Peste 850 de angajați Continental România rămân pe drumuri

Continental România concediază peste 850 de angajați din România, în zilele următoare. Sunt puși pe liber atât ingineri software, cât și specialiști din sectorul de producție automotive.

Planul de concedieri colective va afecta direct circa 230 de angajați din divizia Contitech de tehnologie digitală (software), care activează în prezent în birourile ContiTech Original Equipment Solutions (OESL) din Timișoara.

Alți 640 de angajați vor fi disponibilizați din divizia automotive, este vorba de oameni care lucrează în facilitățile de producție din Timișoara, dar și în celelalte secții de producție Continental din Sibiu, Iași și Carei.

Din informațiile aflate pe surse, Continental va oferi celor disponibilizați unele sume compensatorii, dar acestea încă nu sunt cunoscute și nu se știu criteriile și principiile de acordare a compensațiilor.

De asemenea, Continental nu a făcut publice criteriile și argumentele pe baza cărora a decis numărul celor concediați și identitatea acestora. Nu se explică în niciun fel prin ce metode s-a ajuns la acest număr de angajați concediați și nici cum au fost selectați aceștia.

Mai mulți angajați Continental care mi-au scris în aceste zile s-au plâns că listele de disponibilizări se fac subiectiv și discriminatoriu, după voia unor șefi și manageri, iar între cei care sunt puși pe liber se află oameni cu situații medicale dificile, dar și persoane cu o situație materială precară, cărora le va fi extrem de greu să se descurce fără un job.

În cea mai desăvârșită limbă de lemn corporateză, firma prezintă aceste concedieri colective drept ”operațiuni de consolidare a competitivității”:

„Continental își consolidează competitivitatea, într-un context de piață plin de provocări pentru industria auto, care se află în plină transformare – cea mai mare din istoria sa. Măsurile planificate au ca scop adaptarea capacităților la cerințele în schimbare ale clienților și creșterea eficienței”.

În finalul comunicatului publicat astăzi, compania Continental pretinde că „rămâne angajată în sprijinirea angajaților afectați, pentru a găsi soluții pe piața de muncă internă și externă, prin colaborare activă cu partenerii sociali în vederea identificării unor soluții individuale”. Nu se explică deloc și cum se face concret această sprijinire a angajaților.

Primesc acest mesaj de la un angajat Continental:

”Acum câteva luni, managerii Continental România i-au invitat/rugat/obligat/forțat pe angajați să semneze un acord prin care, în cazul unei concedieri, să li se ofere câte un salariu compensatoriu pentru fiecare an petrecut în firma, cu un anumit plafon, desigur. Se știa deja că aceste concedieri urmează să vină, s-au pregătit din timp.”

Distribuie articolul

Scris de

  • Doru Șupeală

    Doru este consultant de marketing, management și business, Managing Director al SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili, CEO al companiei Playmaker Consulting, realizator al proiectului Hacking Work, lector în cadrul programului Executive MBA al Transilvania Executive Education și autorul cărților „Employer Branding 100%” (2021) și „Experiența face diferența” (2017). Crede că viitorul profesional al celor mai mulți dintre noi va fi bogat și fericit dacă ne vom investi energia și entuziasmul în proiecte și echipe preocupate de creativitate, libertate, integritate, învățare continuă, colaborare, comunicare cinstită și inovație.

    Articole publicate

59 de răspunsuri

  1. Din informațiile mele Conti vroia sa daca restructurari inca din 2023 dar au ezitat din cauza lui Doru Supeala. Acest Stephen King al corporatilor.

    Daca si Continentalului ii gasesti hibe esti mare om. Firma asta a tinut in spate jumate din Timisoara si Iasi

    1. Dragă Alin,
      Umorul tău este excepțional, iar capacitatea metaforică este remarcabilă, te sfătuiesc să îți pui în valoare talentul la revistele umoristice. Dincolo de asta, nu a contestat nimeni contribuția acestei firme la dezvoltarea economică a mai multor regiuni. Tot ceea ce am scris este real, iar faptul că unele informații nu sunt convenabile este firesc, dat fiind contextul. Nu doar eu, ci și angajații cu care vorbesc, cred că sunt hibe în modul în care firma a luat aceste decizii și i-a selectat pe cei disponibilizați. Mai multă transparență ar ajuta mult la păstrarea reputației organizației.

      1. Din pacate nu exista o metoda de a face disponibilizari care sa fie acceptata de toata lumea. Si lumea sa fie fericita dupa…

        Din pacate asta e doar inceputul…. Si mare problema dl Doru e ca noi nu suntem in stare sa venim cu propriile produse. Tot indienii europei am ramas dar nici ieftini nu mai suntem.

          1. Ce semne bune sunt? Daca ai acum o idee noua sau un produs nou in automotive, ce optiuni sau finantari ai? nimic.. Sa nu mai vorbim ca eforturile sunt uriase

      2. La Contitech disponibilizările se fac voluntar, sunt liste realizate cu cei dispuși pentru a renunță voluntar, se oferă minim 2 salari compensatori celor pana în 5 ani, 5 salari pentru cei pana în 7 ani pe firma și 7 salari pentru cei ce au peste 7 ani.

        Desigur pe partea de logistica situația este mai nasoala căci noul manager Murgan Catalin acționează brutal împreună cu HR pentru a da afara oamenii care au curajul de a-și spune părerea dar la fel de brutal ataca si persoanele ce prezinta probleme medicale unde era aproape sa bage in mormant 1 angajat de pe Tesa care are destule restrictii medicale, practic acest manager se considera Stăpânul celor din acest departament. Dar bănuiesc ca a fost pus pe aceasta poziție fiind neexperimentat și tocmai pentru aceasta perioada nefasta a companiei dar si la Hella din Lugost a avut de asemenea iesiri violente ce au fost ascunse de companie. Tot ceea ce am scris o fac din postura de proaspăt demisionar din cadrul departamentului de logistica

        1. Intr-adevar, e plin in aceasta corporatie de manageri superiori, line manageri si HR, de-a dreptul psihopati, oameni cu reale probleme psihice ! Este un grup mafiot organizat, care in spatele apararii actionariatului, actioneaza ca niste bolnavi psihici ! Pentru a se mentine ei, cat si grupul lor de interese, in functii, calca pe cadavre !

          1. La fel de psihopati si cei de la Akwel Timisoara, cu un director francez Mathieu Legrand si niste persoane de la HR ce au reale probleme psihice, probleme emotionale si comportamentale grave.

    2. Aoleu, tu esti constient de discrepanta intre continental ro si celelalte locatii la nivel mondial ? Iti spune eu: ca beneficii la acest exit fortat, romania e coada cozii din cauza tradarii la negocieri a HR-ului si a Manangementului superior !

      Asa ca stai calm, mai usor cu pianul pe scari ! Vorbesti aiurea, complet in necunostita de cauza. Angajatii romani sunt luati in deradere, tratati ca ultimii sclaveti la nivel mondial, prin algoritmul de calcul al salariilor compensatorii si a beneficiilor de exit!

      1. Nu rămâne nimeni pe drumuri. Vor merge liniștiți acasă și vor incerca să își găsească alt loc de muncă sau poate vor începe o afacere proprie. Ești un ziarist penibil care inca nu știe să își scrie bine articolele.

        1. In acest context, e foarte greu sa-si gaseasca de lucru ! Piata este inghetata, si sansele ca sa intri intr-un loc de munca, pt programare, sunt extrem de mici, mai ales cand nu faci parte din clubul lor de psihopati, cand nu mergi pe „recomandare” !

    3. Criteriile grupului mafiot organizat fromat din HR, Manageri superiori, line manageri si acolitii lor ! spune:

      cateva aspecte de facut public vis a vis de aceste Concedieri, marca managementului romanesc din continental.
      Criteriile dupa care ati ajuns pe lista de disponibilizati, nu va vor fi facute publice, aceasta fiind o operatiune chirurgicala de extragere a elementelor nedorite de catre grupul mafiot si infractional organizat, si ai acolitilor acestora, din cadrul fiecarei locatii marca Continental. Acestia sunt ROMANI, da romani de-ai vostri; romanii sunt cei care iau decizii de razbunare impotriva colegilor romani, conationali de-ai lor. Romanii va f..t, nu strainii.

