Ce este mai important să măsori: productivitatea sau performanța?

Starea de bine sau salariul? Ce crezi că e mai important pentru angajați? Cele mai recente studii spun că peste jumătate dintre angajați ar fi dispuși să renunțe chiar și la 20% din salariu pentru a da prioritate calității vieții lor. În același mod, companiile ar trebui să vadă oamenii dincolo de cifre și rapoarte standardizate, să se oprească puțin din sprintul pentru profit și să-și întrebe oamenii „Cum te simți?”.

Metodele tradiționale de măsurare a productivității, care se concentrează strict pe cantitatea de muncă realizată într-un anumit interval de timp, nu mai reflectă realitatea și nevoile actuale ale forței de muncă moderne. Managerii ar trebui să încurajeze o cultură a deschiderii și sprijinului, unde angajații se simt confortabil să vorbească despre starea lor mentală și să ceară ajutor atunci când au nevoie. În plus, implementarea programelor de wellness și oferirea de resurse pentru gestionarea stresului și anxietății pot contribui semnificativ la reducerea problemelor de sănătate mintală și la creșterea calității vieții angajaților.

Te întrebi care e diferența dintre a fi productiv și a fi performant?  

Productivitatea se referă la cantitatea de muncă pe care o realizăm într-o anumită perioadă de timp. Este despre cât de mult reușim să facem, câte sarcini bifăm pe listă, cât de rapid răspundem la e-mailuri sau câte documente finalizăm într-o zi. De exemplu, pentru un angajat dintr-o fabrică, productivitatea poate fi măsurată prin numărul de unități produse pe oră. Într-un birou, poate fi despre câte rapoarte a completat un om sau câte telefoane a dat.

Performanța, pe de altă parte, se referă la calitatea și la impactul muncii noastre. Este despre cât de bine realizăm sarcinile și cât de mult contribuie munca noastră la obiectivele generale ale echipei sau organizației. Performanța nu înseamnă doar să facem lucrurile repede, ci și să le facem bine, să aducem valoare și să avem un impact pozitiv.

Este însă important să găsim un echilibru între cele două. Putem fi extrem de productivi și să terminăm multe sarcini, dar dacă acele sarcini nu aduc valoare sau nu sunt făcute corect, performanța noastră poate avea de suferit. Pe de altă parte, dacă ne concentrăm doar pe a face lucrurile perfect, dar nu reușim să le finalizăm la timp, asta ne poate afecta și productivitatea și performanța.

Pe ce metrici ar trebui să se axeze liderii?

Liderii se confruntă cu o provocare majoră în măsurarea performanței angajaților, iar experții spun că asta se datorează metodelor tradiționale de măsurare a productivității, care nu mai dau randament. Conform raportului Deloitte 2024 privind Tendințele Globale ale Capitalului Uman, aproape 75% din lideri consideră că identificarea unor noi metrici de măsurare a performanței este crucială pentru succesul organizațiilor lor. Totuși, doar 40% dintre aceștia iau măsuri în această direcție și numai 8% se consideră cu adevărat eficienți în implementarea schimbărilor.

În contextul dezvoltărilor tehnologice și al integrării inteligenței artificiale, se pune tot mai mult accentul pe competențe sofisticate, precum capacitatea de rezolvare a problemelor, creativitatea și colaborarea, care sunt dificil de măsurat prin metodele tradiționale. Raportul Deloitte recomandă orientarea către „sustenabilitatea umană”, care include bunăstarea, fericirea și scopul muncii, ca mijloace de îmbunătățire a performanței echipelor.

Măsoară fericirea angajaților, nu numărul de ore lucrate.

Liderii care reușesc să implementeze aceste noi măsuri de performanță sunt cu 1,7 ori mai predispuși să obțină rezultatele dorite, atât în ceea ce privește succesul organizației, cât și în ceea ce privește starea de bine a angajaților. Acest lucru este reflectat foarte bine prin  experimentul companiei japoneze Hitachi, care, în loc să se concentreze pe maximizarea orelor de muncă sau pe eficientizarea proceselor, a ales să plaseze fericirea angajaților ca element esențial. Folosind telefoane mobile și o aplicație proprie, Hitachi a oferit sugestii bazate pe inteligența artificială pentru a crește sentimentul de fericire al angajaților, ducând la o creștere cu 33% a stării psihologice de bine a acestora și la o îmbunătățire de 10% a profiturilor.

image 1 - Hacking Work

Aplicația dezvoltată de Hitachi pentru a crește bunăstarea angajaților. Sursa: Hitachi.com 

Ce se întâmplă când companiile se gândesc doar la rezultate?

