Tot mai multe companii multinaționale din Cluj își revizuiesc politica de lucru de acasă și ajustează numărul de zile pe care angajații le pot petrece remote. Un exemplu recent este Emerson, care aduce obligatoriu mii de oameni la birou, anunându-și angajații că, începând cu 1 martie 2025, va reduce numărul zilelor de muncă de acasă de la trei pe săptămână la doar una:
„Acum 1 săptămână, pe 13.11, CEO-ul Emerson a trimis un mesaj tuturor angajaților în care se anunța modificarea irevocabilă a programului de work from home la 4 zile la birou și 1 zi de acasă pe săptămână, începând din 1 martie 2025 – motivul „build communities and prioritize collaboration and continuous improvement to achieve growth and innovation goals”. Impactul pe infrastructură și pe oameni este destul de mare, fiind 3000 de angajați la Cluj.” – mărturie primită de la un angajat al companiei care dorește să rămână anonim
Pe Reddit, discuțiile despre politica RTO de la Emerson sunt intense:
„Din 12 zile câte erau pe lună s-a revenit la 4 pe lună, sau mai exact o zi maxim pe săptămână cât era înainte de Covid. Și nu e doar în Cluj, e global pe Emerson.”
„eu cred ca e o decizie la nivel global si cei din Cluj trebuie sa gaseasca acum solutii pentru decizia asta tampita. Fiindca la Cluj s-au angajat oameni in prostie si nu este destul loc pentru toti, dar nevoie este. Cei din state au mutat multe joburi la „best-cost” adica Cluj, Costa Rica, Manila, dar acum au dat regula de RTO desi in aceste locuri nu este loc fizic sa se intoarca oamenii. In echipa mea suntem deja mai multi decat incapem in open space-ul respectiv, si tocmai au alocat headcount cei din state pentru mai multi colegi in echipa din Cluj (au dat afara din state). Unde sa vina toata lumea? Nu stiu. Asta e trendul in Emerson, deciziile se iau sus si restul trb sa se descurce.. Si acum, cand e 2 zile WFO, nu ai unde parca uneori fiindca e full parcarea. Nu stiu cum va fi cand vin mii de oameni la lucru intr-o zi.”
„daca as avea de mancare ceva ok la birou si daca nu ar fi open space as face RTO cu drag. stiu f bine ca motivul pt RTO este: CONTROLUL”
Aflăm că și alte firme au trecut de la recomandarea de a veni mai des la birou, la obligativitatea de a lucra câteva zile de la sediu:
„Azi s-a dat announcement ca 3 zile pe saptamana, obligatoriu, ca n-a mers cu “recomandarea” 😅” – utilizator Reddit despre RTO la IBM.
„mi se pare că din păcate nu au învățat nimic firmele astea din ultimii 4 ani. se renunță la work-life balance și toate beneficiile la care s-a făcut reclamă în ultimii ani. pentru ce? „colaborare” și micromanagement… ete fâs că iar pierdeți oameni buni…cred că dominoul a început, doar săptămâna trecută s-a scris de Epava… încet încet beneficiile de WFH vor fi excepțiile și nu regula.”
Tot pe Reddit, cineva întreba dacă există exemple de companii care au renunțat la politica de întoarcere la birou (RTO) din cauza reacțiilor angajaților. Și e tăcere. Oamenii care sunt în conducere nu participă în dialog, iar angajații care primesc niște mailuri reci, venite „de sus”, au nevoie de mai multă transparență, niște flexibilitate și un gram de empatie. Deși aceste decizii sunt luate la nivel global, managementul local are responsabilitatea de a le implementa și respecta. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea managementului de la Emerson, însă până în acest moment nu avem un răspuns.
Cum afectează politica RTO moralul și productivitatea angajaților?
Politicile de întoarcere la birou (RTO) provoacă tensiuni în multe companii, cu 8 din 10 angajatori raportând pierderi de talente din cauza acestor măsuri. Deși scopul RTO este creșterea colaborării și a productivității, mulți angajați preferă flexibilitatea muncii la distanță. În unele cazuri, RTO este folosit ca o metodă indirectă de reducere a personalului.
Studiile arată că politicile rigide de întoarcere la birou au un impact semnificativ asupra angajaților:
- Impactul asupra femeilor și părinților: 38% dintre mamele cu copii mici ar trebui să renunțe la muncă sau să-și reducă orele fără flexibilitate (McKinsey).