      Concedierile nu sunt voluntare, desi la nivel global, germania pana in india, au fost strict voluntare. Astfel majoritatea celor prezenti pe liste au fost la nivel de expertiza.
      Sindicatele, mai ales in germania, au pus presiune pe concedierea migrantilor, a colegilor lor migranti, de culoare, non-arieni.
      Cuantumul de salarii compensatorii a fost mult mai mare, functie de vechime s-a ajung si la 30 de salarii compensatorii, germania si alte tari, la nivel global.
      Criteriile nu sunt facute publice si nici macar nu li se comunica angajatului vizat.
      Criteriile le cunosc Country Mgr, managementul superior, lineMgr-ul angajatului implicat, seful HR per locatie, precum si ofiterul de securitate per locatie.
      Se urmareste ca dupa disponibilizari, acest grup infractional organizat format din Coutry Mgr, manager superior, line mgm, HR sa aibe LINISTE.
      Cei vizati sunt cei care si-au vazut de treaba, dar au o fire mai linistita, nu protesteaza, nu fac scandal, dar care poate au avut o nelamurire la evaluare, la cresterile salariale, la evolutia in cariera etc
      pe lista se regasesc si cei care:
      – s-au plans la HR de incompetenta line mgr si a mgr superiori
      – au ridicat problema evolutiei profesionale a celor agreati de catre grupul infractional organizat
      – au ridicat probleme de comportament ale celor agreati de catre grupul infractional organizat: violenta fizica, verbala, amenintari, bullying la adresa celorlalti colegi.
      – au refuzat vaccinarea anti covid 19. (aici presiunile din partea mgm superior au fost fff mari, au fost amenintari directe la adresa angajatilor si a familiilor lor)
      – au avut pb de sanatate si au fost nevoiti sa-si ia unul sau mai multe concedii medicale, nereusind sa-si faca numarul de ore per luna.
      – nu au reusit sa recupereze orele si au trecut in luna urmatoare cu minus.
      – cei care faceau ore suplimentare
      – cei care nu-si luau concediu din orele suplimentare
      – cei care nu inchideau luna pana la o ora anume in ultima zi lucratoare din luna, (uitau, aveau pb de sanatate, nu erau la birou etc)
      – cei care refuzau sa semneaze evaluarea facuta de line mgr.
      – cei care refuzau calificativul evaluarii facute de line mgr.
      – cei care aveau vreo nemultumire vis-a-vis de evaluarea facuta de line mgr.
      – cei care-si aparau oamenii din echipa si nu executau ordinul grupului infractional organizat de a avertiza/demite un angajat neagreat de aceast clan mafiot (mascat in interesul firmei)
      – cei care nu au revenit la birou, nu au fost de accord sa revina la birou din full home office, dupa pandemie.
      – cei care au contestat vreo masura administrativa luata de grupul mafiot organizat, impotriva lor. Atat verbal, scris sau chiar in instanta.
      – cei care au fost martori in instanta pt colegii nedreptatiti de grupul mafiot organizat.
      – cei care discutau la cantina, sau pe coridoare, cu unul dintre acesti colegi care se aflau in disgratia grupului mafiot organizat.
      – cei care in sedintele generale, ridicau probleme de substanta, gen subiectivitatea acordarii calificativelor in cadrul evaluarilor anuale. Cei care le dadeau dreptate si confirmau aceste aspecte.
      – cei care raspundeau la un apel telefonic in exteriorul biroului (o sala de siedinta libera etc)
      – cei care stateau „prea mult” la baie
      – cei care isi luau „prea multe” ceaiuri, cafele etc de la cantina
      – cei care aveau nemultumiri administrative
      – cei care indrazneau sa-si ia 10 min pauza pt a sta la aer.
      – cei care raportau comportamentul unui coleg: faptul ca nu saluta, nu vrea sa se acomodeze cu echipa, nu comunica, e nervos, e instabil psihic, are probleme de comportament evidente, isi umileste colegii etc (mai ales daca individul era agreat de grupul infractional organizat)
      – cei care raportau lipsa de igiena a colegilor agreati de grupul infractional organizat, faptul ca veneau nespalati la birou, nu se putea respira pe langa ei etc
      – cei care raportau incompetenta anumitor colegi din echipa (technical lead, prj mgr, architect etc), sau faptul ca erau indisponibili in core time, sau erau dispobibili zilnic doar 3-4 ore din core time.
      – cei care nu erau in clubul select agreat de grupul mafiot organizat.
      – cei care lucrau excelent in echipe globale, dar erau tratati si injositi in echipe romanesti (nefiind in clubul select al celor agreati de grupul mafiot organizat)

      Mesajul grupului infractional organizat a fost mereu ceva de genul „cui nu-i place in firma asta, e liber sa plece! sunt atatea alte firme pe piata !”
      Daca se intampla sa fiti pe lista, plecati, dar negociati-va plecarea, plecati onorabil, demni, in aceleasi conditii ca si colegii vostri din celelalte locatii Continental, la nivel global.