Cifrele sunt bune, însă accentul pus exclusiv pe rezultate va duce la epuizarea și dezinteresul angajaților. Lipsa de implicare are consecințe negative serioase, atât pentru angajați, cât și pentru companii: scade productivitatea și loialitatea și crește fluctuația angajaților. 

Ce poate face un lider bun pentru a îmbunătăți implicarea și performanța angajaților? Gallup oferă câteva sfaturi concrete:

  • Oferă feedback în mod regulat: Oamenii au nevoie să știe cum se descurcă și cum pot contribui mai bine.
  • Ține oamenii la curent cu ceea ce se întâmplă: Transparența și comunicarea deschisă sunt esențiale pentru a crea un sentiment de apartenență.
  • Oferă libertatea de a lua decizii: Angajații cărora li se acordă încredere și autonomie sunt mai implicați și mai productivi.
  • Include echipa în stabilirea obiectivelor: Când oamenii participă la stabilirea obiectivelor se simt mai motivați să le atingă.
  • Se preocupă de bunăstare: Oamenii care se simt apreciați și susținuți sunt mai implicați.
  • Se asigură că toți sunt incluși: Sentimentul de apartenență și colaborare este esențial pentru o implicare ridicată.
  • Discută ce ați putea îmbunătăți: Un mediu de învățare continuă și de feedback constructiv stimulează implicarea.

În concluzie, măsurarea succesului unei echipe nu ar trebui să se bazeze doar pe cantitatea de muncă realizată, ci și pe impactul pozitiv pe care aceasta îl are asupra oamenilor și organizației. Investind în bunăstarea angajaților și adoptând noi metrici de performanță care reflectă realitatea actuală, managerii nu doar că îmbunătățesc productivitatea, dar și creează un mediu de lucru în care toată lumea poate prospera.

Idei valoroase pentru organizații sănătoase

Podcastul Make it Work este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România.

3abd1af4 a25e 438b b2d5 d83d09a6c8dd 1100x220 - Hacking Work

MedLife ştie că afacerile sănătoase cresc cu oameni sănătoşi, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de sănătate pentru companiile și angajații din România. Un partener de încredere, care are capacitatea de a oferi oricând soluţii personalizate, adaptate nevoilor fiecărui business şi fiecărei echipe în parte.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești mii de medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, la nivel naţional.

Împreună ne propunem să vă oferim idei şi informaţii care să vă inspire să dezvoltaţi proiecte ambiţioase alături de echipe sănătoase.

Sursa Foto: Freepik

Distribuie articolul
Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare

Mic ghid pentru a face bine: 5 pași ușor de pus în practică

Știi ce se spune despre bine? Că e ca o prăjitură – cu cât o împarți, cu atât ai mai mult. Binele nu se termină niciodată, ba chiar se multiplică. Așa că, de ce să nu împărțim și noi o felie din el? Implicarea în comunitate nu trebuie să fie complicată sau să implice gesturi grandioase. De fapt, soluțiile simple și accesibile au cel mai mare impact.

Micile gesturi de generozitate ne fac mai fericiți

Ai observat vreodată cum un mic gest de generozitate îți poate schimba complet starea? Și nu ne referim doar la bani sau acte de caritate. Generozitatea înseamnă să fii atent la cei din jur și  să le oferi din timpul și energia ta pentru a le face viața mai ușoară. Iar partea cea mai frumoasă este că, atunci când dăruiești, și tu ai de câștigat – fie o stare de bine, o legătură mai profundă sau pur și simplu bucuria că ai făcut o mică diferență.

5 pași pentru un business prosper care să nu-ți sacrifice viața personală

Când spui „business de succes”, ce îți vine în minte? Milioane în cont, o echipă „ca la carte”, un CEO relaxat cu un frappé în mână? Marius Bîcu, fondatorul brandului De la Ferma cu Omenie, știe că realitatea e ceva mai complicată. Cu multă muncă, lecții dure și o viziune clară, el a transformat o fermă dintr-o mică localitate din Transilvania într-un brand recunoscut internațional.