru gestionează timpul, dar se referă la lucruri diferite.  Ritmul circadian este ceasul intern al corpului nostru, care ne spune când să ne trezim și când să dormim. Acesta este influențat de lumina zilei și întunericul nopții. 

De exemplu, dimineața, când soarele răsare, corpul nostru începe să producă mai multă energie pentru a ne ajuta să ne trezim. Pe de altă parte, cronotipul este despre momentele zilei în care suntem cei mai activi. Unii oameni sunt „păsări de noapte” și se simt plini de energie seara târziu, având dificultăți în a se trezi dimineața devreme. Alții sunt matinali, se trezesc ușor la răsărit și se simt obosiți devreme seara. Cronotipul este influențat de ritmul circadian, dar și de genele noastre și de stilul de viață.

Deci, în timp ce ritmul circadian este ceasul nostru intern care ne spune când să facem anumite lucruri, cronotipul ne arată când preferăm să facem aceste lucruri. În timp ce ritmul circadian poate fi „antrenat” prin respectarea unui program strict, cronotipul este mai stabil și mai greu de schimbat pe termen lung.

Să ne amintim totuși că ziua de lucru, așa cum o știm noi, cu muncă de dimineața până seara, a fost instaurată în secolul XVIII. Poate că a venit timpul să ne întrebăm dacă merită să continuăm în stilul acesta. Soluția probabil că este undeva la mijloc: un echilibru între inovație și tradiție, între flexibilitate și disciplină, între respectul pentru individualitate și nevoia de coeziune și eficiență în echipă. Până la urmă, toți ne dorim același lucru: să mergem la serviciu, nu la scârbiciu, nu-i așa?

Idei valoroase pentru organizații sănătoase

Podcastul Make it Work este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România.

3abd1af4 a25e 438b b2d5 d83d09a6c8dd 1100x220 - Hacking Work

MedLife ştie că afacerile sănătoase cresc cu oameni sănătoşi, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de sănătate pentru companiile și angajații din România. Un partener de încredere, care are capacitatea de a oferi oricând soluţii personalizate, adaptate nevoilor fiecărui business şi fiecărei echipe în parte.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești mii de medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, la nivel naţional.

Împreună ne propunem să vă oferim idei şi informaţii care să vă inspire să dezvoltaţi proiecte ambiţioase alături de echipe sănătoase.

Sursa foto: Pexels

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Mic ghid pentru a face bine: 5 pași ușor de pus în practică

Știi ce se spune despre bine? Că e ca o prăjitură – cu cât o împarți, cu atât ai mai mult. Binele nu se termină niciodată, ba chiar se multiplică. Așa că, de ce să nu împărțim și noi o felie din el? Implicarea în comunitate nu trebuie să fie complicată sau să implice gesturi grandioase. De fapt, soluțiile simple și accesibile au cel mai mare impact.

Micile gesturi de generozitate ne fac mai fericiți

Ai observat vreodată cum un mic gest de generozitate îți poate schimba complet starea? Și nu ne referim doar la bani sau acte de caritate. Generozitatea înseamnă să fii atent la cei din jur și  să le oferi din timpul și energia ta pentru a le face viața mai ușoară. Iar partea cea mai frumoasă este că, atunci când dăruiești, și tu ai de câștigat – fie o stare de bine, o legătură mai profundă sau pur și simplu bucuria că ai făcut o mică diferență.

5 pași pentru un business prosper care să nu-ți sacrifice viața personală

Când spui „business de succes”, ce îți vine în minte? Milioane în cont, o echipă „ca la carte”, un CEO relaxat cu un frappé în mână? Marius Bîcu, fondatorul brandului De la Ferma cu Omenie, știe că realitatea e ceva mai complicată. Cu multă muncă, lecții dure și o viziune clară, el a transformat o fermă dintr-o mică localitate din Transilvania într-un brand recunoscut internațional.