    4. „Daca si Continentalului ii gasesti hibe esti mare om. Firma asta a tinut in spate jumate din Timisoara si Iasi”

      …ajută-mă să înțeleg cum asta ar justifica în vreun univers concedierea a peste 850 de angajați.

      Nu a ‘ținut în spate’ nimic. E o companie. Și nu orice companie, ci una cu cifra de afaceri de 1.130.000.000+ euro. A vândut produse și servicii și a plătit taxe, ca orice altă companie. N-au mai atins targetul de profit, așa că au zburat 900 de angajați fără vreo remușcare, că doar au destui bani să găsească alții mai slugarnici, aia să fie problema.

      Nu au făcut filantropie și nici n-au ajutat nevoiași sau asistați social. Deci de unde atâta compasiune pentru o corporație cu venituri de peste 1 miliard de euro (și asta doar în România)? Nici nu mai vorbim de celelalte țări, că totalul veniturilor undeva la 42 de miliarde.
      Iar angajații: oameni cu studii superioare sau de specialitate și programatori, că nu se angajează orice random la Continental.

      Plus că: „managerii Continental România i-au invitat/rugat/obligat/forțat pe angajați să semneze un acord prin care, în cazul unei concedieri, să li se ofere câte un salariu compensatoriu pentru fiecare an petrecut în firma, cu un anumit plafon, desigur”. Lucru care din câte știu eu, este ilegal.

      Deci despre ce vorbim? Wtf?

  2. de pe reddit:
    -> se ofera de pana la 6 salarii compensatorii
    -> ar exista criterii (nu le stiu)
    -> sunt vizati mutli developeri de pe departamentul Autonomous Driving
    -> firma nu mai are proiectele necesare sa sustaina headcountul actual inca de acum 1 an
    -> disponibilizarile au inceput in Spania, Germania si acum Romania

    Continental e chiar un angajator OK. Am lucrat la ei si as mai face-o. Sper sa-si revina.

    1. mai adaug un calcul estimativ.
      800 persoane cu salariu mediu de 3000 euro Brut ( eu cred ca in realitate e mai mare salariul mediu brut) cu 6 compensatorii -> efort financiar de 14 mil Eur

        1. „A-TI”???? La cata gramatica ai in tine 3000 lei e mult. Eu ma refeream la 3000 Eur pt ca de data asta disponibilizarile se fac in inginerie

  3. Doar ca idee, se dă o jumătate de salariu pentru fiecare an de vechime, de la 2 ani în sus. Deci 2 ani vechime – 3 salarii, 3 ani vechime – 3,5 salarii şi tot aşa. Plafonul este de maxim 6 salarii, indiferent de vechime. Pentru o vechime de 50 de ani se mai adaugă 1 salariu, iar la 55 de ani, 2 salarii. WTF? Deci clar o bătaie de joc, aş spune eu.

    1. Bataie de joc? Pai ce ai vrea?

      Daca ar fi fost firma ta pe pierdere, tu ce ai fi facut? Ai fi vandut mobila din casa? Ok. Si apoi? Vinzi si casa? Care e asteptarea ta? Sa iti dea salariu pe 3 ani? Tu stii cum se procedeaza in SUA sau Germania? Iti spun direct „la revedere” si „o zi buna”.

      1. In Germania îți spun direct „la revedere”? Cine ți-a spus? Angajații grupului Continental din Germania sunt afiliați sindicatului IG Metall, majoritatea! Acolo chiar se primesc plăți compensatorii consistente și nu ești anunțat de azi pe mâine.

      2. Nu, boss, sa-ti zic eu cum se procedeaza in Germania:
        – 0,8 salarii pt fiecare an vechime, minim 2 salarii, maxim 140000 eur (brut), la care se adauga
        – index aditional varsta – de la 0,5 la 1,8 pe grupe de varsta
        – quick signer bonus (semnezi in max 3 zile de la primirea ofertei) 1-2 salarii in functie de pozitie
        – quick leaver bonus (pleci fara preaviz): 1-6 salarii in functie de preaviz
        – turbo leaver (pleci imediat, nu la data sugerata): 1-2 salarii
        – copii: 0,5 salarii / copil
        – grad de handicap: 1-2 salarii in functie de caz
        Ex: angajat in lower level mgmt, 50 ani, 15-17 ani vechime, 1-2 copii: ~340000 eur brut compensatie

        Similar cu RO, corect?

