hacking work logo svg white with orange

Ce te face cu adevărat să fii un bun manager?

Managerii joacă un rol extrem de important în succesul oricărei organizații - cu asta putem fi de acord. Dar ce face ca un manager să fie mai bun decât altul? Ce abilități trebuie să deții, ca lider, pentru a te diferenția și a fi demn de încrederea echipei tale?

Conform cercetărilor și statisticilor, angajații au un top al celor mai importante competențe și abilități ale unui manager de succes. Deloc surprinzător, cele mai multe sunt din zona de soft skills. Respondenții la sondaj au fost rugați să selecteze calitățile și aptitudinile pe care le apreciază cel mai mult la un bun manager dintr-o listă cuprinzătoare și aleatorie de 32 de opțiuni (fiecare persoană a ales în medie 14 răspunsuri). Acesta este topul:

 • 1. Este demn de încredere (69% dintre angajații intervievați). Un bun manager trebuie să fie un model de integritate. El trebuie să-și respecte întotdeauna promisiunile și să fie de încredere pentru echipa sa.
 • 2. Respectuos și tratează pe toată lumea în mod corect (66%). Respectul față de toți angajații, indiferent de poziția lor, este crucial. Un manager respectuos creează un mediu de lucru sănătos și productiv.
 • 3. Onest și autentic (62%)/ Managerii autentici nu încearcă să ascundă informații sau să se prezinte diferit decât sunt în realitate. A fi onest și autentic îi ajută să câștige încrederea echipei.
 • 4. Are o atitudine pozitivă (61%). O atitudine pozitivă este contagioasă. Un manager care rămâne optimist în fața provocărilor inspiră și motivează echipa.
 • 5. De încredere și consecvent (60%). Consistența în luarea deciziilor și în abordarea problemelor este esențială pentru menținerea stabilității în echipă.
 • 6. Cald și prietenos (58%). Un manager care este deschis și prietenos creează un mediu de lucru plăcut și propice pentru comunicare.
 • 7. Empatic (56%). Empatia și capacitatea de a oferi sprijin angajaților în momentele dificile demonstrează că un manager se preocupă cu adevărat de bunăstarea lor.
 • 8. Conduce prin puterea exemplului (56%). Un bun manager trebuie să fie un lider care inspiră prin propriul comportament și etică în muncă.
 • 9. Comunicator eficient (55%). Abilitatea de a comunica clar și deschis este esențială pentru a evita confuziile și neînțelegerile în echipă.
 • 10. Un jucător de echipă care încurajează colaborarea (54%). Managerii ar trebui să fie deschiși la colaborare și să încurajeze echipa să lucreze împreună pentru a atinge obiectivele comune.
image - Hacking Work

Sursa: Ciphr.com

 • 11. Organizat (53%). Un manager organizat poate gestiona mai eficient timpul și resursele pentru a obține rezultatele dorite.
 • 12. Deschis la feedback și sugestii (53%). Managerii trebuie să fie dispuși să asculte feedback-ul echipei și să fie deschiși la sugestii pentru îmbunătățire.
 • 13. Un ascultător empatic (51%). Ascultarea activă și înțelegerea nevoilor și preocupărilor angajaților contribuie la construirea unei relații solide în echipă.
 • 14. Arată recunoaștere (51%). Managerii ar trebui să recunoască eforturile și contribuțiile angajaților pentru a-i motiva și inspira.
 • 15. Încrezător (47%). Luarea deciziilor cu încredere și hotărâre este esențială în conducerea unei echipe.
 • 16. Responsabil (45%). Un manager responsabil se asigură că lucrurile se întâmplă așa cum trebuie și își asumă responsabilitatea pentru eșecuri și succese.
 • 17. Capabil să fie mentor (44%). Dezvoltarea profesională a angajaților este importantă, iar managerii ar trebui să fie capabili să îi ghideze și să îi ajute să crească.
 • 18. Capabil să motiveze și să încurajeze (44%). Motivarea și încurajarea echipei pentru a-și atinge potențialul maxim sunt caracteristici esențiale ale unui manager eficient.
 • 19. Sprijină dezvoltarea carierei (43%). Un manager bun investește în dezvoltarea profesională a angajaților și îi ajută să își atingă obiectivele de carieră.
 • 20. Este incluziv (42%). Inclusivitatea este importantă pentru a asigura că toți angajații se simt valorizați și incluși în echipă.

Valorile personale te fac un bun manager

Ce trebuie să reținem este că fiecare persoană va avea propriile așteptări cu privire la modul în care dorește ca managerii să-i sprijine activitatea și dezvoltarea. Așadar, e important ca managerii să se concentreze pe obținerea unor elemente fundamentale corecte. Pentru asta însă, organizațiile ar trebui să investească și în dezvoltarea de competențe soft. Managerii trebuie să știe că se pot baza pe organizațiile lor pentru o formare periodică care să îi sprijine în rol și să le îmbunătățească abilitățile de leadership. Și nu doar în ceea ce privește procesele de management și competențele de bază, ci și în ceea ce ține de autocunoaștere și adaptarea stilurilor de management la nevoile lor individuale. 

Organizațiile care nu investesc suficient în managerii lor și nu îi instruiesc riscă să destabilizeze echipele. Managerii insuficient pregătiți și fără experiență vor încerca să își înțeleagă adevăratul rol pe parcurs, ceea ce nu e în interesul echipelor și ar putea avea un ecou negativ în întreaga afacere. Managerii se vor simți nemulțumiți și lipsiți de sprijin, iar echipele vor fi și ele nemulțumite, ceea ce va scădea performanța și va conduce, în cele din urmă, la demisii.

O întrebare rămâne: dacă angajații își doresc să fie tratați uman și empatic, de ce unii manageri uită că au oameni în echipă, în locul unor resurse ușor de înlocuit? Și de ce unele companii nu iau măsuri pentru a asigura bunăstarea echipelor? Vă invităm să răspundeți în comentarii. 

Idei valoroase pentru organizații sănătoase

Podcastul Make it Work este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România.

3abd1af4 a25e 438b b2d5 d83d09a6c8dd 1100x220 - Hacking Work

MedLife ştie că afacerile sănătoase cresc cu oameni sănătoşi, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de sănătate pentru companiile și angajații din România. Un partener de încredere, care are capacitatea de a oferi oricând soluţii personalizate, adaptate nevoilor fiecărui business şi fiecărei echipe în parte.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești mii de medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, la nivel naţional.

Împreună ne propunem să vă oferim idei şi informaţii care să vă inspire să dezvoltaţi proiecte ambiţioase alături de echipe sănătoase.

Sursa foto: Freepik

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Bunăstarea angajaților e o necesitate, nu o opțiune

Când a fost ultima dată când te-ai simțit cu adevărat fericit și împlinit într-o zi de luni dimineața, în drum spre muncă? Dacă răspunsul este ”niciodată”, poate nu te afli în locul potrivit. Sau poate că managerul tău nu știe încă să aibă grijă de nevoile și dorințele echipei sale. Așa că poate ar fi bine să-i trimiți acest articol.

Ce ne împiedică să fim eficienți?

Ce ne împiedică să fim eficienți și ce putem face să fim mai buni?

Neoficial, se pare că am trecut la programul de lucru de patru zile pe săptămână, doar că nu așa cum ne-am dori. Cei mai mulți dintre noi pierdem 11 ore săptămânal pe nimicuri care doar ne „fură” timpul, spun studiile. Care sunt activitățile și lucrurile care ne țin pe loc și ce putem face, atât ca angajați, cât și ca lideri, pentru a scăpa de ele?