Parenting Hack: „Iar îți iei medical?” – replici care combat discriminarea părinților la job

Când vine vorba de angajați care sunt sau urmează să devină părinți, în multe companii persistă mituri și prejudecăți care nu doar că sunt discriminatorii, dar pot și să limiteze dezvoltarea unei organizații. Azi vedem cum arată și cum se simt cinci dintre cele mai comune gânduri ale managerilor și cum am putea reacționa la ele, pentru a combate discriminarea părinților la job.
Parenting hack: părinți la interviu. Un ghid util pentru a combate discriminarea părinților la interviuri de angajare

Când vine vorba de angajați care sunt sau urmează să devină părinți, în multe companii persistă mituri și prejudecăți care nu doar că sunt discriminatorii, dar pot și să limiteze dezvoltarea unei organizații. Hai să vedem cum arată și cum se simt cinci dintre cele mai comune gânduri ale managerilor și cum ai putea reacționa la ele, pentru a-ți apăra drepturile – fără să-ți pui jobul în pericol.

1. „Chiar vrem să o angajăm? Abia s-a căsătorit, sigur o să facă un copil.”

Da, există companii care gândesc astfel, iar culmea, această întrebare poate veni chiar de la doamna HR, convinsă că își sprijină managerul. Dar, haideți să ne gândim puțin:

  • Faptul că cineva s-a căsătorit nu înseamnă automat că va avea copii imediat.
  • Faptul că o angajată devine mamă nu este un minus pentru companie, ci o investiție pe termen mediu și lung în loialitate și stabilitate.
  • Amintește-ți că viața ta personală nu ar trebui să fie un criteriu de angajare – dacă este, poate nu ești deloc în locul potrivit.

Cum ai putea răspunde dacă îți este pusă la interviu o întrebare referitoare la intenția de a face copii?

  • Variantă agresivă: „Răspundeți mai întâi dumneavoastră, aveți copii? Ce credeți că spune rolul de mamă despre competențele dumneavoastră la muncă?” (încearcă s-o eviți, chiar dacă-ți vine să o folosești.)
  • Variantă elegantă: „Aceasta este o întrebare din sfera personală, pe care nu o consider relevantă pentru a-mi demonstra capacitățile, și nici cum ar putea cântări în identificarea candidatului potrivit pentru acest rol.”

Tu ce ai răspunde la o astfel de întrebare primită la interviu?

2. „Aveți copii? Ce vârste au?”

Aici depinde mult de context. Dacă întrebarea vine cu intenții pozitive, pentru a vedea dacă există o nevoie de sprijin legat de program sau posibilitatea de a lucra remote, poate fi o discuție benefică. Dar dacă este pusă cu intenția de a elimina candidatul din start, avem o problemă – și ai dreptul să refuzi să răspunzi.

Ce poți spune, în schimb?

  • „Îmi puteți spune mai multe despre politica firmei privind echilibrul între viața personală și profesională?”
  • „Sunt deschisă să vorbim despre cum îmi pot organiza eficient timpul de lucru.”.

Este ok să se pună această întrebare la interviu? Tu ce crezi?

3. „Cum, iar îți iei medical? Abia te-ai întors!”

Da, copilul e bolnav din nou, a luat un virus de la creșă. Ce poți răspunde unui astfel de șef care nu pare deloc înțelegător?

  • Variantă directă: „Nu pot controla când se îmbolnăvește copilul. Știi că mă ocup de declarațiile necesare și de acasă, așa că merit respect.”
  • Variantă legală: „Legea îmi permite să-mi iau concediu medical. Declarațiile trebuie depuse, cine le poate prelua în lipsa mea?”

4. „Te poți întoarce oricând din CIC, ne bucurăm să te avem în echipă!”

(Dar când sun să anunț oficial revenirea… „Aaaa, ups, nu avem proiecte chiar acum.”)

Cum reacționezi?

  • „Conform legii, trebuie să anunț cu o lună înainte, iar compania este obligată să mă reprimească. Voi trimite confirmarea în scris.”
  • „Putem discuta despre ce s-a schimbat și despre momentul optim pentru revenirea mea?”

5. „Ești însărcinată?! Acum ți-ai găsit? Și eu ce fac cu proiectele astea?!”

Știu că sună incredibil, însă din păcate există manageri care pun astfel de întrebări toxice. Cum răspunzi, fără să alimentezi conflictul?

  • Variantă fermă: „Consideră că am anunțat oficial, urmează să duc adeverința la HR.”
  • Variantă echilibrată: „Voi face tot ce pot pentru a duce proiectele la capăt, atâta timp cât sănătatea îmi permite.”

