Acum 15 ani când am preluat managementul companiei la care lucram, mult prea puțin se vorbea despre work-life balance, beneficii pentru angajați etc. Teambuildingurile și trainingurile erau practicile uzuale. Dat fiind că eu aveam un copil, am privit nevoia de flexibilitate a colegilor, fie ei din centrală sau din magazine, ca pe o normalitate. Pe vremea respectivă nu prea se practica lucrul de acasă, mai degrabă la distanță, pentru cei ce lucrau în vânzări, din mașină sau de la hoteluri. Ei aveau VPN și posibilitate de logare.
Organizarea programului în funcție de familie, dar și de nevoia companiei, a venit între timp natural pentru toată lumea: pe principiul stăm azi mai mult, că sunt deadline-uri de respectat, și mâine plecăm mai repede. Fără să încadrăm totul în tipare sau să numim ceea ce făceam.
Azi avem terminologie de business pentru toate precum „employee experience”, „retention strategy” și „work-life integration”, dar mai puțină înțelegere pentru oameni. Eeee, s-a mai schimbat și contextul de piață un pic, totul e mai „pe repede înainte” și datorită avansului din tehnologie.
E important însă să ne aducem aminte de ce lucrăm, care este rostul?
Las aici rezultatele studiului pe care l-am realizat recent, cu top 7 beneficii preferate pe angajații cu copii. Angajații viitori părinți sau părinți au evaluat pe o scală de la 1 la 10, unde 1 reprezintă „deloc important” și 10 „fără acest beneficiu nu lucrez aici”, 20 de beneficii cu privire la program, familie, financiare și dezvoltare personală. Ce e de învățat din asta? Oamenii tot au nevoie de înțelegere – cel puțin la fel de mult ca de bani.
Top 7 beneficii dorite de angajații părinți
Din cele 7 beneficii preferate de angajații părinți, doar unul este de natură financiară. Restul sunt legate de program, dezvoltare personală și familie – semn că echilibrul și sprijinul real sunt chiar mai valoroase decât compensația directă.
Iată cu arată, așadar, topul:
- Posibilitatea de a lucra în regim flexibil (lucru de acasă, program personalizat) – 9.19
- Posibilitatea de a pleca la evenimente importante pentru copii (ex. serbări, evenimente școlare) – 8.82
- Abonament sau asigurare medicală extinsă și la copii (să fie valabilă și pe perioada de concediu îngrijire copil) – 8.27
- Programul de reonboarding după concediul de îngrijire a copilului – 8.01
- Posibilitatea de a avea un număr de zile libere pentru când se îmbolnăvește copilul, fără a lua concediu medical sau de odihnă – 7.81
- Workshopurile pe tema gestionării echilibrului muncă-viață personală pentru părinți – 7.01
- Sprijin financiar pentru Crăciun / alte sărbători (bani sau produse) – 7.01
Beneficiile parenting-friendly contribuie direct la loialitatea, performanța și echilibrul angajaților. Când le oferim părinților sprijin concret, construim mai mult decât o echipă – construim o comunitate de oameni implicați, motivați și recunoscători.
Poți descărca tot raportul aici: https://occonsulting.eu/raport-cu-beneficiile-preferate-de-parinti/
Tu pe care dintre cele din top 7 le ai deja la jobul tău și le consideri importante, sau pe care ți le-ai dori mai mult?
Un răspuns
Personal, toate mi se par importante si pentru cei care nu suntem parinti. Am avut o raceala anul asta, am vrut sa stau sa lucrez de acasa ca sa ma refac fara sa mai iau alte virusuri. Nu am putut, a evoluat in gripa. Am luat medical ca sa pot sta acasa si am pierdut bani la salariu din cauza impozitarii indemnizatiei pentru concediu medical. Am job de birou, nu mai am flexibilitate si imi este foarte greu. Adevarul e ca nu mai pot rezista mult si iau in calcul demisia fara backup.