- Efectele asupra diverselor categorii de angajați: Millennials (-10% dorința de a rămâne) și angajații de top (-16% dorința de a rămâne), conform Gartner.
- Problemele legate de supraveghere: Companii precum Google, Amazon și JPMorgan monitorizează prezența angajaților, dar studiile (Harvard Business Review) arată că acest lucru scade performanța și moralul.
- Dificultăți de recrutare: Unispace a raportat că aproape o treime din companiile cu politici stricte de birou întâmpină probleme în atragerea talentelor.
Mai multe companii mari cer din nou angajaților să se întoarcă la birou, renunțând treptat la munca remote sau hibrid adoptată în pandemie. Iată principalele exemple:
- Amazon: CEO-ul Andrew Jassy a anunțat că, din ianuarie, angajații vor lucra la birou cinci zile pe săptămână, față de trei zile în prezent. Decizia vizează îmbunătățirea colaborării și culturii organizaționale, dar unii critici sugerează că ar putea fi o strategie pentru a reduce numărul angajaților fără concedieri directe.
- Disney: Angajații sunt obligați să lucreze la birou patru zile pe săptămână (luni-joi). CEO-ul Bob Iger consideră că prezența fizică sprijină creativitatea și dezvoltarea profesională.
- JPMorgan: CEO-ul Jamie Dimon a criticat munca remote, considerând-o ineficientă pentru tinerii profesioniști sau cei ambițioși. Angajații trebuie să fie la birou cel puțin trei zile pe săptămână, iar compania monitorizează prezența.
- Starbucks: Angajații de birou trebuie să vină trei zile pe săptămână, inclusiv noul CEO Brian Niccol, deși locuiește la distanță.
- X (fostul Twitter): Elon Musk impune munca exclusiv de la birou. Lipsa prezenței este considerată o demisie tacită.
- Zoom: Simbolul muncii remote în pandemie cere acum angajaților care locuiesc aproape de birouri să vină la birou de cel puțin două ori pe săptămână.
*Uite AICI o listă și mai completă a companiilor care își cheamă angajații înapoi la birou.
Jumătate dintre companii le cer angajaților să fie la birou patru sau mai multe zile pe săptămână – Sursa grafic: Resume Builder
Cum să-i convingi pe angajați să revină la birou?
Revenirea la birou după perioada de muncă remote necesită o politică clară, care să reducă incertitudinea și să asigure o tranziție ușoară pentru angajați și angajatori. Aceasta trebuie să includă măsuri clare de siguranță, o abordare treptată și opțiuni hibride care să răspundă nevoilor angajaților, menținând totodată o comunicare transparentă. O structură bine definită ajută angajații să se adapteze și să înțeleagă așteptările companiei.
Elementele cheie, precum protocoalele de sănătate, sprijinul pentru bunăstare și posibilitatea unui program flexibil, cresc încrederea angajaților și reduc anxietatea schimbării. Feedbackul regulat contribuie la ajustarea politicii și asigură o integrare mai ușoară. Prin adaptarea la nevoile echipei, companiile pot transforma această tranziție într-un pas ușor de digerat pentru toată lumea. Așadar, flexibilitatea și încrederea sunt elemente cheie pentru a ține talentele în companie și a asigura succesul pe termen lung.
Provocăm Clujul la discuție!
Hai să facem împreună un inventar al companiilor care au transformat Return to Office (RTO) într-o politică oficială.
Ai observat acest fenomen la locul tău de muncă sau ai prieteni care sunt chemați mai des pe la birou?
Cum simți că îți afectează viața și rutina? Ne interesează părerile voastre: ce vă place, ce vă deranjează și cum vedeți voi viitorul muncii în aceste condiții. Scrie-ne în comentarii unde ai văzut că se întâmplă asta și cum te afectează.
*Sursa foto cover: Unsplash
12 răspunsuri
RTO, ca RTO, dar tot mai mulți angajați de la Emerson (în special Gilău) sunt dați afară. Iar printre angajați umblă zvonul că s-ar închide fabrica asta.
Ca si angajat Emerson am primit saptamana trecuta vestea ca trebuie sa lucrez minim 4 zile pe saptamana de la birou! Vestea asta a venit efectiv ca si cum cineva mi-ar da un pumn in stomac! Motivul invocat de Ceo este penibil, intrucat majoritatea dintre angajatii de birou lucreaza in echipe de proiect cu membrii din diferite colturi ale lumii, deci colaborarea in echipa de la Cluj conteaza prea putin!