      3. Habar nu ai cum e in Germania , puteai sa negociezi si cate 2,5 salarii pt fie are an lucrat deci la 15 ani luai vreo 40 de salarii a care 4000 euro , plus 2 ani ajutor de somaj 67% asa ca atunci cand nu stii e bine sa taci.

    2. Raportat la ceea ce au oferit in Germania, global, india si chiar romania, da, este o mare bataie de joc ! Dar asta e tradare la nivelul HR-ului si a managementului care a negociat aceste cifre!

      Demisi toti cei din HR si din Manangement, incepnad cu cracanatul ala grizonat ! V-a trebuit romani in management, luati de-aci ! Bine va face ! Stati si pupati managementul si hr-ul roman in fund; sunteti bataie de jac a europei si a intregii lumi Continental !!!

      Continental romania are mgm cel mai tradator, si-a vandut la negocieri, toti angajatii ! Prin negociere mgm si hr romanesc au acceptat acest infim 6 salarii, o gluma proasta si o bataie de joc la adresa angajatilor continental romania !

      1. Ca sa intelegeti – HR si Management apara interesele angajatorului (e normal si asa functioneaza in toate tarile). Sindicatele – apara interesele membrilor sai care sunt angajati in companie. Actuala legislatie din RO e facuta in asa fel incat sa fie fff greu spre imposibil crearea unui sindicat, iar companiile au grija sa dea din timp afara pe cei intreprinzatori… Fara intelegerea sistemului, luare de atitudine, implicare si organizare masiva romanii vor ramane sclavi in propria tara. Asta e rezultatul lui merge si asa…. sau pe mine nu ma intereseaza… sau sa faca altii….. Cand lumea isi va intelege atat drepturile cat si obligatiiile si vor lua atitudine ca atare, abia atunci se vor schimba lucrurile.
        P.S. – petitie nationala pentru schimbarea Codului Muncii pe care la decimat Boc si ai lui in 2011.

  4. Am avut ocazia să lucrez la Continental Automotive în urmă cu aproximativ 8 ani, într-o perioadă în care compania era recunoscută pentru profesionalismul angajaților și pentru competența managerială. Din păcate, ceea ce odinioară era un mediu profesional solid pare să fi suferit o degradare semnificativă în ultimii ani.

    După plecarea unor lideri competenți, a început o tranziție vizibilă către un model de recrutare și promovare bazat mai degrabă pe cantitate decât pe calitate. Am observat cu regret o scădere accentuată a standardelor de angajare, precum și o proliferare a practicilor de tip nepotist. În multe cazuri, pozițiile de conducere au ajuns să fie ocupate de persoane cu un nivel redus de înțelegere tehnică și o atitudine de superioritate nejustificată. Acest decalaj între responsabilitate și competență afectează inevitabil moralul și performanța echipelor.

    Această cultură organizațională, în care profesionalismul este înlocuit de superficialitate, a condus la un climat de lucru toxic, în care inițiativa și competența sunt adesea ignorate. Din exterior, poate părea că lucrurile funcționează, însă din interior, realitatea este alta: Continental Automotive nu mai este compania respectată de altădată.

    Pentru cei care au ales sau au fost nevoiți să plece, consider că a fost, în cele din urmă, un pas benefic. Ieșirea dintr-un mediu care nu mai oferă cadrul pentru dezvoltare profesională autentică poate fi, paradoxal, un câștig. Recomand celor în această situație să continue să învețe, să se perfecționeze și să-și urmeze propriul drum.

    Limita reală este doar cea pe care o acceptăm noi înșine.

  5. Lăsați că nu sunt de plâns 😭 angajații de la grupul asta. Prea s-au învățat cu lenea unii dintre ei, și vb in cunoștință de cauză, am rude acolo

  6. Aceste salarii compensatorii denota o lipsita total de respect fata de Romania. Un fel de „luați si voi o coajă de paine”. La miliardele de euro facute profit de această companie cred ca se putea face mult mai mult pentru salariați. Alte firme mai slab cotate din Timișoara au dat.mult mai multe salarii.

    1. Ca sa intelegeti – aici nu e vorba despre respect, ci despre afaceri. Vreti respect in afaceri? Luptati si faceti un sindicat cu lideri incoruptibili si atunci veti avea respectul de care vorbiti prin tratarea ca de la egal la egal la negocierile colective. Si nu e vorba despre Romania, ci despre guvernantii slabi pe care i-am avut pana acum si care au lucrat impotriva poporului dupa cum se vede – din nestiinta sau rea credinta?

