Hacking Work este suma metodelor prin care te protejezi tu, ca angajat, de șefii toxici și de presiunea constantă a volumului de muncă. Ne referim la metode creative, scurtături și mici scamatorii pe care le inventează oamenii pentru a-și îndeplini eficient sarcinile de lucru, dar și pentru a-și proteja propria stare de bine.
Oamenii folosesc 3 metode principale atunci când fac hacking work:
1. Hacking Time
Oamenii își creează întâlniri fictive și activități false sau își blochează intervale de timp în calendar pentru a părea ocupați. Aceste tehnici le permit să-și gestioneze mai bine sarcinile reale și să evite întreruperile constante. De exemplu, programarea unor „ședințe fantomă” le oferă timpul necesar pentru a finaliza proiectele importante, fără presiunea de a fi disponibili în orice moment.
2. Hacking Space
Angajații rezervă săli de ședințe sau de conferințe pretinzând că au întâlniri cu cineva din exteriorul companiei, dar folosesc aceste spații pentru a lucra în liniște. Asta se întâmplă în mediile de lucru aglomerate sau în birouri de tip open space, unde găsirea unui loc liniștit pentru a te concentra poate fi o adevărată provocare. Astfel de spații nu mai corespund nevoilor actuale ale angajaților și aceștia ajung să se ascundă în baie pentru un moment de respiro.
3. Hacking Surveillance
Hacking Surveillance se referă la evitarea supravegherii și monitorizării exagerate. Angajații participă simultan la mai multe întâlniri virtuale/ meeting-uri pentru a părea foarte activi sau folosesc software-uri care imită activitatea pe computer deși poate ei au alte activități.
Să fim sinceri, munca exagerată și haotică, alături de micromanagement sunt drumul sigur către burnout și probleme de sănătate. Și nu doar asta, ci și calitatea muncii scade atunci când suntem prea stresați sau obosiți. De aceea, ne punem creativitatea în mișcare pentru a dezvolta metode prin care să fentăm sistemul.
Tu ai folosit astfel de metode pentru a scăpa de micromanagement și a lucra în liniște? Tu faci Hacking Work?
***
Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.