Am inceput deja sa caut alt loc de munca, care sa imi ofere flexibilitate si munca in mod hybrid sau chiar remote, pentru ca daca e ceva ce am invatat in acesti 4 ani de la inceputul pandemiei, este ca viata personala conteaza mai mult decat jobul!
Intoarcerea la birou ar insemna sa pierd mai mult de 3 ore pe zi din timpul personal, ca sa ajung si sa plec de la birou! Sa nu mai spun ca te simti atat de obosit incat nu mai ai energie pentru nimic… Motivatia e la pamant si mai e doar un pas pana la burnout!
Companiile care cred ca mai pot face business clasic ca inainte de pandemie sunt naive!
Oamenii s-au trezit si stiu care le sunt prioritatiile.
La Endava s-a impus intoarcerea la birou din ianuarie, cel putin 2 zile pe saptamana.
RTO are un singur motiv. Sa nu mai presteze angajatii pentru mai multe companii.
Când am acceptat locul de munca de la Emerson, am făcut acest lucru pentru că modelul hibrid oferit de ei era mult mai bun decât ce ofereau alte firme. Trecând de la un loc de muncă cu program doar de la birou la unul cu regim hibrid am fost bucuros. Sigur, oricând as opta pentru un regim full remote, deoarece îmi pot face treaba și așa, însă nu pot spune că m-am plâns de regimul hibrid.
Iar apoi a venit vestea cu „noul regim hibrid”; ca și practică de lucru atât pot spune: the company is evolving, but backwards.
Din ce am înțeles de la unii colegi din alte departamente, birourile lor au fost acomodate pt vechiul program hibrid, astfel încât fiecare să aibă loc în birou când vine. Dar acum că vor trebui sa vina toți, nu îmi dau seama unde vor încăpea acei oameni.
Am primit zilele trecute chestionar de la HR cu ce am îmbunătăți la cantina și transport având în vedere noul regim de lucru; îmi dă sentimente mixte: pe de o parte că le pasa de părerea noastră (1% șanse) pe de altă parte că habar nu au cum sa implementeze asta și brusc nu știu ce să facă (99%).
Managerul nostru a avut call cu noi sa vorbim despre noul regim de lucru; clasic corporatist a spus că decizia e mai de sus dar e ok pt că așa îmbunătățim comunicarea între noi…aceeași idee regurgitata timp de 30 de minute. În condițiile în care unii colegi au team leaderi care nu sunt in Cluj, sunt sigur că e mai ok sa îl suni pe teams de la birou decât de acasă. Dar da, comunicare înainte.
Referitor la impactul pe care îl are acest program asupra mediului multa lume va folosi mașina pentru că autobuzele de transport sunt cele de la CTP Cluj, nu sunt ale Emerson sau vreo companie de transport subcontractată iar în acestea se poate urca oricine deci mereu vor fi pline. Mai multe mașini, mai multa poluare și aglomerație; dar hei, Emerson ne spune cate lucruri fac ei pentru a combate schimbările climatice și câte fac ei pentru a fi mai prietenoși cu mediul. Același blabla corporatist de cat de verde și eco e corporația, la fel ca majoritatea corporațiilor; nimic nou sub soare, doar că nu așa demonstrezi ceea ce zici.
Multe lucruri noi aduse prin campus: mașini de spălat vase, birouri noi etc. la ce profit au anunțat că au făcut, nu sunt uimit. Însă acestea le-am văzut aduse înainte de vestea cea mare. Acum ținând cont că sunt aduse sa avem „conditii” mă gândesc câți bani baga in asemenea lucruri, dar când vine vorba de măriri de salarii, îți dau acolo de o ieșeală în oraș.
Daca ar fi să mă iau după alegerile din SUA și exemplele de companii din articol, nu pot zice că mă miră decizia, însă chiar îmi lasă un gust amar.
Ca și concluzie si eu voi incepe sa caut alt loc de muncă care să îmi ofere un program de lucru hibrid/remote. Modelul de lucru de la birou nu mai e fezabil mai ales când compania face profit și așa. Toate discuțiile lor cu growth, dezvoltare continuă mă lasă rece. Și o celula canceroasa se dezvolta continuu dar asta nu înseamnă că e un lucru bun.
Nu sunt deloc de acord sa pierd doua ore pe zi in trafic
Motivul este ca exista un numar prea mare de angajati care nu au proiecte planificate pt viitor, cererea pe piata IT a scazut. Impun conditii mai proaste ca sa forteze angajatii sa plece. La unele firme deja se primesc compensații speciale daca pleaca de bunavoie. Se face curatenie printre angajati, nu exista alt scop.
Subscriu , e ceva de genul , hai sa creem o situatie pe care 80% din angajati nu o agreeaza ca poate or pleca macar 10% de buna voie, sa nu trebuiasca noi FIRMA sa le dam salarii compensatorii.
Uauuu
Imi amintesc acum cativa ani cand era final de pandemie ni s-a spus ca trebuie sa mergem 5 zile pe luna la birou. Locuiam in Floresti in momentul acela si nu aveam autobuz pe ruta spre Emerson, puteam sa merg doar cu masina personala.
Am intrebat coordonatoarele daca pot sa lucrez de acasa, si fiindu-mi mult mai greu sa fac naveta de acolo / generand costuri suplimentare cu combustibilul pentru masina, le-am rugat frumos sa ma inteleaga ca mi-ar fi mai usor sa lucrez de acasa.. Raspunsul lor a fost urmatorul : „Trebuia sa te gandesti cand ti-ai cumparat apartamentul in Floresti ca va trebui sa vii la birou. ” ( eu nu lucram la Emerson cand m-am mutat in Floresti – scuze eu ca nu mi-am permis un apartament in centru sau in Marasti sa fiu mai aproape de birou )
Si asta nu a fost tot -> mi-au setat o sedinta cu managerul, in care timp de o ora mi-au explicat cum trebuie sa respect politicile companiei si ca daca nu vreau sa le respect pot sa plec. Asa ca am plecat 🙂
Un alt raspuns care m-a socat – din partea managerului – a fost ca el vine oricum zi de zi la birou, deci pe el nu il afecteaza – restul vor trebui sa se obisnuiasca cu ideea. Asa ca dragilor, Good luck! ca pe manageri ii doare fix in cot 😀
Toata lumea prevede ca 2025 o sa fie un an foarte greu, era clar ca firmele se vor pregati intr-un fel sau altul.
Din pozitia unui mic antreprenor va spun ca e o senzatie f nasoala sa stai in birou cautand solutii ca sa gasesti clienti noi si sa optimizezi firma (ca sa nu dai oameni afara) in timp ce echipa sta fain frumos acasa.
Mai mult, cauti pe cineva pe slack/tel si ai un delay de o ora pt ca oamenii sunt la magazin/baie/masa/etc.
E ok sa protestati la faza cu RTO dar cred ca in 6 luni o sa fie greu sa mai gasiti joburi “optime” cu wfh, salariu bun si fara presiune prea mare pe oameni.
Pana la urma si la voi acasa, cand stati rau cu banii, incercati sa faceti ceva. Mai putie restaurante, mai putine excursii, mai stingeti un bec care arde aiurea.
Stiu, wfh e mai bun ca biroul dar cand treaba merge rau e bine sa strangi randurile, sa livrezi mai bine si mai repede, sa poti face schimbari rapide, sa vezi cine munceste si e dedicat 8 ore pe zi si cine lucreaza 3 joburi deodata.
Plus, vrei sa fii la birou ca pe aia din remote ii da mai usor afara si o sa fie greu sa gasesti alt job.
My 2 cents, voi sunteti liberi sa credeti ca defapt lumea va cheama la office aiurea, ca firmele se imbogatesc pe spatele vostru in timp de criza.
Vodafone pune in practica acelasi tipar si tare ma tem ca vor urma mai mult de doua zile in care angajatii sunt chemati la birou.
Motivarea? Schimb de experienta, socializare, sudarea relatiilor sau…aceeasi practica si in cadrul altor companii.
Realitatea? Angajati frustrati, productivitate mai mica in zilele respective, timp irosit facand naveta, costuri suplimentare…
E ok atata timp cat suntem in viata…
La Grab, munca la birou este obligatorie 5/5 incepand cu luna Decembrie in toate sediile. Este prima companie din Cluj care adopta aceasta politica, insa situatia in SEA este diferita .. este si aceasta o forma de silent fire-ing, nu?