  7. Sunt operator in Continental Automotive Sibiu și mă da afara din cauză că boli (condiționată) îmi oferă șomaj dar nu și salari compensatori după 7 ani vechime e legal? Și eu am muncit că și cei sănătoși.

    1. Anuntati ITM-ul despre situatia dvs, contactati un avocat. Nu e normal ca celor din cercetare si dezvoltare sa li se ofere salarii compensatorii, iar celor din productie (asemenea dvs) sa fie trimisi in somaj direct.

  8. in primul rand continental INTERZICE orice forma de organizare sindicala .in regulamentul intern se specifica clar acest lucru ,ilegal si contrar tuturor drepturilor angajatilor.
    neavand sindicat,asa zisii reprezentati ai angajatilor,in fapt niste marionete semneaza in numele angajatilor toate deciziile conducerii acestea ar trebui sa fie nule de fapt sinde drept prin simplul fapt ca acea interdicție e ilegala.
    atunci nu ai posibilitatea sa negociezi real cate si in ce cuantum vor fi salariile compensatorii.
    continental e poluator si pozitia pe piata e de proprietar de sclavi.

  9. Până acum, în cea mai mare parte din cei propuși spre concediere, niciunul nu erau în criteriile enunțate: performanță scăzută, în apropierea pensiei sau care nu au putut sa fie integrați. Dar printre ei sunt oameni vocali , care au avut diverse interacțiuni mai puțin pozitive vizavi de conducere. A fost o ședință scurta, cu mult bla bla și după au urmat emailuri.
    În acest moment nu se știe cine e pe lista, e o atmosfera de panică și e foarte greu să te concentrezi pe ce ai de făcut, când vezi oameni cu copii ce au primit mail că vor pleca, deși aveau proiecte și au livrat, dar acum ei nu mai au loc în firmă.
    Eu mi-am dat demisia înainte de anunț, găsisem altceva. Am 13 ani în Continental, pot spune că ce a fost în ultimii ani a depășit imaginabilul.

    1. Persoanele responsabile de decizie iau în derâdere angajaţii, cu exprimări inimaginabile la adresa lor. Momentan nu voi da mai multe detalii, dar voi reveni când se stabilizează decizia. Mi se pare inacceptabil.
      Se spune că vor prioritiza angajaţii cu familie, ceea ce mie iniţial mi s-a părut o porcărie. Nu înţelegeam de ce ai prioritiza angajaţii cu familie, în defavoarea angajaţilor competenţi. Apoi mi-am dat seama – persoanele cu familie vor fi constrânse să suporte abuzuri, ca să aibă ce pune pe masă copiiilor. Angajaţii competenţi care poate nu au astfel de responsabilităţi (credite, copii) sunt puţin probabil dispuşi să înghită abuzuri. Ireal.

  10. Eu lucrez la firma asta de 24 de ani. Am început la TM, apoi în Germania.
    Am văzut multe la viața mea.
    Hai să începem cu Germania: aici au fost plecări MASIVE, nu vă puteți imagina ce reducere de personal, cu închideri de centre de dezvoltare și mii de angajați plecați. Totuși, NIMENI NU A FOST DAT AFARĂ. S-au făcut programe de reducere de personal, cu salarii compensatorii.
    Industria e cam pe butuci, toate firmele au probleme maaaari de tot.
    Măsura de reducere în Ro e probabil din două motive: economic și politic. Economic pentru că industria e pe butuci și politic pentru că nu vor să-și aprindă paie-n cap cu nemții și americanii. Apropos de americani, la Aubern Hills s-a redus personalul parcă cu 35% peste noapte, iar după căderea unui anume proiect, cam 50% sau așa dintre angajații din Mexic au fost puși pe liber.
    Nu putea România să scape chiar neatinsă.

    Apoi cred că mai e un factor: o oarecare presiune pe angajați e binevenită, unii chiar s-au pus pe o ureche.
    Una peste alta, cred că măsura va continua dar și unii dintre angajați ar trebui să pună osul un pic mai mult. Și asta nu pentru marea corporație sau alte bazaconii de astea ci pentru ei, pentru colectiv și în ultimă instanță pentru slujba lor.

