Doar 28% dintre angajaţii care au joburi de birou au o relație sănătoasă cu locul de muncă, iar încrederea în top management rămâne componenta esenţială, conform studiului Work Relationship Index 2024, realizat în 12 țări.
Pe lângă asta, există o discrepanţă mare între numărul liderilor care recunosc importanța abilităților umane și cel al liderilor care cred cu adevărat că le vor putea și demonstra. Spre exemplu, în timp ce peste 90% dintre liderii de business recunosc beneficiile empatiei, doar 44% se simt încrezători c-o vor putea și oferi în rolul lor. Asta în timp ce 78% dintre angajați ar aprecia mult să simtă că șeful empatizează cu ei, dar doar 28% dintre ei pot spune c-o și simt.
În medie, femei lideri sunt mai încrezătoare în abilitățile lor tehnice și în cele umane decât colegii lor bărbați. Mai mult decât atât, încrederea liderilor femei în aceste competențe a crescut în ultimul an, în timp ce încrederea liderilor bărbați a stagnat în ceea ce privește abilitățile umane și a scăzut la cele tehnice. Această diferență sugerează că liderii femei își dezvoltă constant competențele și pot contribui la crearea unui mediu de lucru bazat pe empatie, adaptat nevoilor echipei.
Studiul propune două potențiale soluţii pentru o relație mai bună la job:
Personalizarea experiențelor de lucru
64% dintre angajaţi ar fi mai implicaţi în a susţine dezvoltarea companiei dacă munca ar fi adaptată nevoilor şi dorinţelor lor, iar 69% cred că acest lucru le-ar îmbunătăți starea de bine. În plus, 87% ar fi dispuşi să renunţe la o parte din salariu pentru a beneficia de metode de lucru personalizate (spații de lucru adaptate nevoilor, acces la tehnologiile preferate şi medii de lucru, per total, flexibile).
Utilizarea inteligenţei artificiale
60% dintre angajați cred că aceasta joacă un rol cheie în echilibrul dintre muncă și timpul liber, 68% că le oferă noi oportunităţi de a se bucura de muncă şi 73% consideră că o mai bună înțelegere a inteligenței artificiale îi va ajuta să avanseze în carieră.
În concluzie, pentru a crea un mediu de lucru sustenabil, companiile trebuie să-și regândească strategiile și să investească mai mult în experiențele angajaților. Personalizarea muncii și integrarea inteligenței artificiale sunt soluții promițătoare, însă succesul lor depinde de deschiderea liderilor și de adaptarea organizațiilor la nevoile umane, mai presus de orice altceva.
Pe măsură ce așteptările angajaților evoluează, angajatorii care reușesc să îmbine personalizarea experiențelor de lucru cu înțelegerea și utilizarea inteligenței artificiale ar putea crea locuri de muncă unde oamenii să se simtă apreciați și motivați pe termen lung, nu doar în primele luni de la angajare.
***
Nu uita că ne poți asculta săptămânal la radio în fiecare marți și joi la ora 10:20 la Radio România Cultural și la 07:20 la Radio Cluj.
Sursa foto: Freepik