Fericirea la job are o rețetă: interacțiunile umane

Ce este mai important: echipa sau jobul în sine? Care ar cântări mai mult pentru tine dacă s-ar ivi o nouă oportunitate profesională? Cei mai mulți dintre noi punem pe primul loc climatul organizațional și oamenii și avem câteva argumente solide în favoarea unei astfel de decizii.

Oamenii care lucrează cu drag au performanțe mult mai bune și prezintă cu 40% mai puține șanse să caute alt loc de muncă, potrivit datelor Institutului Henderson, parte a prestigiosului Boston Consulting Group.  O altă informație bună de știut de către orice lider este legată de activitățile care contribuie cel mai mult la bunăstarea angajaților la job, și anume colaborarea cu alții și consolidarea relațiilor din cadrul echipei. 

Cât de importante sunt prieteniile la job?

În același timp, oamenii se străduiesc să-și facă prieteni noi, iar acest lucru poate avea efecte importante asupra culturii de lucru și a fericirii angajaților, conform unei cercetări realizate de Pew Research Center. 8% dintre oameni nu au prieteni apropiați și doar 38% spun că au cinci sau mai mulți prieteni apropiați. Acest procent al prietenilor apropiați crește pe măsură ce înaintăm în vârstă și, probabil, devenim mai înțelepți și mai prietenoși. Doar 32% dintre cei cu vârsta mai mică de 30 de ani au cinci sau mai mulți prieteni apropiați, față de 49% în cazul adulților de peste 65 de ani.

Experții subliniază că prieteniile la locul de muncă pot reprezenta un factor crucial pentru succesul profesional și nu ar trebui subestimate. Potrivit unui raport Gallup, legăturile apropiate cu colegii sunt strâns legate de nivelul de angajament și succesul angajaților. A avea prieteni buni la muncă poate stimula dorința de a merge la serviciu, pentru că există sprijin în momentele dificile.  Iar acest sprijin din partea colegilor poate avea un impact pozitiv direct în loialitatea angajaților, productivitatea lor și atmosfera generală în companie.

Hai să vedem ce tipuri de prietenii se pot dezvolta însă în cadrul jobului?

  1. Prima categorie: Prietenul cel mai bun: Este acea persoană cu care împărtășești nu doar activitățile de lucru, ci și detalii personale importante. De exemplu, poate fi colegul cu care discuți despre problemele personale sau care te sfătuiește în deciziile de carieră. Omul căruia îi încredințezi grijile și bucuriile fără rezerve.
  2. A doua categorie: Prietenul apropiat: Este asemănător cu prietenul cel mai bun, dar nu împărtășești chiar toate informațiile personale. De exemplu, este colegul cu care ieși la prânz frecvent și cu care discuți despre interese comune sau activități din afara programului de lucru. Păstrezi o legătură strânsă cu el, chiar și atunci când nu mai lucrați împreună.
  3. Al treilea nivel: Amicul: Este acel coleg cu care colaborezi bine și de care te simți apropiat, dar relația nu depășește adesea limitele biroului. De exemplu, este persoana cu care împarți idei de proiecte în timpul întâlnirilor sau cu care discuți despre munca de zi cu zi, dar nu explorezi subiecte personale profunde.
  4. Al patrulea nivel de prietenie: Cunoștința: Este acea persoană pe care o vezi în mod regulat pe hol sau în timpul pauzelor, dar interacțiunile voastre se limitează la saluturi și conversații politicoase. De exemplu, este colegul din alt departament cu care schimbi un zâmbet când vă întâlniți în lift.

Aceste prietenii de la job se pot transforma și în relații de mentorat, numite „friend-torships”, unde mentorul poate fi simultan și prieten. Un mentor de la locul de muncă poate deveni, în timp, și un prieten de încredere, ceea ce contribuie la construirea unei relații mai profunde.

Vârsta sau experiența nu sunt factori decisivi în această dinamică; esențial este ca acești colegi să parcurgă împreună ceea ce își doresc să învețe. De multe ori, nu este vorba doar despre un singur prieten-mentor; multe persoane pot avea mai multe astfel de relații, care să le ofere sprijin și îndrumare în luarea deciziilor legate de carieră și nu numai.

Dar ce beneficii aduc prieteniile la job?

Indiferent dacă aceste relații ajung sau nu să fie cele mai strânse prietenii, este important să ne amintim mereu că prieteniile la locul de muncă contribuie semnificativ la crearea unei echipe fericite și productive. Iată câteva dintre beneficiile relațiilor de prietenie la job:

  1. Grad de loializare mai mare. Atunci când ne simțim bine la locul de muncă, suntem cu 40% mai puțin predispuși să căutăm alt job. Adică vorbim despre o reducere semnificativă a riscului de fluctuație din partea angajaților. În general, companiile pot pierde până la 69% din angajații care nu se simt împliniți în munca lor. Pe scurt, bucuria aduce beneficii clare.
  2. Angajați mai fericiți. Un alt aspect esențial este că cele două tipuri de activități legate cel mai strâns de bucuria la locul de muncă sunt colaborarea cu ceilalți și dezvoltarea relațiilor de echipă. Organizațiile ar trebui să acorde mai multă atenție și să investească mai mult timp în activități care să-i apropie pe oameni. Aceste activități pot include team building-uri regulate, proiecte de voluntariat, sesiuni de feedback constructiv, pauze sociale în spații comune, proiecte interdepartamentale, sesiuni de wellness și mindfulness, precum și jocuri și competiții amicale.
  3. Angajați mai plini de viață. Oamenii își regăsesc energia în interacțiunile cu ceilalți. Dar atenție: managerii ar trebui să se asigure că oamenii au destul timp dedicat pentru aceste activități atunci când sunt prezenți la birou – să nu își petreacă timpul cu sarcini administrative sau activități care necesită concentrare.  

Munca administrativă – piatra de moară a angajaților

Interesant este că sondajul  realizat de Institutul Henderson a arătat că respondenții își petrec acum, în medie, aproximativ 25% din timpul lor cu muncă administrativă (trimis și răspuns la e-mailuri, completarea documentelor, programarea întâlnirilor), 17% din timpul lor cu activități interactive, dar doar aproximativ 3% din timpul lor cu activități de dezvoltare și menținere a relațiilor în echipă. 

Pentru cei ale căror joburi nu sunt strict administrative, povara aceasta ar trebui redusă. De ce? Pentru că majoritatea oamenilor nu se simt împliniți făcând asta. Poți să o numești chiar demoralizantă și epuizantă. Munca administrativă primește cea mai scăzută rată de satisfacție dintre toate activitățile. Așadar, trebuie să reconsiderăm cu adevărat modul în care structurăm munca: trebuie să identificăm atent ce putem elimina și cum putem utiliza tehnologia, inclusiv inteligența artificială, pentru a reduce monotonia sarcinilor administrative care nu pot fi eliminate. Astfel, vom avea mai mult timp pentru dezvoltarea interacțiunilor cu colegii.

Companiile sunt tot mai interesate să găsească noi tehnologii flexibile și soluții bazate pe inteligența artificială pentru a îmbunătăți satisfacția angajaților și productivitatea. Datele ne arată clar că bucuria la locul de muncă trebuie să devină unul dintre obiectivele primordiale ale organizațiilor.

Tu ce crezi că ar mai trebui să facă liderii pentru a încuraja răsturnarea acestor procente, într-o direcție unanim avantajoasă? Adaugă răspunsurile tale în secțiunea de comentarii!

Idei valoroase pentru organizații sănătoase

Podcastul Make it Work este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România.

3abd1af4 a25e 438b b2d5 d83d09a6c8dd 1100x220 - Hacking Work

MedLife ştie că afacerile sănătoase cresc cu oameni sănătoşi, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de sănătate pentru companiile și angajații din România. Un partener de încredere, care are capacitatea de a oferi oricând soluţii personalizate, adaptate nevoilor fiecărui business şi fiecărei echipe în parte.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești mii de medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, la nivel naţional.

Împreună ne propunem să vă oferim idei şi informaţii care să vă inspire să dezvoltaţi proiecte ambiţioase alături de echipe sănătoase.

Sursa foto: Freepik

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Un ceas de cameră rotund, maro și clasic ținut în mână pe un hol lung, cu uși maro din lemn. Pare o imagine retro și nostalgică.

Românii și bulgarii sunt campioni la joburi full-time: doar 2% lucrează part-time

De ce doar 2% dintre români lucrează part-time, în timp ce în Uniunea Europeană acest procent ajunge la 17%? Diferențele nu țin doar de bani, ci și de mentalitatea legată de muncă. În timp ce în Europa de Vest angajații se bucură de mai multă flexibilitate, în România, un job full-time încă este văzut ca singura opțiune pentru siguranța financiară.

Micile gesturi de generozitate ne fac mai fericiți

Ai observat vreodată cum un mic gest de generozitate îți poate schimba complet starea? Și nu ne referim doar la bani sau acte de caritate. Generozitatea înseamnă să fii atent la cei din jur și  să le oferi din timpul și energia ta pentru a le face viața mai ușoară. Iar partea cea mai frumoasă este că, atunci când dăruiești, și tu ai de câștigat – fie o stare de bine, o legătură mai profundă sau pur și simplu bucuria că ai făcut o mică diferență.