    1. @M Q: Puteti da mai multe detalii aici?
      „Măsura de reducere în Ro e probabil din două motive: economic și politic. […] politic pentru că nu vor să-și aprindă paie-n cap cu nemții și americanii. „

  11. Da. Lumea nu mai lucreaza nimic in momentul de fata, sunt unul din colegii al carui dep e sub semnul de intrebare astazi. Toata lumea sopteste, asteapta liste si nume. Din pacate vor ramane cei cu limba aspra si nu mai conteaza cine ce face sau cat si cum. Mai rau e ca totul e blocat, nu se fac angajari niciunde. Pacat

    1. Să vezi câtă presiune va fi în câmpul muncii din Timişoara acum. Oferte şi aşa sunt foarte puţine, dar acum vor fi 490 de oameni care caută job în plus.

    2. nu se va face nici un criteriu public, dar HR si Line Managerii au dosarele cu probe facute pt fiecare in parte. Totul este secretizat si bagat sub cheie la ofiterul de securitate per locatie.
      lista o stie managerul general, sefa hr, sefa financiar, line managerul si ofiterul de securitate.

  12. Sa stiti ca nu doar Continental face concedieri . Si alti angajatori fac asta, sub alte pretexte si sub alte forme . Saptamana trecuta in Huf Timisoara au existat concedieri sub pretextul desfintarii posturilor ,daca nu accepti conditiile plecarii.Oamenii nu vorbesc de frica , o sa iasa multe la iveala lunile viitoare dupa ce oamenii o sa isi priemasca salariile compensatorii . Nimeni nu stie criteriile concedierilor …doar se stie procedeul . Te cheama in birou iti explica situatia …daca esti sau nu de acord …Daca nu de maine nu mai vi…

  13. Nu exista de maine nu mai vii…. asta e intimidare care tine la cei care nu cunosc legislatia. Cititi codul muncii si nu va lasati intimidati. Si tineti minte, orice act care contravine legii este considerat nul. Procesele de munca se judecata rapid, fara taxe (o taxa nesemnificativa de timbru fiscal) si puteti primi si avocat din oficiu. In aproape toate cazurile au castigat angajatii…. companiile stiu si nu risca asa ceva…. mai ales cand la concedieri colective pot avea procese colective. Daca nu va stiti drepturile nu stiti sa vi le cereti. Cati angajati din cei disponibilizati au citit codul muncii si isi cunosc toate drepturile?

  14. Bine de stiut asta Nyko , dar cand esti pus in fata faptului implinit nu prea sti cum sa reactionezi…si multi cedeaza …daca nu chiar toti …fiindu-ti frica sa nu pierzi si acele compensatorii…

    Cum se procedeaza in aceasta situatie ? Semnezi ? Care iti sunt drepturile ? Ce trebuie facut ?

    De unde te poti informa?

  15. Bună ziua,

    Continental nu este singura firmă.
    HUF Romania a abordat același scenariu. Eu sunt una dintre acele persoane concediate.
    Am fost invitata de către superiorul direct la o discuție 1:1 ora 16.00 în sala (deși 99% țineam acea ședința online). De data aceasta am avut surpriza de a găsi în sala directorul general și 2 persoane din HR.
    După o discuție foarte lungă am fost mai mult silita („avem timp cât ai tu nevoie sa citești documentele și sa semnezi unul din cele 2″) sa semnez anume documentul cu salariile compensatorii dar care nu îți permite apoi șomajul. Nu am avut timp de gândire, de consultanta, de sfatuire și nici nu am primit vreun răspuns concret la întrebarea ” Care este real motivul concedierii?” …
    Din momentul în care s-a terminat ședința am fost înștiințata ca nu mai am acces în sistem, userul fiind blocat. Anume au procedat asa pentru a nu putea comunica cu restul colegilor…
    Nu știu real dacă se mai poate face ceva, eu am luat deja legătura cu un avocat dar șanse sunt minime.
    În Timișoara mai este o firma CMed care s-a închis, Continental care concediază masiv și celelalte firme în domeniul IT / automotive care au blocat angajările.
    Din poziția mea de Technical Project Manager va spun sincer că perspectiva nu arata deloc deloc bine.

    Va apreciez si va stimez si aștept cu mare interes un sfat de la dumneavoastră.

    Mulțumesc

    1. Nu este adevarat ca nu ai dreptul la somaj daca primesti salariile compensatorii.
      Dar cred ca trebuie sa aplici pentru somaj in maxim 10 zile.
      Mai bine mergi la AJOFM si vezi exact.

      Nu doar pentru indemnizatie dar si pentru asigurarea de sanatate.

