hacking work logo svg white with orange

Cum construiești o echipă de succes. Exemplul EFdeN

Știai că o echipă din România este campioană mondială la construcția de case sustenabile? Da, o echipă de tineri, din București, cu media de vârsta în jurul a 24 de ani.
Cum construiești o echipă de succes. Exemplul EFdeN

Tinerii din EFdeN sunt adevărați ambasadori ai țării noastre, dar pe lângă premiile internaționale pe care le-au obținut, noi am mai văzut și altceva în ei: potențialul imens de învățare pe care ni-l oferă echipa în sine. Așa că am încercat să aflăm direct de la liderul lor cum a reușit să construiască o astfel de echipă și care este rețeta succesului, dacă ea există. Ori, cel puțin, ce a funcționat pentru ei.

Exemplul echipei EFdeN 

Claudiu Butacu este președintele și co-fondatorul Asociației EFdeN. Un profesionist în sustenabilitate cu peste un deceniu de experiență, care, alături de echipa sa, produce enorm de multă valoare României. Până azi, au format peste 1000 de lideri în sustenabilitate, au îmbunătățit legislația, au un ghid care a ajutat deja 100.000 de oameni să monteze corect panouri fotovoltaice și ne învață cum să construim case pasive, pentru care să nu plătim nici o factură la întreținere. Bun, dar cum a reușit să crească o asemenea echipă?

Prezent în podcastul Hacking Work, Claudiu a mărturisit că, la nivel internațional, primul atribut al echipei care a ieșit în evidență a fost spiritul de colegialitate. Au devenit repede un colectiv admirat de toate celelalte echipe din competiție. Românii erau întotdeauna primii care săreau în ajutorul celorlalți, pentru că aveau o cultură foarte sănătoasă de învățare continuă și de întrajutorare. Ori, cel puțin, mai mare decât dorința de câștig cu orice preț.

La nivel intern,  lucrurile au funcționat deoarece au reușit să-și facă diversele competențe și aptitudini să conlucreze. Inginerul cu structuristul sau arhitectul cu instalatorul. Fără ego, fără preconcepții. Asta le-a permis să gândească totul dintr-o etapă comună de proiectare. Gândiți-vă că, în organizațiile voastre, membrii echipei stabilesc împreună obiectivele, iar apoi, întreprind, tot împreună, acțiunile necesare atingerii lor. Ar avea motive să fie mai implicați, nu-i așa?

Un alt atuu important al echipei a constat în media de vârstă scăzută. Generațiile de studenți care trec prin EFdeN se schimbă des, iar tinerii aduc mereu pe masă un plus important spune Claudiu: „Vrem să schimbăm lucrurile”. Generația Z nu mai are frică de eșec sau de rușine, iar asta le lărgește enorm orizonturile. 

Fie că ești lider de echipă, antreprenor sau angajat, încearcă să te uiți în mod obiectiv la echipa ta. Obișnuiți să învățați împreună și să vă ajutați unii pe alții? Colaborați în mod eficient la definirea obiectivelor și la punerea în practică a acțiunilor? Ai tineri în echipă care să aducă un suflu proaspăt? Mâine când mergi la serviciu, fie că este el un șantier, un birou luminos sau canapeaua din living, amintește-ți de povestea fascinantă a echipei de tineri români care schimbă mentalități pentru că au curajul de a face lucrurile diferit, sunt determinați să fie cei mai buni și nu se tem de eșec

Sursă foto: Pagina de Facebook a EFdeN

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare