Mi-am propus ca anul acesta, de 1 iunie, ziua copilului, să vin pe lângă cadouri și cu întrebări. Să aflu ce crede Vlad, fiul meu de 17 ani, despre ce facem eu și tatăl lui. Despre job, despre cum vede el că ne trăim viețile ca adulți, despre ce înseamnă un părinte prezent sau absent, sau cum arată în ochii lui viitorul muncii și al familiei.
Am descoperit răspunsuri care m-au făcut să râd, să mă emoționez și să mă gândesc serios la cât de puțin realizăm ce observă și cu ce rămân copiii, din conviețuirea cu noi.
Inspiră-te și tu din curiozitățile mele de mai jos sau construiește-ți propriul set de întrebări și fă-ți acest cadou.
Interviu: Vlad, 17 ani
1. Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai cu mama sau cu tata legată de o zi obișnuită, nu de vacanță?
„Cea mai frumoasă amintire pe care o am cu părinții mei este atunci când tata m-a păcălit că mergem să cumpărăm jucării pentru câinele unui prieten de-al nostru, dar de fapt mama mă aștepta acasă cu un cățel pe care mi l-am dorit mult și a devenit partenerul meu de joacă.”
2. Știi cu ce se ocupă părinții tăi? Cum ai explica jobul lor unui prieten?
„Tata e director pe vânzări la TCL pe România, iar mama e antreprenoare și are proiectele ei cu părinți și copii”
3. S-a întâmplat vreodată ca unul dintre părinți să nu ajungă la ceva important pentru tine din cauza serviciului? Cum te-ai simțit?
„Nu îmi amintesc să se fi întâmplat ca unul dintre părinți să nu fi ajuns undeva important pentru mine din pricina serviciului.”
4. Dacă ai putea schimba un singur lucru legat de cum muncesc părinții tăi, care ar fi acela?
„Aș schimba programul lor de lucru să fie mai scurt, ca să pot petrece mai mult timp cu ei.”
5. Ce ai învățat de la mama sau de la tata despre cum să-ți alegi un job?
„De la tata am învățat să îmi aleg un job stabil, bine plătit. De la mama am învățat că e foarte important să îmi fac timp și pentru viața mea personală, nu doar pentru muncă.”
6. Dacă mama ta ar fi un personaj dintr-un joc video sau film, cine ar fi și de ce?
„Ar fi Shaw din Hobbs and Shaw pentru că mereu i-au plăcut filmele de acțiune, iar caracterul acestui personaj se bazează pe inteligență, nu pe forță – la fel ca mama.”
7. Crezi că părinții tăi se bucură de viață sau sunt mai mult stresați? Ce i-ai sfătui dacă ar fi colegii tăi de liceu?
„Cred că părinții mei se bucură de viață, dar îi mai văd și stresați – ca orice oameni normali. Dacă ar fi colegii mei, le-aș zice să continue să se bucure de viață, pentru că fac o treabă foarte bună.”
8. Dacă ai avea azi 30 de ani și ai fi tată, ce ai face diferit față de părinții tăi? Dar ce ai păstra la fel?
„Nu prea știu ce aș face diferit, dar sigur aș păstra disciplina lui tata față de muncă și perseverența mamei – pentru că, oricâte eșecuri a avut, a mers mai departe.”
9. Care e cea mai amuzantă reacție a unuia dintre părinți legată de ceva serios pentru tine?
„Când am aflat la ce liceu am intrat – care era important pentru mine – am început să râd cu tata. Aveam atâtea licee pe listă, încât nici nu știam de liceul ăsta la care am fost repartizat. Ne-am distrat tare pe tema asta.”
10. Dacă ar trebui să le scrii un mesaj părinților tăi pentru 1 iunie – un fel de „notă din partea copilului pentru părinte” – ce le-ai spune?
„Le-aș scrie că sunt foarte recunoscător pentru tot ce fac pentru mine și că apreciez tot – chiar dacă uneori nu arăt asta.”
Copiii ne văd. Chiar și când nu spunem nimic, ei simt. Ne observă, ne analizează, ne înțeleg sau ne judecă, ne îmbrățișează sau ne iau de-a gata, că suntem tot timpul acolo. Relația pe care o construim cu ei este cel mai serios proiect al vieții noastre.
De 1 iunie, poate cel mai valoros cadou este să întrerupem ritmul și să ne întrebăm copiii: „Tu cum mă vezi?” Și să fim pregătiți să ascultăm răspunsul, cu inima deschisă.
De-abia aștept să aflu cât de tare te-a surprins și pe tine acest experiment.
Sursă foto cover: Freepik