hacking work logo svg white with orange

Negocierea ofertei de angajare: oportunitate, nu amenințare

Crezi că dacă negociezi la interviu nu o să mai primești oferta de angajare?

Te temi că cerând mai mult, vei părea lacom și vei pierde respectul angajatorului? Aceste temeri mai mult ne încurcă decât să ne ajute și sunt mult mai frecvente decât ai crede.

Cercetările arată că mulți candidați supraestimează riscul de a pierde oferta de angajare atunci când negociază. Această teamă este cu 33% mai frecventă la candidați decât la manageri. Din acest motiv, mulți oameni evită negocierea ofertei și o acceptă pe cea inițială – chiar și atunci când de fapt ar putea obține cât merită.

De ce se întâmplă asta?

Candidații văd negocierea ca fiind mult mai competitivă decât o percep managerii și cred că orice avantaj pentru companie îi dezavantajează. Ei simt, de asemenea, că au mai puțină influență în raport cu potențialul angajator, așa că nu vor să tensioneze relația proaspăt creată.

Frica de a negocia oferta de angajare este adesea alimentată de percepțiile greșite și de o lipsă de experiență în procesul de negociere. Candidații se tem că vor părea lacomi sau că vor pierde respectul angajatorului, ceea ce poate duce la o ezitare în a cere ceea ce își doresc cu adevărat.

Managerii, pe de altă parte, privesc negocierea ca pe un pas firesc și așteptat în procesul de angajare. Ei înțeleg că un candidat bine pregătit și sigur pe sine este un avantaj pentru companie și sunt adesea deschiși să discute și să ajusteze oferta inițială pentru a ajunge la un acord benefic de ambele părți.

În realitate, doar 6% dintre ofertele de angajare sunt retrase în urma negocierilor. Așadar, data viitoare când negociezi, amintește-ți că aceasta este o oportunitate, nu o amenințare. Uite aici niște idei care te pot ajuta atunci când negociezi:

  • Concentrează-te pe soluții avantajoase pentru ambele părți.
  • Negociază cu profesionalism: fii respectuos și calm.
  • Informează-te despre practicile de negociere din industria ta.
  • Nu te grăbi: ia-ți timp să te gândești la ofertă și să decizi ce îți dorești.

Negocierea ofertei de angajare te va ajuta să obții nu doar bani, dar și  un start bun în noua poziție. Prin abordarea discuțiilor cu încredere și profesionalism, îți poți asigura condiții de muncă care să reflecte cu adevărat valoarea pe care o aduci companiei. 

Sursa imagine: DALL-E

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare