Tehnologia transformă piața muncii, iar competențele ne salvează carierele

Imaginează-ți că ceea ce muncești azi ar putea arăta complet diferit mâine. Ce șanse ai să rămâi relevant într-o piață a muncii în care inteligența artificială nu doar că influențează, ci redefinește complet regulile?
fotografie cu o femeie care lucrează la birou, în fața unui laptop și a unui monitor, utilizând tehnologia

Cererea pentru joburi predispuse automatizării, precum scrisul și programarea, a scăzut semnificativ, ne arată un studiu în care au fost analizate peste 1,3 milioane de anunțuri de angajare de pe o platformă globală de freelancing. În doar câteva luni, anunțurile pentru locuri de muncă bazate pe scris au scăzut cu 30%, iar cele în dezvoltarea de software cu peste 20%.

Concurența pentru joburi în aceste domenii a devenit mai acerbă, numărul ofertelor depuse de freelanceri pentru fiecare anunț crescând cu aproape 9% după lansarea ChatGPT. În plus, se remarcă o schimbare în cerințele angajatorilor, aceștia preferând oameni care dețin competențe de utilizare a inteligenței artificiale.

Pe de altă parte, 50% dintre activitățile existente azi ar putea fi automatizate, conform McKinsey. Milioane de oameni vor trebui să-și schimbe, în următorii ani, modul în care lucrează. Pentru a evita decalajele economice majore, e important să ne adaptăm rapid. Abilitățile sociale, emoționale, cognitive și competențele digitale vor fi esențiale și vor face diferența în viitor.

De ce? Pentru că tehnologia nu poate înlocui total abilitățile umane. Un nou studiu arată că „zero” competențe umane pot fi complet preluate de inteligența artificială – și asta e valabil chiar și în domenii tehnice. Deci inteligența artificială nu ne va fura joburile, dar va schimba mult modul în care lucrăm, iar cei care știm să o folosim vom avea un avantaj uriaș.

Învățarea nu se oprește, însă, la finalul educației formale, iar învățarea continuă rămâne cheia: între 40 și 60% din valoarea capitalului uman provine din experiența de muncă. Recalificările și mișcările curajoase pe piața muncii sunt cele care vor asigura relevanța și creșterea (inclusiv) financiară pentru cei care se adaptează din mers.

În ceea ce privește clasamentul global al țărilor pregătite pentru adoptarea inteligenței artificiale, România ocupă locul 41 din 174 de țări analizate – semn că mai avem de lucru în privința infrastructurii digitale și a competențelor tehnologice pentru a ține pasul cu cei mai avansați. Singapore domină clasamentul, fiind lider mondial în adoptarea și implementarea inteligenței artificiale, urmată de țări nordice precum Danemarca și Țările de Jos. 

Pentru companii, acest val tehnologic aduce atât dificultăți, cât și oportunități. Dezvoltarea unor programe de recalificare și instruire axate pe inteligența artificială ar putea spori productivitatea. Adaptabilitatea și dorința de a învăța devin cruciale, iar managerii trebuie să găsească un echilibru între sarcinile pe care le alocă oamenilor și cele pe care le lasă în seama tehnologiei.

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Sursa foto: Freepik

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

White Fonting: Scurtătura din CV care te poate elimina din cursa pentru job

Ai încercat vreodată să „trișezi” un sistem de recrutare? White fonting-ul poate părea un hack inteligent pentru CV-ul tău, dar adevărul e că poate să-ți facă mai mult rău decât bine. Hai să aflăm ce este White fonting-ul, cum funcționează și, mai important, de ce ar trebui să-l eviți?

Un ceas de cameră rotund, maro și clasic ținut în mână pe un hol lung, cu uși maro din lemn. Pare o imagine retro și nostalgică.

Românii și bulgarii sunt campioni la joburi full-time: doar 2% lucrează part-time

De ce doar 2% dintre români lucrează part-time, în timp ce în Uniunea Europeană acest procent ajunge la 17%? Diferențele nu țin doar de bani, ci și de mentalitatea legată de muncă. În timp ce în Europa de Vest angajații se bucură de mai multă flexibilitate, în România, un job full-time încă este văzut ca singura opțiune pentru siguranța financiară.