6 Mituri despre cum lucrează fiecare generaţie. Cum ne adaptăm să lucrăm eficient?

Cu siguranță ai auzit și tu măcar o dată că angajații mai în vârstă (adică Baby Boomers și o parte din Generația X) nu se împacă cu tehnologia. Ori că tinerii din ziua de azi (Zeții și o parte dintre Mileniali) sunt leneși și nu le pasă de muncă. Însă câte dintre aceste idei populare sunt cu adevărat reale? Și câte sunt doar stereotipuri care ne afectează jobul, relațiile cu colegii, ba chiar și organizațiile?

Fiecare nouă generație stârnește dezbateri despre cât de mult va schimba modul în care muncim. Așa a fost și în cazul Milenialilor, iar acum în centrul discuției stă Generația Z. În curând, locul le va fi luat de Generația Alpha, așa-zișii nativi digital.

Deși există diferențe între generații, există și multe aspecte comune, dar de multe ori rămânem fixați asupra stereotipurilor și miturilor dăunătoare locului de muncă. Pentru a face echipe incluzive și dinamice, ar trebui să renunțăm la prejudecăți și la mituri, fiindcă, de cele mai multe ori sunt incorecte și au efecte toxice. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri false:

Primul mit: Seniorii Baby Boomers nu îmbrățișează noile tehnologii

Indiferent de sector sau generație, angajații deprind noi abilități pe măsură ce joburile se digitalizează. Studiile arată că cele mai tinere generații nu sunt, de fapt, chiar atât de pricepute la tehnologie pe cât se credea. Pe de altă parte, nici generațiile anterioare nu sunt chiar atât de neîndemânatice – ba chiar reușesc în mod activ să asimileze noi abilități.

Presupunând că angajații cu mai multă vechime și responsabilitate fac parte dintr-o generație mai în vârstă, e bine de știut că 56% dintre seniorii cu poziții de management s-au documentat cu privire la modul în care pot utiliza inteligența artificială în jobul lor. Asta în timp ce doar 12% dintre angajații entry-level – majoritatea din generațiile mai tinere – au făcut acest lucru.

Mitul doi: Tinerii sunt leneși și nu le pasă de muncă

Zeții sunt cunoscuți pentru trendul quiet quitting, obișnuiesc să plece de la birou fix la terminarea programului de lucru și păstrează cu mare grijă un echilibru strict între muncă și timpul lor liber și privat. Cu toate acestea, ei acordă prioritate flexibilității și organizațiilor cu valori similare, cu care rezonează.

 Sondajul Deloitte realizat în 2023 a arătat că, atât zeții, cât și milenialii, consideră că locul de muncă este vital pentru identitatea lor. Mai mult, 6 din 10 mileniali și jumătate dintre zeți consideră că munca lor este mai importantă decât exercițiile fizice, muzica sau hobby-urile. Aceasta pică pe locul doi doar atunci când este pusă în balanță cu familia și prietenii.

Mitul trei: Orele de lucru reflectă cât de mult muncești

Programul de muncă tradițional pentru angajații de la birou începea la ora 9 dimineața, dar nimeni nu prea știa când pleacă. Mulți rămâneau la job după ora 17, chiar până târziu în noapte, în funcție de sectorul de activitate și cerințele de moment.

Unii dintre angajații mai în vârstă încă mai cred că trebuie să fii la birou după ora 18 pentru a demonstra că muncești, dar tinerii nu sunt de aceeași părere. În trecut, presupunerea tacită era că, atât timp cât ești la birou, muncești din greu. Ori, dacă lucrai de acasă, mai degrabă se credea că ai fi făcut orice altceva. Între timp, pandemia de Covid-19 a schimbat radical percepția, cel puțin pentru generațiile mai tinere.

Mitul patru: Generațiilor tinere nu le pasă de salariu

Generația Z și Milenialii se confruntă cu stres din cauza presiunilor legate de job și a îngrijorărilor legate de viitorul lor financiar. Cei mai tineri angajați, în special, poartă și povara dificultăților generațiilor anterioare.

O Cercetare publicată de Visier arată că Zeții se gândesc la bani și doresc să discute sincer despre ei. 9 din 10 tineri ar purta discuțiile astea, considerate dificile, chiar și cu colegii lor de muncă, în timp ce doar jumătate din seniorii Baby Boomers ar fi dispuși să facă acest lucru. 

Mitul cinci: Cei mai în vârstă nu înțeleg importanța diversității, echității și incluziunii

Tinerii sunt cunoscuți pentru faptul că iau atitudine și se asigură că aceste valori se integrează la locul de muncă. Dar nu sunt primii și sigur n-au inventat conceptul de luptă pentru egalitate. Să nu uităm că seniorii Baby Boomers au fost în fruntea mișcării pentru respectarea drepturilor civile, precum și inițiatori și susținători ai mișcării feministe.

Mitul șase: Fiecare generație este extrem de diferită

Lucrurile pe care fiecare generație și le dorește de la șefi se cam încadrează în aceiași parametri: muncă semnificativă, flexibilitate, echilibru între muncă și timp liber, avansare în carieră și oportunități de dezvoltare. În ceea ce privește prioritățile la locul de muncă, întotdeauna vor exista aspecte care îi țin pe oameni loiali la un job, dar și aspecte care îi motivează să își caute un nou loc de muncă. Atunci când realizăm acest lucru, putem ajuta oamenii de orice vârstă să lucreze mai bine împreună.

Pentru a depăși aceste prejudecăți și pentru a promova o cultură organizațională mai incluzivă, devine esențial să înțelegem că fiecare individ este unic, indiferent de generația din care face parte. Este important să privim dincolo de stereotipuri și să ne concentrăm pe calitățile, abilitățile și contribuțiile fiecărui membru al echipei. Astfel, organizațiile pot crește și performa folosind avantajele diversității generaționale, aducând perspective variate în decizii și în abordarea problemelor.

Idei valoroase pentru organizații sănătoase

Podcastul Make it Work este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România.

3abd1af4 a25e 438b b2d5 d83d09a6c8dd 1100x220 - Hacking Work

MedLife ştie că afacerile sănătoase cresc cu oameni sănătoşi, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de sănătate pentru companiile și angajații din România. Un partener de încredere, care are capacitatea de a oferi oricând soluţii personalizate, adaptate nevoilor fiecărui business şi fiecărei echipe în parte.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești mii de medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, la nivel naţional.

Împreună ne propunem să vă oferim idei şi informaţii care să vă inspire să dezvoltaţi proiecte ambiţioase alături de echipe sănătoase.

Sursa foto: Freepik

***

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Mic ghid pentru a face bine: 5 pași ușor de pus în practică

Știi ce se spune despre bine? Că e ca o prăjitură – cu cât o împarți, cu atât ai mai mult. Binele nu se termină niciodată, ba chiar se multiplică. Așa că, de ce să nu împărțim și noi o felie din el? Implicarea în comunitate nu trebuie să fie complicată sau să implice gesturi grandioase. De fapt, soluțiile simple și accesibile au cel mai mare impact.

Micile gesturi de generozitate ne fac mai fericiți

Ai observat vreodată cum un mic gest de generozitate îți poate schimba complet starea? Și nu ne referim doar la bani sau acte de caritate. Generozitatea înseamnă să fii atent la cei din jur și  să le oferi din timpul și energia ta pentru a le face viața mai ușoară. Iar partea cea mai frumoasă este că, atunci când dăruiești, și tu ai de câștigat – fie o stare de bine, o legătură mai profundă sau pur și simplu bucuria că ai făcut o mică diferență.