hacking work logo svg white with orange

Cum îți creezi un brand memorabil: 5 idei practice de la Martin Lindstrom

Cum să îți faci brandul să fie auzit, să capteze atenția și să rezoneze cu audiența potrivită?

Azi, orice domeniu de activitate pare saturat de mesaje care mai de care mai strălucitoare și prins într-o concurență acerbă, iar zgomotul din piață devine mai copleșitor ca oricând. Cum nimeni nu se ferește să dea din coate, iar inteligența artificială pare tot mai accesibilă oricui, devine și mai greu, dar și mai important, să afli metodele cele mai credibile prin care să-ți construiești sau transformi eficient brandul. Să îl faci realmente să fie auzit, să capteze atenția și să rezoneze cu audiența potrivită. Răspunsul stă în adoptarea unor strategii adaptate vremurilor, îndrăznețe și convergente, care să-ți scoată în evidență tonul, viziunea și toate acele elemente care te fac unic.

„Aproximativ 21.000 de noi branduri sunt lansate la nivel mondial în fiecare an, dar istoria ne arată că mai mult de 90% dintre ele dispar de pe piață după un an.” – citatul îi aparține lui Martin Lindstrom, unul dintre cei mai mari experți în psihologia consumatorilor și neuromarketing, cunoscut la nivel global pentru abordările sale inovatoare în transformarea brandurilor. Dacă vrei să înțelegi cum să faci ca brandul tău să devină etalon într-o piață aglomerată, Martin este omul pe care ar trebui să-l asculți.

Iată cinci dintre cele mai emblematice și imediat aplicabile idei ale sale:

1. Amănuntele sunt cheia înțelegerii consumatorilor. Lindstrom spune că „small data” – acele observații mărunte și detalii aparent nesemnificative din viața oamenilor – sunt mult mai revelatoare decât „big data” – datele mari, impresionante, la care obișnuim să ne uităm în mod natural.
„Big data îți spune ce fac oamenii, dar small data îți spune de ce o fac”, explică el. Aceste date mici dezvăluie cauzele comportamentelor consumatorilor, oferind insight-uri valoroase pentru branduri.

2. Brandurile trebuie să activeze toate cele cinci simțuri. În „Brand Sense”, Lindstrom ne învață că utilizarea tuturor celor cinci simțuri creează o conexiune profundă și memorabilă cu consumatorii.
„Avem la dispoziție cinci simțuri, de ce să nu le folosim pe toate pentru a face un brand cu adevărat memorabil?”, întreabă el retoric. Această abordare senzorială ajută brandurile să devină mai relevante și atractive. „Produsele iau naștere în fabrică; brandurile iar naștere în mințile noastre.”

quote products are produced in the factory brands are produced in our minds martin lindstrom 154 45 82 1 - Hacking Work

3. Emoțiile sunt fundamentale pentru branding. Lindstrom crede că un brand de succes trebuie să promită mai mult decât produsul în sine – trebuie să ofere o emoție.
„Brandingul nu este despre ce spune sau ce înseamnă ceva, ci despre cum ne face să ne simțim. Un brand de succes promite speranță, dorință, iubire, acceptare sau lux.” Această filosofie se bazează pe ideea că brandurile trebuie să rezoneze la nivel emoțional cu consumatorii pentru a avea un impact durabil: „Odată ce s-a creat o astfel de implicare emoțională – cererea va urma întotdeauna. Însă se poate spune că scopul secundar al efortului tău este cererea – scopul principal este de a crea dragoste.”

4. Cultura și tradiția influențează comportamentul consumatorilor. Autorul explorează modul în care factorii culturali influențează comportamentul de consum. El susține că, deși oamenii par diferiți, există câțiva factori esențiali care determină comportamentele lor: climatul, conducerea, religia și tradiția. Aceste elemente ajută brandurile să înțeleagă mai bine nevoile și dorințele consumatorilor din diverse regiuni.

5. Eficiența vine din eliminarea birocrației. În „The Ministry of Common Sense”, Lindstrom pledează pentru simplificarea proceselor și eliminarea birocrației inutile. El argumentează că eliminarea „scuzelor proaste și a birocrației corporative” poate duce la o eficiență sporită și la o satisfacție mai mare atât în rândul angajaților, cât și al clienților.

GCGNG4zXkAALYql - Hacking Work

De ce merită să-l asculți pe Martin Lindstrom?

Cu opt bestselleruri internaționale la activ, Lindstrom a fost recunoscut de TIME Magazine ca unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume. Cărțile sale (traduse în peste 60 de limbi și publicate în mai mult de 70 de țări) au redefinit modul în care companiile înțeleg și interacționează cu consumatorii lor și au făcut diferența între produse top of mind și simpli jucători. Filosofia sa se bazează autenticitate, pe observarea detaliilor și pe activarea simțurilor pentru a crea experiențe de brand memorabile, care trec testul timpului.

Martin Lindstrom a înființat și Lindstrom Company, firmă globală de transformare a brandurilor și culturilor organizaționale. A colaborat de-a lungul timpului cu branduri de top precum Mars, LEGO, American Express și Microsoft.

Vii cu noi să-l ascultăm și LIVE?

Martin Lindstrom va fi prezent în România la Brand Minds, și nu oricum, ci cu un masterclass aplicat care promite să-ți dea niște noi pârghii și instrumente cu care să-ți mai faci (și) mai bine treaba: Ultimate Marketing Strategy Masterclass, în a doua zi a evenimentului (25 septembrie). Află cum să faci ca brandul tău să se distingă în fața concurenței și să creezi experiențe memorabile pentru publicul tău!

Pentru că faci parte din comunitatea noastră, facem cinste cu o parte din bilet – nu rata șansa de a obține reducerea! Tot ce trebuie să faci e să intri pe site, să adaugi în coș numărul de bilete dorit și să nu uiți să copiezi codul de discount HW12 în căsuța dedicată.

Newsletter Banner 1200x866 1 1 - Hacking Work

Ne vedem pe 24 și 25 septembrie la București, pregătiți să respirăm același aer și să învățăm direct de la cei mai mari gânditori și inovatori contemporani! 😊

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Cluj Business & Technology Club #4 – 23 mai, cronica evenimentului

Cea de-a patra ediție a Cluj Business & Technology Club a adunat peste 100 de antreprenori și profesioniști care fac performanță în business și tehnologie, într-un eveniment degajat, tehnic și plin de informații valoroase. 2 speakeri, 1 invitat surpriză, peste două ore de conținut valoros și numeroase oportunități de networking & experience sharing.

SPOR Leadership Camp – Experiența – 16-19 mai, Breb, MM

Aș putea spune că a fost una dintre cele mai echilibrate, armonioase și calde experiențe pe care le-am organizat și la care am participat. Însă e prea puțin spus și, totodată, prea multe lucruri încă așteaptă să fie înțelese, asimilate și mai târziu, aplicate. Însă un lucru e cert: cine crede că se poate dezvolta profesional fără să se aplece puțin către sine însuși – să-și observe sufletul – nu se va bucura prea mult de succes.

Cluj People & Culture Society #4, 15 mai – cronica evenimentului

Cea de-a patra ediție a Cluj People & Culture Society a adunat peste 100 de oameni din industria HR, manageri și antreprenori, într-un eveniment cald, informal și revelator. 2 speakeri, 1 invitat surpriză, peste 2 ore de informații relevante, întrebări curajoase și multe perspective noi de a privi lumea.