hacking work logo svg white with orange

Clubul de carte – deschide mintea și e deschis și ziua

Tu cum îți petreci timpul după muncă? Uite o idee: participă la un club de carte. Pe lângă faptul că îți deschide mintea și te ajută să formezi noi prietenii, le dai o mână de ajutor oamenilor care luptă împotriva unei realități marcată de analfabetism funcțional și lipsa lecturii.
clubul de carte

Într-o societate absorbită de ecrane și bombardată cu stimuli din toate părțile, cititul pare că pierde tot mai mult teren. Peste 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an, conform Institutului Național de Statistică. Lipsa timpului și a interesului sunt principalele motive invocate.

Deși tehnologia a facilitat accesul la lectură prin platforme și aplicații, doar o treime din populația adultă a citit cinci cărți în ultimul an. Femeile sunt mai interesate de lectură decât bărbații, iar în mediul urban se înregistrează o rată a cititorilor de 2,3 ori mai mare decât în mediul rural.

Oamenii buni, cei care nu se lasă înfrânți și care cred în schimbare, luptă împotriva acestei realități alarmante. Ei pun umărul la treabă prin diverse inițiative, fie că ne gândim la încurajarea lecturii de către biblioteci, implementarea programelor de lectură în școli, dezvoltarea unor platforme digitale dedicate lecturii, stimularea interesului pentru lectură în familie sau sprijinirea autorilor români.

Un exemplu în acest sens este clubul de carte organizat la Cluj de inițiativele Cititor în pijama și The self-care box. Gândit sub forma unor întâlniri cu o frecvență lunară, tematica acestui club  este grija de sine și reconectarea la propria persoană. Se adresează oricărei persoane care își dorește să facă parte dintr-o comunitate, să dezbată cărțile citite, să discute despre sănătatea mintală și să participe la activități care o ajută să iasă din zona de confort și să se autodescopere.

The self care book club cluj - Hacking Work

De ce să participi la un club de carte?

În primul rând, te va ajuta să îți dezvolți abilitățile de comunicare și argumentare prin exprimarea propriilor opinii și ascultarea punctelor de vedere ale celorlalți. Cărțile au capacitatea de a ne transporta în diferite lumi și de a ne inspira să gândim creativ, iar astfel ne dezvoltăm creativitatea și imaginația.

În al doilea rând, prin participarea la astfel de evenimente ne putem extinde cercul de prieteni. Cluburile de carte sunt o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi cu interese similare cu ale noastre.

Al treilea beneficiu se referă la stimularea inteligenței emoționale și dezvoltarea empatiei. Cărțile ne permit să explorăm o varietate de emoții și experiențe umane, iar prin discutarea acestora ne dezvoltăm capacitatea de a identifica și de a înțelege propriile emoții, dar și ale celorlalți.

Al patrulea beneficiu constă în reducerea stresului și a anxietății. Inițiativele de acest fel contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale și a stării de bine, relaxându-ne și eliberându-ne de stres. Ne ajută să creăm conexiuni și ne simțim parte dintr-o comunitate, iar aceasta reprezintă una dintre măsurile pe care le putem lua pentru a preveni epuizarea.

În prezent, lipsa de energie, burnoutul și precaritatea sănătății emoționale sunt problemele cu care ne confruntăm mulți dintre noi. În România, o treime dintre persoane se simt epuizate sau chiar în burnout, 23,3% și-au pierdut echilibrul emoțional, iar 70% simt că traversează o perioadă foarte dificilă.

Într-o lume tot mai grăbită și mai stresată, cluburile de carte și activitățile care au ca scop îmbunătățirea calității vieții oferă un spațiu de respiro și de reconectare cu sine și cu ceilalți. 

Cum spune și Paul Olteanu într-un episod recent al podcastului Hacking Work: „Mișcarea, somnul și conexiunea sunt primele linii de apărare împotriva epuizării”. Cărțile și lectura ne conectează și, într-o proporție sănătoasă, ne țin departe de epuizare, de boală, dar și de o viață săracă în idei și povești.

Imagine copertă: Freepik.

***

Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți, miercuri și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.

Acest articol vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți. 

Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară. 

image 1 - Hacking Work
Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

echilibrul precar dintre viața de acasă și ambiția profesională face parte dintre provocările mamelor pe piața muncii

Mama pe piața muncii din România: penalizată pentru ambiție și devotament.

Mamele din România se confruntă cu o realitate plină de contradicții, iar ambiția profesională și devotamentul față de familie sunt adesea văzute ca obiective incompatibile. Într-o țară care oferă unul dintre cele mai lungi concedii maternale din lume, paradoxul se ascunde în detaliile unei reintegrări marcate de nedreptăți. Adaugă la asta povara suplimentară a muncii casnice și a îngrijirii copiilor, iar tabloul vieții de mamă devine unul al suprasolicitării constante și al luptei pentru echilibru. Articolul nostru explorează realitățile cu care se confruntă mamele pe piața muncii din România, complexitatea rolurilor pe care le îndeplinesc în eterna căutare de soluții pentru a jongla eficient între carieră și familie.

Tinerețe fără bătrânețe: 5 sfaturi esențiale pentru longevitate și sănătate, de la David Sinclair

De când e lumea, ne străduim să oprim timpul în loc. Ori, cel puțin, efectele sale. Longevitatea a devenit o preocupare centrală, indiferent de naționalitate, iar profesorul Harvard David Sinclair este unul dintre oamenii care provoacă și mai mult tot ceea ce credeam să știm despre corpurile noastre. Mai mult decât speranță, ne oferă o perspectivă științifică revoluționară asupra îmbunătățirii calității vieții și opririi procesului de îmbătrânire.