      1. nu ai drept la somaj daca iti dai singur demisia. Banuiesc ca aici e folosit termenul ”compensatorii” in mod informal – cred ca Lidia spune ca a fost fortata sa isi dea demisia si de-aceea nu beneficiaza de somaj

  16. Aceste practici sunt la ordinea zilei si in companiile 100% romanesti, create de antreprenori locali care adopta rapid tacticile „globalistilor”.
    Daca esti in management, ti se pune in fata spre semnare propria demisie si ti se ofera, in cel mai fericit caz, 2-3 salarii compensatorii.
    Daca este simplu salariat…. ura si la gara, ca mai sunt altii la usa si mai sun si vreo cativa alti patroni sa nu te angajeze pe salariu mai mare, ca strica piata…

    Adaugati la asta comportamentul abuziv, lipsa de norme interne si salarizarea fix dupa cum are chef patronul, amenintari de tot felul, pilele patronilor pe la toate institutiile statului care taie orice sansa de a reclama undeva abuzurile, plus lipsa totala de respect pentru viata si timpul liber al salaritului in general.

    Stiu ca articolul este despre Continental si imi pare rau ca sute de familiii vor intra brusc intr-o stare acuta de stres (am trait-o si noi de cateva ori), dar, d-le Supeala, poate ca ar fi cazul sa puneti in lumina si comportamentul cel mai adesea abuziv si discretionar al vajnicilor antreprenori romani.

    Salariatul roman din mediul privat nu are in acest moment nici o protectie reala, este ca o ratusca singura in mijlocul lacului, iar patronii se plimba pe mal cu pustile sub brat. Noi, cei din mediul de business autohnot tindem sa-i consideram nocorosi pe cei din multinationale si extrem de norocosi pe bugetari. Oare avem dreptate?

  17. Buna ziua , doresc sa va informez ca si la Continental Anvelope, Timisoara au loc așa-numite „restructurări strategice” eu sunt parte din acest val Deși această divizie se află într-o perioadă de plină creștere economică, se profită de reorganizările masive din celelalte două entități, Contitech și Automotive, unde sunt vizate sute de posturi.

    La Anvelope, în schimb, sunt vizați – paradoxal – doar 8 angajati dintr-un total de 3000 de angajati.
    Majoritatea cunoscuți pentru opiniile ferme și pozițiile critice exprimate de-a lungul timpului față de deciziile managementului. Această acțiune, legală la suprafață, dar profund discutabilă din punct de vedere etic, pare mai degrabă o operațiune punctuală de „execuție” a angajaților incomozi, mascată într-un limbaj managerial de conveniență.

    Cei mai multi au fost convinși să semneze demisii „de comun acord”, sub pretextul art 55 litera b însoțite de pachete compensatorii la alegere 7 salarii cu acordul partilor se invoca art 55 litera b si clauze de confidențialitate care le interzic să facă dezvăluiri în presă si in instanta sau 3 salarii compensatorii cu preaviz 20 de zile si aici putini au avut coloana vertebrala sa accepte aceste conditii .

  18. Confirm cele spuse de Lidia ,

    In Huf Timisoara aceasta a fost practica saptamana trecuta . Un coleg de-al meu a fost concediat exact prin aceeasi tactica . Omul nu a facut nici o presiune pentru ca oricum era scarbit de managementul incompetent si a preferat sa plece . Oricum intentiona asta . A avut destule contradictii cu ei .

    Managerii sunt atat de capabil incat daca ii trimiti 2 ani acasa compania are toate sansele sa mearga mai bine …

  19. Bă Suteala,
    Ai scris că listele de disponibilizare au fost făcute de șefi, manageri.
    Păi trebuiau făcute de femeia de serviciu?

    1. Listele au fost facute de grupul infractional mafiot si organizat format din Country Manager, manageri superiori, line manageri si HR ! Toti acestia sunt romani, deci romanii isi abuzeaza conationalii, pentru a-si salva c..rile, ei si acolitii lor !

      Listele sunt facute de o mafie organizata, mafie care trebuie destructurata de angajati si de actionari ! Faceti public ceea ce se intampla si vor veni si rezultate, puneti presiune sociala pe aceste termite, acesti psihopati, pentru a deveni mai responsabili in actiunile lor anti-romanesti !!!

  20. Din păcate aceste disponibilizări de la continental sunt doar începutul .
    Cunosc ștabii ,lingăii care au făcut legea în această companie la timisoara .
    Oricum se ajungea aici , pentru că problema este mondial și orice criză , sau colaps economic , prima vizată este industria auto.
    Când e sărăcie , nu-ți mai arde de cumpărat mașini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare