Workcation și Bleisure: odihnă reală sau iluzie?

Din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și petreacă vacanțele în fața laptopului, lucrând de pe plajă, din cafenele sau din alte locuri pitorești. Să fie asta o idee genială sau e doar o practică care nu te lasă să te odihnești cu adevărat? Vorbim azi despre workcation și bleisure, două fenomene care devin tot mai populare în piața muncii.
workcation-bleisure

Întâi de toate, încercăm o traducere – Workcation vine din termenii în engleză work (adică muncă) și vacation (adică vacanță), iar în română i-am putea spune „vacanță de lucru”.

Unul din cinci americani plănuiește să-și petreacă vacanța din 2024 lucrând parțial, conform unui studiu recent. Un alt sondaj arată că aproape o treime dintre angajații care lucrează remote muncesc în secret din „deplasare”. Ambele tendințe se încadrează în același fenomen, care capătă tot mai mare popularitate la nivel mondial. Workcation presupune să călătorești și să muncești de pe oriunde te afli. De multe ori fără a-ți folosi zilele de concediu sau a-ți anunța șeful.

Un alt studiu recent arată că aproape jumătate dintre tinerii angajați au plecat în „călătorii secrete” în timp ce pretindeau că lucrează de acasă. Peste jumătate dintre ei au menținut aparența programului normal de lucru, iar 65% și-au modificat fundalul în timpul ședințelor online pentru a păcăli angajatorul. Chiar și-așa, cei mai mulți au reușit să-și ducă la bun sfârșit sarcinile, iar productivitatea nu le-a fost afectată.

Printre avantajele acestei practici sunt considerate: flexibilitatea de a lucra de oriunde, posibilitatea de a explora locuri noi și de a economisi timp și bani prin combinarea muncii cu călătoriile, oportunitatea de a te conecta cu mediul înconjurător și pauza de la rutina zilnică. Pe de altă parte, dezavantajele includ dificultatea de a menține un echilibru între muncă și timpul liber, riscul de a nu te putea relaxa complet din cauza muncii fragmentate și necesitatea de a fi mereu conectat la internet. 

Deși poate fi mai plăcut să îți faci treaba de pe o plajă sau dintr-un resort decât de la birou, la finalul zilei tot muncești, iar această soluție de compromis e o piedică în obținerea unui repaus mental complet. Altfel spus, sacrificiul e mai mare decât crezi – motiv pentru care specialiștii recomandă planificarea unui concediu clasic, complet deconectat de muncă.

Mai mult, conform altor cercetări, 4 din 10 americani se simt chiar epuizați la întoarcere (clasicul „îmi mai trebuie o vacanță după concediu”), semn că zilele cu adevărat libere sunt esențiale pentru refacerea completă. Pentru asta, se recomandă utilizarea zilelor de concediu și planificarea călătoriilor în afara sezoanelor de vârf, pentru a scădea costurile și a maximiza relaxarea. 

În același timp, un alt model care capătă popularitate peste tot în lume este cel de „bleisure” (format din termenii în engleză . business – afaceri  + leisure – relaxare), care practic îmbină utilul cu plăcutul, când vine vorba de călătoriile de afaceri. Mai precis, mulți angajați adaugă la sfârșitul unei deplasări câteva zile în plus pentru a se bucura de împrejurimi. Hotelurile se adaptează tendinței și oferă facilități oamenilor care vor să lucreze din locuri atipice, precum piscinele sau barurile. Această tendință e tot mai vizibilă și în România. 

Rolul tehnologiei devine esențial. 80% dintre respondenți preferă hotelurile care oferă tehnologii avansate, cum ar fi check-in-ul automatizat sau recomandări de călătorie bazate pe inteligență artificială. Aceste facilități îmbunătățesc experiența călătoriei și fac munca mai ușoară și mai plăcută.

În cele din urmă, este esențial să găsești echilibrul potrivit între muncă și timpul liber. Asigură-te că îți faci timp pentru relaxare și recreere, în timp ce îți îndeplinești obiectivele profesionale. Echilibrul este cheia unei vieți sănătoase și fericite, indiferent de locul în care te afli sau de ceea ce faci.

Sursa imagine: Freepik.

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

***

Acest articol vă este oferit de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și know-how digital. Pentru toți oamenii buni pasionați de tehnologie, DevNest înseamnă evoluție și dezvoltare: Creăm oportunități. Creștem o comunitate.

Devnest
Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Bărbat care este așezat la birou și își ține capul în mâini

Peste 70% dintre angajați au o relație toxică cu locul de muncă

Pune-ți întrebarea asta și încearcă să-ți răspunzi sincer, măcar ție: te simți cu adevărat sprijinit la locul de muncă? Pentru mulți angajați, lipsa de empatie din partea liderilor rămâne un obstacol serios în calea unei relații sănătoase cu jobul. Cu toate că majoritatea liderilor știu cât de valoroase sunt abilitățile umane, prea puțini reușesc să le pună în practică, ori să arate cât de mult le apreciază.