hacking work logo svg white with orange

Odihna: moft sau necesitate? Cum ne autosabotăm ignorând nevoia de relaxare

Stresul este boala secolului și ne afectează pe toți. Deși suntem conștienți de acest lucru, ne autosabotăm ignorând nevoia de relaxare. Paul Olteanu, fondatorul Mind Architect, ne arată că epuizarea poate apărea chiar și atunci când facem ceea ce ne place.

Și tu ai crescut cu ideea că statul degeaba e rușinos?  Dar ce faci atunci când nu mai poți? Îți spui că mai poți un pic și continui? Asta poate funcționa o vreme, dar stresul stă la pândă și e gata să-ți ceară un preț foarte mare. Astăzi vorbim despre stres – boala secolului care ne afectează pe toți. Aflăm ce relație au românii cu odihna și de ce ne autosabotăm.

Hai să vorbim deschis despre cum stresul își cere tributul asupra corpului și minții tale. Când a fost ultima oară când nu te-ai simțit obosit? Chiar dacă faci ceea ce îți place, s-ar putea să ignori semnele care îți arată că ești în pericol. Uneori, pare că odihna este un lux pe care nu ni-l permitem. Însă, dacă nu îți iei singur o pauză, corpul tău o va face singur – cu riscul de a intra în colaps. Și culmea, capcanele epuizării emoționale, fizice și mintale sunt mai mari tocmai pentru cei care se afundă în munca pe care o iubesc.

Paul Olteanu, fondatorul renumitului podcast Mind Architect, ne-a oferit una  dintre cele mai valoroase discuții despre burnout, în podcastul Hacking Work. Fără teama de a se vulnerabiliza, ne împărtășește din experiența sa, citez:  „Trăiam pe pilot automat cu 180 de zile de curs pe an. Între acestea, strecuram înregistrări, întâlniri, citit și scris. Mi-am dat seama de toate lucrurile pe care le ratăm. Să mă plimb în mijlocul zilei la soare mi se pare mai valoros decât să am ultimul model de mașină.” am încheiat citatul.

Și totuși, deși recunoastem semnalele și îi admirăm pe cei care au găsit echilibrul, tot nu ne oprim.

De ce ne autosabotăm?

Încercăm să răspundem prin patru idei de la Paul Olteanu:

1. „Trăim într-o țară în care ne uităm la relaxare ca la ceva ilegitim, unde dacă nu ești epuizat, nu meriți să te odihnești.” Și pentru că ni se zice încă de mici că statul degeaba e păgubos, confundăm odihna cu lenea. Este important să înțelegem că odihna este la fel necesară precum apa și oxigenul. 

2. „Poți să ajungi la epuizare făcând doar ce-ți place, deoarece confundăm odihna cu lenea.” De teama competiției și de a pierde tot ce ai construit, consideri că nu e nevoie să îți iei o zi liberă. Ghici ce – chiar dacă ai obținut jobul de vis pentru tine, tot e nevoie să te odihnești. 

3. „Dacă ajungi să confunzi iubirea cu aprecierea, poți trage de tine până în pânzele albe și dincolo pentru a obține ceva ce e în biologia oricărui mamifer să caute.” Uneori, confundăm sentimentul de iubire cu cel de apreciere. Paul a realizat că nu se simțea iubit indiferent de ceea ce făcea, ci mai degrabă apreciat atunci când performa. Această confuzie poate duce la suprasolicitare, în căutarea unei aprobări constante.

4. „Noi n-avem un sistem nervos acasă și altul la birou.” Nu există un sistem nervos dedicat muncii și unul pentru viața personală. Acest lucru înseamnă că și munca pe care o iubim ne poate afecta negativ toate aspectele vieții, dacă nu știm să ne impunem limite și să ne acordăm momente de pauză și refacere atunci când se aprinde beculețul epuizării. Ori, în mod ideal, înainte să o facă

Este esențial să învățăm să ne gestionăm energia și să ne protejăm de epuizare pentru a ne menține sănătoși (fizic și mental). Odihna trebuie privită ca un drept binemeritat, implicit, fără de care nu putem funcționa optim. Redefinind conceptul de succes, înțelegem că există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le sacrificăm, chiar și atunci când adorăm ceea ce facem. 

Așa că nu ignora semnele epuizării și nici oamenii care îți spun că ar trebui să iei o pauză. Nu ezita nici să ceri ajutor sau să consulți un specialist atunci când simți că oboseala devine greu de gestionat.

Relaxarea nu este un moft, e o necesitate pentru o viață echilibrată și fericită. Așa că încearcă să îți acorzi mai mult timp pentru trăit, cu mai multă înțelegere și blândețe. Din câte știm până acum, e singura viață pe care o primim. 

Sursa imagine: Unsplash

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

workcation-bleisure

Workcation și Bleisure: odihnă reală sau iluzie?

Din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și petreacă vacanțele în fața laptopului, lucrând de pe plajă, din cafenele sau din alte locuri pitorești. Să fie asta o idee genială sau e doar o practică care nu te lasă să te odihnești cu adevărat? Vorbim azi despre workcation și bleisure, două fenomene care devin tot mai populare în piața muncii.

SPOR Leadership Camp – Experiența – 16-19 mai, Breb, MM

Aș putea spune că a fost una dintre cele mai echilibrate, armonioase și calde experiențe pe care le-am organizat și la care am participat. Însă e prea puțin spus și, totodată, prea multe lucruri încă așteaptă să fie înțelese, asimilate și mai târziu, aplicate. Însă un lucru e cert: cine crede că se poate dezvolta profesional fără să se aplece puțin către sine însuși – să-și observe sufletul – nu se va bucura prea mult de succes.