Când vine vorba de șefi și medii de lucru, găsirea unui echilibru nu vine mereu ușor. De multe ori, te simți nevoit să te abții, să pleci capul sau să treci peste o nedreptate, doar ca „să fie bine”. Dar respectul și echilibrul între muncă și viața personală încep cu tine.

Ca să nu te mai lași intimidat de presiuni nejustificate, ai nevoie de acești trei pași:

  • Informează-te despre drepturile tale – citește legislația muncii și cere sprijin dacă este nevoie.
  • Exersează răspunsuri ferme și politicos argumentate – astfel, vei fi pregătit(ă) când te confrunți cu astfel de situații.
  • Vorbește deschis despre aceste probleme – schimbarea începe din momentul în care refuzăm să le tratăm ca pe ceva „normal.”

O cultură organizațională sănătoasă nu doar „tolerează” părinții, ci îi sprijină și îi valorizează ca profesioniști, oferind un mediu de lucru mai echilibrat și productiv pentru toată lumea. Dacă nu vezi asta în compania ta, e important să-ți amintești că mai ai și alte opțiuni decât să ignori nedreptățile.

Tu cum ai reacționa în fața acestor situații? Ai trecut prin ceva similar? Scrie-mi în comentarii!

***

Rubrica Parenting Hack e scrisă de Oana Cojuhovschi – consultant de business, inițiatoarea programului „Parenting-Friendly Organisations” și autor al cărții „Din sala de ședințe, la locul de joacă”. Din fiecare rol, Oana rămâne dedicată misiunii sale: aceea de-a ajuta angajatorii să construiască culturi organizaționale incluzive de sprijin pentru familii, astfel încât toți să trăim și să muncim mai bine și mai fericiți.

Distribuie articolul

Scris de

  • Pasionată de cele mai bune practici de leadership și de parentingul pozitiv, Oana a ales freelancingul în timpul concediului de maternitate pentru a îmbina creșterea profesională cu grija pentru familie. După ce a discutat cu prieteni și a realizat că provocările mamelor la locul de muncă nu s-au îmbunătățit de la prima sa experiență de părinte, a înțeles cât de important este să susțină drepturile angajaților părinți în organizații. Astfel, a inițiat o campanie de conștientizare cu tema „Parenting-Friendly Organisations” și și-a împărtășit experiențele personale într-o carte menită să inspire femeile să fie cea mai bună variantă a lor atât în carieră, cât și în rolul de părinte: „Din sala de ședințe, la locul de joacă”. Astăzi, Oana este consultant, speaker și autor, și se păstrează dedicată misiunii sale: aceea de a ajuta angajatorii să construiască culturi organizaționale incluzive de sprijin pentru familii, astfel încât toți să trăim și să muncim mai bine și mai fericiți.

    Articole publicate

2 răspunsuri

  1. eu am o cunostinta care si-a schimbat de 3 ori medicul de familie pentru ca cerea non-stop medicale (neavand nici o boala). In medical evident mergea in City Break Bologna

  2. Femeie fiind, am primit intrebari de acest gen de nenumarate ori in interviuri de angajare. Am ajuns la concluzia ca a fi femeie care doreste sa se angajeze (mai ales in corporatie), este sursa sigura de discriminare.
    Sunt casatorita, insa nu am copii. Am primit intrebari de la ce varsta am, cati copii, de ce nu am copii, pana la intrebari despre domeniul de activitate al sotului sau chiar al parintilor mei.
    Cele mai recente au fost saptamana trecuta, intr-un interviu cu CEO-ul unei companii mari din Romania:
    -„Cand v-ati casatorit? Aveti copii?”
    -„Cu ce se ocupa sotul dumneavoastra? Ahh, lucreaza pentru o firma dinafara. Asta inseamna ca mergeti des cu el?” (ce o mai fi insemnand si asta)
    -„Parinti mai aveti?”

    Ma sparg in bucati de fiecare data cand realizez ca am in fata mea un om care cel mai probabil o sa ia decizia de a ma angaja sau pe baza raspunsurilor mele la aceste intrebari, si nu pe baza competentelor si a ceea ce pot sa aduc eu ca valoare in echipa sau in companie.
    Toate acele bucati raman sa le culeg eu singura, ca apoi sa imi recladesc increderea si stima de sine.
    Este crud, oribil si de necrezut ca inca ne confruntam cu asa ceva in timpurile pe care le traim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent episod de podcast
Citește articole cu etichetele de mai jos

Alte articole similare