Hărțuirea la locul de muncă – se întâmplă des, discutăm rar

Te-ai confruntat vreodată cu vreun tip de abuz la locul de muncă? Poate a venit la pachet cu o rușine adâncă și nu ai avut curajul să vorbești despre asta. Sau poate aia era „normalitatea” în care ai trăit mult timp, și nu ai știut să-i pui eticheta de agresiune.
Te-ai confruntat vreodată cu vreun tip de abuz la locul de muncă? Poate a venit la pachet cu o rușine adâncă și nu ai avut curajul să vorbești despre asta. Sau poate aia era „normalitatea” în care ai trăit mult timp, și nu ai știut să-i pui eticheta de agresiune. - bullying

Astăzi vorbim despre hărțuirea la job și definim clar comportamentele care nu trebuie tolerate. Acceptând lipsa de respect, normalizăm astfel de practici și împuternicim abuzatorii să-și exercite puterea într-un mod toxic.

Hărțuirea la locul de muncă este o problemă serioasă, care are efecte negative majore atât asupra individului, cât și a organizației. Aceasta poate căpăta multe forme, iar identificarea comportamentului toxic ori de bullying este prima necesară pentru inițierea confruntării. Semnele bullyingului la locul de muncă pot include:

  • Comentariile jignitoare sau umilitoare făcute în public ori în fața colegilor;
  • Comportamentul discriminatoriu sau tratamentul nedrept, bazat pe caracteristici personale precum sexul, etnia, vârsta sau orientarea sexuală;
  • Manipularea informațiilor sau a sarcinilor de lucru cu scopul de a „pune bețe-n roate”;
  • Ignorarea sau discreditarea ideilor și contribuțiilor tale;
  • Amenințările sau sugestiile subtile de consecințe negative care se pot întâmpla dacă nu îndeplinești cerințele sau nu accepți comportamentul agresorului;
  • Izolarea socială, ba chiar excluderea din evenimente sociale ale companiei sau din activitățile de echipă;
  • Monitorizarea excesivă sau micromanagementul care creează un mediu de muncă ostil;
  • Mobbingul cibernetic sau hărțuirea prin intermediul tehnologiei (de aici pot face parte mesajele și comentariile răutăcioase pe e-mail sau de pe rețelele de socializare).

Ca răspuns pentru toate aceste abuzuri care au loc în timpul programului de muncă (și nu numai), Parlamentul a aprobat un nou proiect de lege pentru combaterea violenței la locul de muncă. Acesta vizează protejarea tuturor angajaților, indiferent de sex, și acoperă diverse forme de violență, cum ar fi hărțuirea sexuală, fizică sau verbală, atât online, cât și offline. Proiectul se extinde pentru a acoperi situațiile de urmărire sau stres psihic. În plus, convenția precizează că hărțuirea la locul de muncă nu se limitează doar la incidentele care au loc în birou sau în spațiul obișnuit de lucru al angajatului, ci include și situațiile din timpul deplasărilor, delegațiilor, evenimentelor sau activităților sociale legate de muncă.

Dacă vei fi nevoit să confrunți un agresor, ai grijă să alegi un moment potrivit și un ton respectuos dar ferm, pentru a stabili limite clare. Dacă asta nu funcționează, cere ajutor din partea specialiștilor și autorităților locale. Amintește-ți că este necesar să ceri ajutorul, iar asta nu e o rușine indiferent de rolul tău în companie, de experiența avută, de culoarea pielii, sexualitate sau orice alt criteriu. Oricine ai fi, meriți un loc de muncă în care să domine respectul și colaborarea. Și în care te simți în siguranță. 

Sursă imagine: DALL-E 

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare